Diabetes Symptomen

Diabetes is een steeds groter wordend probleem in Nederland. Vooral Diabetes type 2 is letterlijk een groeiend probleem. Maar wat zijn eigenlijk de symptomen van diabetes? In dit artikel staat uitleg en de meest voorkomende symptomen van Diabetes of Suikerziekte.

Diabetes gaat niet over Diabetes Symptomen Gezonde recepten diabetici custom

Diabetes is een chronische ziekte. Dat wil zeggen dat diabetes niet te genezen is. Het gaat niet over. Je blijft er je hele leven mee te maken hebben. Door goed voor jezelf te zorgen verklein je de kans op lichamelijke complicaties.

Vragen en Ervaringen

Heb je vragen, of wil je ervaringen uitwisselen met andere diabetes patiënten? Laat dan een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

Teveel suiker in je bloed

Diabetes betekent dat je teveel suiker in je bloed hebt. Dit suiker heet bloedglucose of bloedsuiker.

Insuline in je lichaam

Je lichaam maakt insuline. Insuline regelt de hoeveelheid bloedglucose. Bij diabetes patiënten reageert het lichaam niet goed op de insuline of het lichaam maakt geen of te weinig insuline aan. Dit heeft tot gevolg dat het bloedglucose gehalte te hoog is en dat je de volgende klachten kan hebben

 • Dorst hebben
 • Regelmatig plassen
 • Afvallen,
 • Aankomen
 • Wondjes in je mond

Gezond Eten

Door gezond te eten kun je de hoogte van uw bloedglucose beïnvloeden. Gezond eten betekent onder meer:

 • regelmatig eten,
 • niet teveel tegelijk eten,
 • gezonde dingen eten
 • veel groente,
 • zo min mogelijk verzadigde vetten

Aanbevolen wordt om de hoeveelheid koolhydraten gelijkmatig over de dag verdelen. Koolhydraten zitten in zoete producten en producten die zetmeel bevatten zoals:

 • gebak
 • limonade
 • koekjes
 • aardappelen
 • pasta
 • rijst
 • bulgur
 • brood
 • couscous

Een misverstand is dat je geen suiker mag. Dit is wel toegestaan, echter niet teveel in een keer.

boeken over diabetes bestel je bij bol.com

Het diabetes dieet
Het diabetes dieet
Worrall Thompson, A. & A. Govindji

Gezond eten met diabetes
Gezond eten met diabetes
A. Worral Thompson & A. Govindji

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Voldoende Bewegen

Door lichaamsbeweging kun je de bloedglucose verlagen. Beweging zorgt er namelijk voor dat de insuline in je lichaam beter werkt. Daarom is het belangrijk om iedere dag minstens een half uur aan lichaamsbeweging te doen. Dat kan sporten zijn, maar ook stofzuigen, wandelen, fietsen of tuinieren.

Tabletten en Insuline

Niet bij iedereen helpen gezond eten en lichaamsbeweging voldoende. Dan krijgt je tabletten die je iedere dag moet slikken of je krijgt insuline die je zelf moet inspuiten. Soms krijg je tabletten én insuline. Door de tabletten en de insuline daalt de bloedglucose. Maar het blijft belangrijk om gezond te eten en voldoende te bewegen. Het gaat erom een balans te vinden tussen die drie zaken.

Leven met Diabetes

Als je diabetes patiënt bent, dan kun je, als je gezond eet, voldoende beweegt en volgens voorschrift je medicatie gebruikt, een gewoon leven leiden. De kans is dan groot dat je niet erg veel last van diabetes hebben.

Diabetes Sympthomen

Als de bloedglucose niet goed is kunnen mensen die diabetes hebben, een hypo of een hyper krijgen. Dat is vervelend, maar als je op tijd ingrijpt meestal niet ernstig. Als je bloedglucose te vaak te hoog is, kun je allerlei klachten krijgen, lichamelijke complicaties die heel vervelend kunnen zijn: problemen met je ogen en je voeten, hartklachten, of seksuele problemen. De complicaties kunnen ernstig worden. Daarom is het heel belangrijk om een goed evenwicht te vinden tussen gezond eten, voldoende bewegen en de medicatie.

Regelmatige controle

Door elke drie maanden voor controle naar je huisarts of diabetesverpleegkundige te gaan, voorkom je ernstige problemen. Zij kunnen je tijdig adviseren als er problemen dreigen te ontstaan. Het kan voorkomen dat je wordt doorverwezen naar een andere behandelaar, zoals een neuroloog, oogarts of podoloog.

Soorten Diabetes

Er zijn verschillende soorten diabetes: diabetes type 1 en diabetes type 2 en zwangerschapsdiabetes. Zwangerschapsdiabetes is tijdelijk en gaat na de zwangerschap meestal weer over. Wel hebben deze vrouwen een verhoogde kans om op latere leeftijd diabetes type 2 te krijgen. Mensen met diabetes type 1 moeten altijd insuline spuiten omdat het lichaam helemaal geen insuline meer aanmaakt.

Vragen en Ervaringen

Heb je vragen, of wil je ervaringen uitwisselen met andere diabetes patiënten? Laat dan een reactie achter of lees de reacties van andere bezoekers.

2 Reacties

 1. ik ben attie, 60 jaar en heb diabetes type 2
  heb een vraag aan u,vanaf 2006 heb ik suiker zieke type 2
  eerst pillen gehad kon ik niet tegen geen ook niet omlaag na een operatie18 april 2011 was het te hoog en moest ik insuline spuiten nova mix ook daar kreeg ik mijn suiker niet omlaag maar wel veel bij werkingen, om het kort te houden gebruik ik nu van af nov. 2012 lantus solo star insuline, ook weer veel bij werkingen moet steeds meer eenheden spuiten om het op pijl te krijgen wat mij tot nu toe nog niet is gelukt.
  nu heb ik heb hoort van een kennis dat een koolhydraten dieet bij diabetes helpt en afvalt en je hoeft niet meer te spuiten. want je suikers gaan omlaag.
  mijn vraag wat raad u mij aan en wat voor dieet kan ik volgen wil zo graag van het aankomen van dit medicijn af,
  graag hoor ik van u.
  met vr. gr. attie

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in