Dieet Diva Sonja Bakker onder vuur

Sonjabakkeren werkt niet én is slecht voor de gezondheid blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Nijmeegse psychologe Tatjana van Strien van de Radboud Universiteit. Zij doet al twintig jaar onderzoek naar het eetgedrag van vrouwen.

Het halve-portieverhaal van de Dieet Diva van de Lage Landen trekt ze in twijfel. ‘Bij het Sonja Bakker-dieet gaan mensen te weinig eten. Het is een soort vrijwillige hongersnood, een crashdieet. Je stofwisseling schrikt en raakt voorgoed beschadigd’, aldus Van Strien. Een charlatan wil ze Sonja Bakker niet noemen. ‘Ze lijkt mij een prima persoon, ze is vast niet te kwader trouw. Maar in de jaren vijftig wist men al dat crashdiëten een kortetermijnoplossing waren.’

Sonja Bakker heeft het onderzoek nog niet gezien. Maar is verbaasd over de conclusies. Ze hanteert haar eigen ‘wetenschappelijke’ cijfers. ‘Uit onderzoek van TROS-Radar blijkt dat van de mensen die mijn methode volgen maar liefst 60 procent op hun streefgewicht blijft’, laat ze in een schriftelijke reactie weten. ‘De Sonja Bakker-methode is gewone Nederlandse kost met voldoende calorieën en een afgewogen aantal eetmomenten.’

Tatjana van Strien heeft ondertussen nog wel een advies voor mensen die wat willen afvallen. ‘Doe het in een groepje onder begeleiding van een gediplomeerd voedingsdeskundige. Sonja Bakker is een gewichtconsulent, ze heeft een cursus bij de LOI gedaan. Diëtisten zijn vier jaar in opleiding.’

Bestel de boeken van Sonja Bakker bij bol.com

Bereik je ideale gewicht !
Bereik je ideale gewicht !
Sonja Bakker

Bereik je ideale gewicht voor kinderen én tieners !
Bereik je ideale gewicht voor kinderen en tieners !
Sonja Bakker

Bereik en behoud je ideale gewicht!
Bereik en behoud je ideale gewicht!
Sonja Bakker

Zomerslank met Sonja
Zomerslank met Sonja
Sonja Bakker

Gezond genieten met Sonja
Gezond genieten met Sonja
Sonja Bakker

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

3 Reacties

 1. Inderdaad, er zijn mensen afgevallen. dan zien ze er tien jaar ouder uit. Veel rimpels en niet echt fitter. En het ergste is nog dat mensen eten wat er in het boekje staat op blz. zoveel en dat ga je dan eten terwijl je er helemaal geen zin in hebt. Ik eet waar ik zin in heb en wel verantwoord. en er zijn mensen die aan obstipatie lijden. en dat vind ik wel bezwaarlijk. Sonja Kimpen heeft het ook over beweging. Heel belangrijk om spieren op te bouwen en daarmee vet te verbranden en blijvend op gewicht te blijven. Graag reacties!!!

 2. Nou ik ben het er niet mee eens hoor!!!

  Ik was 25 kilo afgevallen door o.a. Sonja! Ja, en je mág zoveel procent aankomen… Dus ik zit nu nog best goed op m’n gewicht.

  Bah… ik zou dat mens wel eens even goed de waarheid willen zeggen! Sonja was hét boek voor mij en ja: het is een levenswijze: 3 hoofdmaaltijden en 3 gezonde tussendoortjes. Veel groente, minder aardappelen en vlees. Nou, wie kan nu nog zeggen dat dit niet gezond is!!!

 3. Sonja bakker dieet is niet echt een dieet maar een verandering van levenswijze (betreft het eten dan). Maar ik hoor van enkele mensen die aan het sonja bakker dieet goeroe doen, minder energie te hebben en snel koud. Ik kan me niet voorstellen dat, dat een goed teken is. Ik heb echt niets tegen het sonja bakker dieet ik ken genoeg mensen die veel en gezond zijn afgevallen!.

  Groetjes,

  *Blond_iie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in