Ondergewicht? Dieet om aan te komen

Bij een dieet denken de meeste mensen aan afvallen. Toch is dit niet altijd de bedoeling, denk maar eens aan topsporters. Wielrenners kunnen bijvoorbeeld tijdens een flinke bergetappe wel 10.000 kcal verbruiken. Als je ervan uit gaat dat een volwassen man normaal gesproken 2200 kcal per dag verbruikt zal de wielrenner dus een dieet moeten volgen om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Dit wil niet zeggen dat hij onbeperkt chocolade moet eten. Het is erg belangrijk om een uitgebalanceerd  dieet te volgen.

andijvie

In sommige gevallen moeten mensen een dieet volgen om aan te komen. Bijvoorbeeld na een operatie of omdat je om een andere reden ondergewicht hebt. Je kunt hiervoor de volgende vuistregels in acht nemen.

Regels voor een dieet om aan te komen

 • Ga slim om met je eetlust, eet meerdere keren per dag kleine porties
 • Voeg systematisch vet toe aan je voedingspatroon (denk aan boter en kookroom)
 • Eet geen salades
 • Af en toe gefrituurde producten
 • Koffie en thee drinken met veel suiker
 • Ttrek in een tussendoortje? mars, bounty, snickers zijn prima
 • Drink voor de maaltijd een aperitiefje drinken zoals een glaasje port
 • Het lijkt misschien makkelijk, maar om één kilo vet op te boewel moet je 10.000 extra calorieën eten. Het aankomen zal dus erg langzaam gaan.

Probeer tot slot om het aankomen op een verantwoordelijke en gezonde manier te doen. Neem de tijd en eet gevarieerd. Begin met afbouwen van je dieet als je streefgewicht in zicht is en drink voldoende water.

Jouw Ervaring met een dieet om aan te komen

Heb jij ervaring met een dieet om aan te komen? Of heb je vragen? Maak dan gebruik van deze reactie mogelijkheid en help anderen. Lees hier alle reacties en vragen.

34 Reacties

 1. Ho ‘es. Ga alsjeblieft niet alcohol drinken en slechte suikers eten om aan te komen ?‍♂️ Ga naar je huisarts, die verwijst je door naar een dietist die je kan helpen om gezond aan te komen.

 2. Ga eens naar je huisarts die kan je een recept voorschrijven om aan te komen. Dit wordt dan ook nog eens door je zorgverzekering vergoed.

 3. Hallo,
  Ik heb last van ondergewicht. ik weeg 43kg en ben 165 lang. ik heb namelijk gastroparese, waardoor ik maar kleine hoeveelheden kan eten. Kan er mij iemand tips geven, of een interresante site om gewicht aan te komen?

 4. Hallo,
  Ik weet niet of dit bedoeld is voor vragen over jezelf maar ik weet het echt niet meer..ik ben 18 jaar 1.62 lang en weeg 51 kilo.
  Ik ben dan ook erg tenger..vanaf volgende week wil ik gaan sporten,niet om af te vallen maar gewoon omdat ik het super leuk vind(meedoen met groepslessen,hardlopen etc.) wat kan ik er aan doen om wel te sporten maar niet echt af te vallen(sterker nog ,aan te komen)iemand tips?

  • Hoi, ik ben 41 jaar, 1m64 en weeg 49kg. Ik voel me hier goed bij, dus vind ik het prima. Voor mij geen patat en chips, wel volkoren brood en veel groente, fruit en vlees.

   Als je je goed voelt is het toch ok?

 5. Hallo allemaal!

  Ik heb ook snel neiging tot ondergewicht (50 kg bij een lengte van 1.72).
  Doodvermoeiend zijn de opmerking en vragen zoals: heb je anorexia? Wat een luxe dat je kan eten wat je wilt!
  Mensen vergeten echter dat ik na een buikgriep gemakkelijk 5 kg afval en dan maanden bezig ben om dit weer in te halen.
  Mensen met overgewicht voelen zich vaak gediscrimineerd, ik denk echter dat het andersom net zo erg/wel erger is.

  Ik vraag me echter wel af of tips in het artikel helemaal juist zijn. Veel vette dingen veroorzaken bij magere mensen net zo snel hart- en vaatproblemen (hoog cholesterol) als bij dikke mensen. Hiernaast heb je net zo goed kans op suikerziekte.
  Een apperitiefje (port) bij het eten lijkt me ook niet helemaal goed. Alcohol zo nu en dan kan geen kwaad, maar het blijft vergif voor je lichaam.

 6. ik word er gestoord van ik moet aankomen want ik heb ondergewicht ik doe er alles aan om aan te komen. een keer had ik een week vakantie toen was ik 1 kilo aangekomen (ik helemaal blij )
  mijn vriendin steunt me zo : ben je daar blij om dat is toch weinig. ik ben nog steeds bezig met aankomen zinloos ik wil naar de huisarts om een recept te krijgen hoop dat het lukt.

 7. Proteinen shakes drinken en met name de weight gainer.
  Deze shake maak je aan met volle melk, melklactose, dan met water mengen.
  Je komt er gegarandeerd van bij.

  Afhankelijk naar de mate hoe vaak je het in neemt, sport en nu weegt.

 8. Hallo heel veel willen afvallen maar ik wil graag 10kiilo erbij op en heb je advies voor me ik ben 29 jaar en 1.53 cm en weeg nu 42,3kilo nou wil wel graagg naar de 50 kilo toe kun je me advieseren watt ik kan doen want kan niks vinden om aan te komen alleen maarrr afvallen en afvallen.

 9. Hooi ik ben manon en ben 20 jaar en weeg 48 kilo ik zou zoo graag een paar kilo’s aan willen komen maar omdat ik in de horeca werk heb ik weinig tijd om te eten overdag dus eet ik meestal nachts en soms heb ik er zelfs geen tijd voor en ga ik met een lege maag na bed Heeft er iemand miss tips voor mij wil zo graag 7 kilo minimaal aankomen groetjes

  • Hey Manon,ik weet wat het is in de horeca werken,ik heb er 10jaar gewerkt.Geentijd om te eten.
   Veel maaltijden overslaan en dan s’nacht eten als het werk gedaan is.
   Dan heb je ook geen zin meer om wat te eten.Daarom ben ik ermee gestopt.
   Het was geen leven meer,nu pak ik meer tijd om gezonder te eten en kom ik stilletjesaan een paar kilo’s bij. Groetjes

 10. ik ben het eens met jou (ufkes)
  Je ziet allen maar die programas waar ze dik mensen helpen met afvallen zoals Obese .Maar je ziet nooit een programa waar ze mensen helpen om aan te komen, ik vind dat er een programma moet komen en meer aandacht aan ons moeten besteden.

 11. Hoi
  ik ben sints ik me kan herinneren altijd al dun geweest.Ik ben nu 16 en ik weeg 43 kilo.Maar nu wil ik er verandering aan brengen ik wil maximal tien of zes kilos aankomen.Maar het is moielijk dan het lijk.
  Ik ben het zat om dun te zijn dus ik ga jullie adwissen volgen en kijken of dat lukt.
  Groetjes:
  lenize

 12. ik vind dat er veel en veelste veel aandacht aan dikke mensen word gegeven op de t.v of in de bladen of waar je ook kijk het gaat altijd over te dik.. Ik ben te dun en dat is ook een hele strijd om de kilo’s eraan te krijgen.. maar krijgen deze mensen die net als ik vechten om er maar 1 kilo aan te krijgen enige aandacht??? NEE nergens altijd zijn het die dikke mensen….

  • Idd groot gelijk, ik moet ook super veel moeite doen om bij te komen zoals nu heb ik examen stress en ben op 3 weken 2 kg afgevallen en heb al niks overschot. is er nu niks waarvan je echt bij kan komen? ik zit dan ook nog eens met het probleem dat ik lactose intolerantie heb en niet tegen rundsvlees/varkenvlees kan :s
   iemand tips

  • jijjjjjjjjjj hebt gelijk, altijd die dikke mensen die de volle aandacht krijgen. alsof ze denken dat dunne mensen zich niet ongemakkelijk voelen

 13. Hallo, ik ben heel lang te licht geweest en voordat je dure shakes gaat kopen zou ik eerst proberen vaker te eten gewoon om de twee uur iets naar binnen duwen of je nu honger hebt of niet zorg gewoon dat je bv 500 tot 1000 kcal per dag meer binnen krijgt dan heb iedere week een extra dag aan kcal binnen en dan gaat het snel ben binnen een jaar 14kg aan gekomen en zit nu op een goed bmi en denk aan niet zozeer vet maar koolhydraten, succes en eetze :P ow en voldoende rust is ook belangrijk!!!

 14. Bij de Tuinen kun je verschillende shakes kopen.. Proteine werkt goed in combinatie met krachttraining en een goed eetprogramma..

 15. Ik wil ook graag bijkomen ik ben 17 en ben 38 kilo. Ik kan alleen schakes aanraden deze helpen wel.Heb zelf wel nog niet geprobeert omdaik schrik heb van acne.

 16. ik ben nu zo een drie weken bezig met die shakes en zal zeggen dat ik al ruim 3 kilo ben aangekomen. Dus in mijn geval werkt het hoop voor andere ook groetjes

  • Hey Loesje
   Ik ben nou ook sinds een week bezig met shakes dus kan nog niet zeggen of het helpt.
   Het merk is fastfood.
   Mag ik vragen wat voor shakes jij gebruikt???
   Groetjes ronald hilbrands

 17. Leuk bedacht. mijn man lijdt zo’n 30kg aan ondergewicht. Hij kan eten wat hij wil, maar komt er echt niet van aan. Nu probeer ik hem ervan te overtuigen dat hij vanwege zijn Longemfyseem echt moet stoppen met roken, maar helaas tot op heen werkt dat alleen maar averechts.
  Wat is de beste oplossing. ik ben bang dat de longarts hem straks weigert te behandelen, omdat hij niet meewerkt. Mijn man is 49 jaar oud en bang dat ik hem binnen een paar jaar kwijt ben.

 18. ik heb ook het probleem dat ik mij te dun vind terwijl ik er goed uitzie maar wil toch wat meer vet op mijn botjes :) nu heb ik van een vriend van mij gehoord dat als je een voedingssuplement neemt na je avondeten dat je aankomt ik ben er mee begonnen en ik zal zeggen ja je gewicht gaat omhoog joepie :) dus hoop dat het een tip is ga gewoon naar De Tuinen en vraag om een suplement om aan te komen er staat wel een bodybuilder op de verpakking maar laat je daar niet door tegenhouden het werkt en daar gaat het om en het is natuurlijk dus ken ook geen kwaad nou sterkte :)

 19. ik weeg 50 kilo en ben 17 jaar. Ik wil zo graag aankomen! Alleen ik heb dan echt een schema met eten en tijden nodig.. Hebben jullie zoiets? Groetjes tara

 20. hallo, Ik heb een vraag. Ik ben erg slank, en vind mezelf eigenlijk iets te dun, maar heb geen ondergewicht. IK ben altijd dun geweest, en heel m,n familie is dun. IK eet veel vet en pasta’s enzo maar ik kom niet aan
  ik krijg er alleen puisjes van. mijn dokter heeft gezegd dat ik het kan verhelpen door te sporten zodat ik sterkere spieren krijg….maar die zijn al heel erg zichtbaar, en ik wil er nog uit zien als een vrouw.
  Is er iets wat ik kan doen om aan te komen?

  groetjes, marijke

 21. Inderdaad nooit aan gedacht. De meeste mensen zijn op zoek naar een dieet am af te vallen maar andersom kan natuurlijk ook.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in