Is een dieet voor kinderen ongezond?

Overgewicht bij kinderen

Overgewicht en obesitas is een hedendaagse epidemie. En niet alleen volwassenen hebben hiervan last, nee ook kinderen hebben last van obesitas en overgewicht. In de afgelopen 2 decennia is het aantal gevallen van overgewicht bij kinderen zelfs verdubbeld. In enkele van deze gevallen is er sprake van erfelijkheid en in andere kan de oorzaak worden gezocht bij ongezonde voeding en te weinig beweging. In beide gevallen kan een dieet de oplossing zijn. Maar kinderen zijn nog in de groei en moeten dus voldoende van alle essentiële voedingsstoffen naar binnen krijgen. Is een dieet dan wel verstandig?

Wat zijn de oorzaken van overgewicht bij kinderen?

Zoals hierboven aangehaald kan de oorzaak van overgewicht en obesitas bij kinderen worden gezocht bij:

  • De erfelijkheid,
  • Teveel ongezonde voeding,
  • Te weinig beweging of
  • een combinatie van de twee laatste punten.

Lees je het bovenstaande dan zal je al heel gauw concluderen dat deze aspecten ook de oorzaak zijn van overgewicht bij volwassenen. Over erfelijkheid zullen we het niet hebben in dit artikel. Hier heb je tenslotte geen invloed op. Op voeding en beweging heb je wel voldoende invloed, en in dit artikel hebben wij het over diëten voor kinderen. Ik zal het daarom voornamelijk over voeding hebben.

Voeding en overgewicht bij kinderen

Bij zowel volwassenen en kinderen merken we dat er ongezonde voedingskeuzes worden gemaakt. We eten nu meer bewerkt voedsel vol met slechte suikers, vetten en zouten. Deze zitten allemaal verborgen in snacks, frisdranken en andere kant-en-klare maaltijden. Deze voedingsmiddelen zijn makkelijk te verkrijgen, lekker en verslavend. We hebben minder tijd om in de keuken bezig te zijn, daarom zijn we snel geneigd om buiten kant-en-klare maaltijden te halen en deze zijn doorgaans heel ongezond. Hiernaast eten we ook veel meer omdat deze voedingsmiddelen verslavend zijn. En dit alles geven wij onze kinderen te eten. Gezonde voedingsmiddelen zoals groenten, fruit en eiwitten worden hierdoor steeds minder geconsumeerd.

Beweging en overgewicht

Naast het voedingspatroon is beweging ook een belangrijke oorzaak van overgewicht. Waar eerdere generaties actiever waren in hun vrije tijd, zitten kinderen tegenwoordig vaker achter een scherm. Dit kan een televisie-scherm zijn of een laptop of pc. Ook wanneer zij zich over straat vertoeven is er weinig sprake van beweging omdat ze vaker met de auto worden vervoerd. Een kind moet elke dag ongeveer 1 tot anderhalf uur bewegen. Het liefst buiten.

Combineer je het teveel aan ongezond voedsel met minder beweging en overgewicht zal meestal het resultaat zijn.

Mag je kind op een dieet?

Ongezonde voeding is de belangrijkste oorzaak van overgewicht bij kinderen. Maar hoe pak je dit aan? Door gezonde voedingskeuzes voor je kinderen te maken. Een dieet zou ik niet aanraden omdat je kind nog in de groei is. En meestal moeten zij niet afvallen, maar moet hun gewicht worden gestabiliseerd. Geef ze de juiste voeding en ze zullen heel makkelijk op gewicht komen. Doordat ze groeien zal je al heel gauw merken dat  hun gewicht in overeenstemming is met hun lengte. Om deze resultaten te behalen raad ik het volgende aan:

  • Geef ze minder snoep,
  • minder van de kant-en-klare maaltijden
  • en vooral minder frisdrank. In frisdrank zit er veels teveel suiker.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je kinderen op vaste tijdstippen eten. Geef ze niet teveel tussendoortjes, hou ze aan drie hoofdmaaltijden per dag.

Het effect van beweging moet je ook niet onderschatten. Beperk de tijd dat je kind doorbrengt achter de laptop, pc of televisie. Zet ze op een sport dat zij zelf leuk vinden. Iets waarbij zij lekker veel kunnen bewegen.

Zet je kind dus niet op dieet. Er zijn gezondere manieren om ze op de juiste gewicht te krijgen.

Gezonde Groeten,

natascha

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in