Afvallen? Lees de Dieetervaring van Monique

De Ervaring van Monique; Het grootste geheim…

Mijn naam is Monique en ik ben 20 jaar oud. Ik zit in mijn derde jaar van mijn studie Communicatie. Sinds ik op mijzelf ben gaan wonen, is mijn probleem met mijn gewicht eigenlijk ontstaan. Ik kwam in een half jaar tijd zo ongeveer 10 kilo aan wat er voor zorgde dat ik op mijn zwaarst 84 kilo woog. Ik heb al vaak pogingen gedaan wat af te vallen, maar hield dit niet tot nauwelijks vol.

In september 2020 was voor mij de maat vol. Het was zomer en ik voelde mij niet prettig en zelfverzekerd in en met mijn lichaam. Mijn omgeving begon mij te vertellen dat ik misschien wel wat zou moeten afvallen. Dít was voor mij een van de grootste drijfveren om écht te gaan veranderen. Ik ging op internet opzoek naar verschillende levensstijlen, diëten en andere plannen. Eigenlijk wilde ik helemaal niet ‘iets’ doen. Ik wilde echt veranderen, mijn levensstijl aanpassen en gezond worden. Een dieet volg je wel om af te vallen, maar kent helaas ook vaak een jojo-effect. Op internet stuitte ik op een artikel die mij leerde dat je niet kan afvallen als je hormonen niet in balans zijn. Ik ben het plan voor hormoonbalans gaan volgen en in de eerste week viel ik 2,8 kilo af. Dit is voornamelijk vocht, maar het gaf mij wel motivatie om door te gaan! Ik woog toen ik begon dus 84 kilo en had voor mijzelf een plan opgesteld dat ik, niet binnen een bepaalde periode, rond de 65 kilo wilde wegen. Dat betekende dat ik bijna 20 kilo zou moeten afvallen.

dieetervaring
dieetervaring

koolhydraatarm en suikervrij

In deze eerste week at ik koolhydraatarm en suikervrij. Mijn ontbijt bestond uit een bakje Griekse Yoghurt met banaan of ander fruit. Op vele sites en in koolhydraatarme dieetplannen staat dat je eigenlijk ook geen fruit meer mag eten vanwege het hoge gehalte aan koolhydraten. Dit vond ik echter onzin, fruit heb je nodig en bevat veel goede vezels. Het belemmert het afvallen ook zeker niet!

Allemaal bereid met kokosolie in plaats van olijfolie. Na het volgen van de hormoonbalans begon ik met het opstellen van een weekschema voor mijzelf. Ik maakte een lijstje met álles wat ik mocht eten en aan de hand hiervan deed ik boodschappen. Fruit, groenten, eieren, geitenkaas, kwark, Griekse yoghurt, noten, etc.

Mijn lunch bestond uit een salade en tijdens het avondeten had ik vaak wat groenten met een stukje vis of kip op mijn bord

Na ongeveer 6 weken gezond eten begon ik ook met fitnessen in de sportschool. Ik was inmiddels rond de 8 kilo afgevallen maar wilde ook een sterker lijf creëren. Ik ging 3 á 4 keer naar de sportschool waarnaast ik ook nog eens elke donderdagochtend om 09:00 een bootcamp in het Vondelpark had met mijn lieftallige tante. Het zwoegen in de sportschool vond ik eigenlijk best leuk. Ik begon na een week of 4/5 resultaat te zien en dat gaf mij alleen maar meer motivatie. Ook maakte ik tussendoor voor en na foto’s, dat is een leuke manier om je vooruitgang te zien!

Per week viel ik rond de 1.5 kilo af. Echter werd dit wel steeds minder: tegenwoordig ligt dit rond de 0.7 kilogram per week. Ik had voor mijzelf elke 10 dagen een weegmoment.

Hier leefde, sportte, en at ik iedere keer weer naar toe. Ik hou een boekje bij waarin ik alle data opneem met bijbehorend gewicht en maten. Ik meet elke keer mijn taille maat, heupmaat, ‘bilmaat’, en bovenbeen maat.

Nieuwe Levensstijl

In de eerste weken viel deze nieuwe levensstijl mij erg zwaar. Ik vond het heel erg moeilijk om van lekkere dingen af te blijven. Wat ik al helemaal moeilijk vond was dat ik van mijzelf minimaal twee liter water per dag moet drinken. Ik heb mij in deze vijf maanden dat ik nu ‘bezig ben’ nog nooit vergrepen aan iets lekkers. Ik heb nog nooit toegegeven. Ook het twee liter water drinken is geen probleem meer, voor mijn omgeving is mijn drinkfles niet meer weg te denken bij mij! Tot op heden heb ik geen moeite meer met het volhouden van deze levenswijze. Sommige mensen zeggen dat ik te streng ben voor mijzelf. Dit is misschien soms ook zo, maar ik ga er liever voor 100% voor dan voor 99%. Natuurlijk eet ik soms wel iets wat niet heel gezond is, zoals mayonaise of sushi. Ik heb vorige week voor het eerst in 5 maanden een pizza gegeten. Nou, geloof me, ik heb nog nooit zo genoten!

Veel mensen vragen vaak aan mij: ‘Wat is nou jouw geheim?’. Dat échte geheim, dat is doorzetten. Zo lang het écht wil, dan doe je het wel. Als je het écht wil, dan kan je het. Dat is iets wat ik van mijn vader heb geleerd en ik ben hem daar erg dankbaar voor.

Inmiddels is het gezond leven voor mij normaal geworden en ben ik 18 kilo afgevallen en rond de 50 centimeters verloren. Ik ben van maat 42/44 naar maat 36 gegaan en ik heb mijn doel bíjna bereikt. Ik voel me fit, gezond, en energiek! Ook ben ik een Instagram-account begonnen waar ik met mensen mijn ervaringen, tips en vooruitgangen deel. Dit vind ik erg leuk om te doen en ik kan hier ook veel motivatie uit halen! Mijn dank gaat ook uit naar mijn tante Leonie, mijn ouders, broer en mijn vriend: zij hebben dit mede mogelijk gemaakt en hebben mij altijd gemotiveerd en gesteund. Ik ben trouwens niet van plan om, als ik eenmaal 65 kilo weeg, te gaan ‘stoppen’ met wat ik doe. Dit is wie ik ben, wat ik eet en wat ik doe. En daar ga ik voor!

2 Reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in