Dieettips voor Ouderen – Afvallen na je 40e

Afvallen na je 40e onmogelijk? Niet als je rekening houdt met de volgende zaken.

Veel vrouwen merken dat als zij eenmaal de 40 gepasseerd zijn, het afvallen veel lastiger is dan voorheen. Sterker nog, velen hebben het gevoel dat zij zomaar aankomen. Het gevolg is dat zij minder en minder gaan eten, maar is dat de oplossing?

cover-vv-1

Wat gebeurt er met je lijf rond die leeftijd?

Zo rond je veertigste gaat je hormoonhuishouding veranderen. Ook al blijft je menstruatie nog regelmatig en merk je niets, kan het zijn dat er intern al iets verandert. Soms merk je dat je (meer) last krijgt van stemmingswisselingen of plotseling moet huilen, maar ook sneller vermoeid of trek in zoet kunnen tekenen van verandering van de hormoonhuishouding zijn. Dit kan leiden tot het eten van zoetigheid (de zogenaamde snelle suikers). En dat is niet zo gek, want je wilt van dat vervelende gevoel, dat door een laag serotoninegehalte veroorzaakt wordt, af. En dat lukt hiermee. Echter, niet voor lang! Want na ongeveer 15 minuten heb je weer zin in zoet!

Door de verandering in je hormoonhuishouding kan het zijn dat je slecht(er) slaapt. Hierdoor wordt er meer ghreline aangemaakt (het hormoon dat ervoor zorgt dat je meer eetlust hebt) en
er wordt minder leptine aangemaakt (hormoon dat voor verzadiging zorgt). Weer een reden waarom jij naar met name snelle suikers grijpt.

Verder vertraagt je stofwisseling omdat je tussen je 40e en 50e ongeveer 4,5 pond spiermassa verliest. Hierdoor neemt je vetmassa toe. Dus ook als je hetzelfde blijft eten zal dat een toename van gewicht tot gevolg hebben. Maar steeds minder gaan eten is niet de oplossing. Want als je steeds minder gaat eten, vertraagt je stofwisseling nog meer, waardoor je steeds sneller en meer aankomt. Je lichaam gaat op de zogenaamde spaarstand en verbrandt minder snel. Ga maar na: als jij een regelmatig inkomen hebt, geef je gemakkelijker geld uit dan wanneer je niet weet wanneer er weer geld binnenkomt. Zo redeneert je lijf ook!

Maar wat is er aan te doen?

Zorg dat je blijft bewegen. Je hoeft geen marathons te lopen maar elke dag tenminste een half uur stevig wandelen geeft ten eerste rust in je hoofd, het ontspant en het zorgt ervoor dat je stofwisseling hoger blijft. Als je daarnaast ook nog een paar keer per week aan krachttraining doet, zorg je ervoor dat je spiermassa minder snel afneemt. Hierdoor blijft je ruststofwisseling ook hoger.

Eet regelmatig (3 hoofdmaaltijden en maximaal 3 tussendoortjes) en zorg ervoor dat je goede koolhydraten binnenkrijgt (bijvoorbeeld zilvervliesrijst, zoete aardappel, quinoa, gierst). Deze maken namelijk serotonine aan (het stofje dat jou een goed gevoel geeft). Zorg daarnaast ook voor een goede inname van eiwitten. Je hoeft geen overdreven hoeveelheid eiwitten te eten, maar je hebt ze wel nodig. Probeer zoveel mogelijk plantaardige eiwitten te gebruiken en wat vis. Plantaardige eiwitten zijn: tofu, tempe, seitan, allerlei soorten peulvruchten, linzen. En daarnaast is het belangrijk dat je veel groenten en matig fruit eet.

Zorg dat je geen stoorzenders (mobiele telefoon, televisie bijvoorbeeld) in je slaapkamer hebt, zodat je gemakkelijker een goede nachtrust kunt krijgen.
Neem ook voldoende rust!

Als je dan toch nog het gevoel hebt dat je er geen grip op krijgt, kan het verstandig zijn om te laten onderzoeken of er nog andere redenen aan te wijzen zijn waarom het afvallen of op gewicht blijven niet lukt. Dan kun je denken aan een traag werkende schildklier, bijnieruitputting, maar ook verzuring, te hoge aanmaak van oestrogenen kunnen hiervan een oorzaak zijn.

Wil je meer weten of heb je nog vragen dan kun je contact opnemen met Irma Kromhout-van Cappelle

irma-kromhout

5 Reacties

 1. Goedenavond
  Inmiddels 10 kg aangekomen na 2 jaar geleden baarmoederverwijdering en stoppen met roken. Niet in overgang.
  welk dieet kan ik het beste doen, niks werkt
  gryz

 2. Beste mevrouw Jacobs,
  Als je ouder wordt krimp je vaak en dan wordt de buik dikker omdat dat de enig plek is waar je lijf kan uitzetten.
  Verder ben ik niet zo’n voorstander van het gebruik van olie enz maar meer onbewerkte koolhydraten als bruine rijst, aardappel enz en groenten en 2 stuks fruit per dag. Ook even geen brood maar rijst tussen de middag met groenten en evt bonen. Ook geen kaas, dat is allemaal behoorlijk vet.
  Ik hoop dat je hier iets mee kunt.

 3. Beste Irma,
  Sinds 25 juni ben ik begonnen te eten volgens het Voedselzandloper boek want ik vond mij op een gegeven moment wel wat te zwaar, vooral een hele dikke buik en maag. Dus geen brood, aardappelen en rijst, geen zuivel. De eerste twee weken ben ik 1,8 kg afgevallen, daarna bleef het vrijwel constant tussen 60.4 – 60.6 (toen ik begon woog ik 62.1). Vanmorgen, 7 augustus woog ik 59.7 kg.
  ik begin de dag met een glas lauw water met citroensap. Dan havermoutpap met sojamelk of amandelmelk met een beetje water. soms met stukjes appel, soms met rozijnen. Daartussen door soms een smoothie. De lunch is wat moeilijk omdat ik vaak niet thuis ben. Of ik golf, of ik bridge of doe boodschappen. ik grijp dan gauw naar een boterham met kaas of appelstroop of pindakaas of sandwich spread. Af en toe een appel. Als het even kan daarna een smoothie van fruit en een handjevol groenten. Avondeten bestaat tot nu toe vaak uit een flink bord sla, tomaat, komkommer, avocado enz. Soms met feta kaas of geitenkaas of kipfilet (broodbeleg maar dan dikker gesneden), makreel of forel, gekookt ei. Af en toe doe ik er 1 of 2 gekookte aardappels bij want dat vind ik zo lekker. Dat soort dingen. Wij vinden het tot nu toe nog steeds lekker. De dressing is soms pesto maar vaker olijfolie met mosterd, azijn, zout en peper en soms een beetje balsamico azijn. s’avonds eet ik wat doppinda’s. Wat ik op dit moment ook veel drink is neutrale kokoswater, met wat diepvries jonge kokosreepjes. Heerlijk vind ik dat. Ik denk dat dit geen probleem is want men zegt dat kokoswater zo gezond is. Ook het feit dat het weinig calorieen bevat. Ik was een grote snoeper want ik bakte heel graag cakes en ook brood bakken was een grote hobby. Maar dat doe ik (voorlopig) niet. Daar werd ik zo dik van!
  Ik vind het zo teleurstellend dat ik zo weinig afval, maar vooral dat mijn buik nog zo dik blijft. Mijn leeftijd is 75 jaar, gewicht (nu) 59.7, lengte 1,56 cm. Volgens de berekening is mijn BMI goed! Ik ben niet echt te zwaar, maar ik heb veel te veel buikvet. Gelukkig is mijn ‘zwemband’ (zo noemt men dat toch?) wel aardig verminderd maar toch te weinig.
  ik weet eigenlijk niet goed hoe ik ons eetpatroon moet aanpassen. Als ik kijk naar de menu’s van de Weight Watchers dan vind ik dat best veel. Zo veel eet ik niet. moet ik dat aanpassen? Is het wel geschikt voor ons (mijn man en ik zijn van indische afkomst). kan ik de zuivel vervangen door soja produkten?
  ik hoop dat je het niet erg vind dat dit bericht zo lang is geworden. Maar hier zit ik toch wel erg mee.
  Ik kijk uit naar jouw antwoord. Bijvoorbaat, hartelijk dank.
  Vriendelijke groet
  Lioe Jacobs

 4. Beste Irma,

  Ik herken veel in je verhaal maar heb nog een vraag. In hoeverre is de maandelijkse cyclus (menstruatie) op invloed van het afvallen boden de veertig?

  vriendelijke groeten,

  Nicole

  • beste nicole,
   Dat kan tegen de menstruatie tijd even zijn dat je aankomt, maar dat is vocht. Dat ben je na een paar dagen weer kwijt. Maar het kan ook zijn dat de overgang al gaat spelen en dan kan het afvallen lastiger zijn.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in