Diëten en stenen

Column Geertje van der Meer

Als de dag van gisteren herinner ik mij dat een vrouw van ongeveer 45 jaar voor de eerste keer op consult kwam. Rond haar 16e levensjaar was ze begonnen met lijnen en sindsdien was het lijnen en lijden geblazen.

Ze vond het triest zei ze dag ze ooit was begonnen met lijnen toen ze nog geen overgewicht had en nog erger was het dat ze het had gedaan omdat haar vriendje had gezegd dat ze een lief buikje had. Ze voelde zich aangesproken en dacht dat hij vond dat ze een dikke buik had. Toen was ze begonnen met shakes, ze verloor haar buikje en ook haar vriendje. Vervolgens was haar buik met tussenpozen rond en dan weer plat geweest. Alles wat ze tegen kwam aan praatjes over eten, diëten en slimme belly’s had ze geloofd en ze had gelijnd dat het een aard had maar er was altijd weer een dikkere vrouw voor terug gekomen.

Het is het bekende verhaal, veel diëten beloven een einde te maken aan overgewicht en dan ook nog eens met het gemak van een vloek en een zucht. Te mooi om waar te zijn. Maar, waarom geloven mensen die verhalen zo gretig? Massa’s mensen hebben al heel veel verschillende diëten gevolgd en bijna elke poging strand als het wensgewicht is bereikt. Natuurlijk weet ik wat het antwoord is op deze vraag. Na ruim negen praktijk jaren hoor je wel eens wat maar wat mij elke keer weer verbaasd is dat er na het behalen van het wensgewicht gedacht wordt dat men weer kan gaan eten zoals voorheen! Nog een tijdje geloofd men dat het gaat lukken met het op peil houden van het gewicht maar de grenzen worden vaak na de eerste paar kilo verlegd en vaak volgen er daarna nog vele verleggingen. Eerlijk is eerlijk, ik dacht dat vroeger zelf ook hoor. Slank, dik, slank dik gold ook voor mij. Na het lijnen, de gedachte ‘dit nooit meer’ dan het eten, dan het vergeten….. en daar gaat het weer mis.

Diëten werken niet..en waarom niet? Omdat het gros van de gebruikers van deze diëten niets leert. Ja, er wordt geleerd hoe je moet eten om af te vallen en steeds is er weer een handige goeroe die net weer een andere draai aan een dieet geeft en daarmee weer een revolutie veroorzaakt. En dan, niets meer.

De mevrouw die al 30 jaar aan het tobben was met haar gewicht heb ik geleerd dat zij de sterke en de zwakke schakel is in het bereiken van een gezond gewicht. Dat uiteindelijk zij de bepalende factor is in het vast houden van een bij haar passend voedingspatroon is zoals ze dat – opnieuw – bij mij leerde. Dat zij degene is die los moet komen van de gedachte dat eten ‘altijd fout’ is en dat ze leerde inzien dat eten een eerste levensbehoefte is. Dat eten balans geeft aan lichaam en geest en dat je die balans vaak kwijtraakt op een dieet waar zelfs een muis nog van af zou vallen.

Vechten tegen diëten vergelijk ik vaak met een steen in een snel stromende rivier. Het water wil altijd om de steen heen stromen maar als het water maar lang genoeg tegen de steen beukt dan breekt op een dag de steen doormidden. Dan heeft het water gewonnen van de steen.

Doorvechten, mensen weer opnieuw leren eten en los zien te krijgen van de gedachte dat hongeren of een streng dieet volgen de enige manier is om een slank lichaam te krijgen. Mijn water beukt en beukt en beukt………

Geertje van der Meer juli 2010

Bezoek ook de website van Geertje van der Meer

Bestel deze boeken van Geertje bij bol·com

Balans
Balans
Meer, G. van der

365 dagen eten om af te vallen
365 dagen eten om af te vallen
Meer, G. van der

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Geertje van der Meer

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in