Diëten tijdens de zomer? Nee doe maar niet!

Je hebt drie dingen nodig om gezonder te eten en leven: kennis, geen diëten, en omdat bij veel mensen iets minder eten de sleutel tot gezondheidsverbetering is het derde puntje: inzicht in eetgedrag. Vorige keer kwam de psychologie van ons eetgedrag aan bod, deze keer leer je over diëten. Hier kun je beter niet aan kunt beginnen.

Zonde van je gezondheid

Als je een dieet volgt ontzeg je je lichaam voedingsstoffen, de belangrijke brandstof die je nodig hebt. Soms worden zelfs hele voedingsgroepen uitgesloten wat ongezond is. Ook luister je niet meer naar je automatische, interne signalen. Je leert jezelf aan om niet langer te reageren op hongersignalen zoals ‘laat ik gaan eten’ en misschien nog wel belangrijkere ‘laat ik stoppen met eten’. Het mechanisme dat de hormonen aanstuurt, raakt in de war. Als je tijdelijk of permanent een dieet volgt, loop je het risico om een terugval te krijgen met een enorme schranspartij. Als je ooit een dieet hebt gevolgd heb je dat waarschijnlijk al eens meegemaakt. De helft van alle mensen op dieet krijgt er uiteindelijk meer gewicht bij dan hij kwijt was, het bekende jojo-effect.

Velen geloven dat een effectief crashdieet mogelijk is: het kan als je genoeg je best doet om de adviezen op te volgen. Nee! Het is niet alleen een kwestie van wilskracht, onze hersenen gaan zich namelijk anders gedragen en houden ons voor de gek. Er gebeurt duidelijk iets in ons lichaam waar we minder invloed op hebben. Bij sommige helpt een cheat-meal in het weekend om er weer de hele week tegenaan te gaan, anderen hebben genoeg aan een beloning op andere vlakken, bijvoorbeeld kleding die je altijd al had willen kopen maar nooit had gedaan omdat ze je niet paste. Een cheat-meal bestaat dan uit een lievelingsmaaltijd die je uitzoekt zonder dat je let op de calorieën die er in zitten. Ook een cheat-meal kan gebalanceerd zijn! Je moet voor je zelf uitvinden waar je je goed bij voelt en hoe je je nieuwe eetstijl makkelijk vol kunt houden.

Trager lijf

Aanzienlijk snel gewichtsverlies leidt tot vermoeidheid en uitputting, vertraagt je stofwisseling. Als je tot een kilo per week afvalt, raak je grotendeels alleen vet kwijt, maar als je meer dan dat afvalt, raak je naast vet ook weefsel en spieren kwijt. Onthoud dat je hoeveelheid spieren de snelheid van je stofwisseling mede bepaalt. Hoe minder spieren je hebt, hoe langzamer je stofwisseling en hoe minder voedsel je dus nodig hebt.

Er gebeuren vreemde dingen in je hersenen als je een dieet volgt. Je reageert anders op voedsel. Al ben je nog zo bewust bezig met het eten van producten met minder vet en suiker, dit helpt je soms vreemd genoeg niet om af te vallen omdat je hersenen en lichaam anders reageren op je gedrag en deze producten (denk bijvoorbeeld aan het eten van light producten of aan het overslaan van je ontbijt). Er zijn enkele zeer interessante onderzoeken geweest naar het gedrag van mensen die een dieet volgen. Dus denk twee keer na als je wil afvallen. Met een dieet, ga je anders denken, met vreemd gedrag als gevolg. In Gezond & Blij zonder diëten lees je de details en interessante voorbeelden hierover.

Gezond & Blij zonder diëten

In mijn boek Gezond & Blij zonder diëten staat het boordevol voorbeelden van wanneer je brein je voor de gek houdt. Ook bevat het informatie over voeding en wat het met je lijf doet en wat je lijf met je voeding doet!

Groet,

aylinkho

aylin

Meer informatie op Aylinkho.nl

3 Reacties

 1. Hallo Ay Lin,

  Zojuist heb ik een abonnement ingesteld voor reacties op dit bericht. Je krijgt vanaf nu automatisch een mailtje bij een nieuwe reactie.

  Sanne

 2. Hallo Sharon,

  Ik zie je vraag aan me nu pas, krijg dit niet automatisch door van de website vetvrij. Misschien kun je me ook rechtstreeks benaderen dan krijg je eerder antwoord;-).

  Een paar vragen van mijn kant. Met wat precies ben je begonnen na je vakantie? Een crahsdieet lijkt het wel. In Gezond & Blij zonder diëten staan juist oplossingen om op psychologische manier onbewust minder te eten en gezonder te leven en niet met een afslankdieet omdat dat niet werkt op langere termijn. Je geeft zelf aan dat je je slap voelt, dat is dus niet prettig en gezond.

  Ik ben geen voorstander van repen of dat nu een mars of een atkinsreep is, ik eet fruit of groente als tussendoortjes. Je laatste vraag kan ik met ‘nee’ beantwoorden. Ik zou je willen adviseren om Gezond & Blij te lezen en daar krijg naast de psychologie ook veel voedingsinformatie zodat je de vragen die je hebt zelf kunt beantwoorden.

  Succes,

  Ay Lin

 3. Beste Ay Lin,

  Ik ben na mij vakantie hiermee begonnen. Ik heb tijdens mijn vakantie ontzettend veel gesnoept en ben veel aangekomen. Toen ik met dit dieet begon verloor ik binnen een par dagen 5 kilo (vocht) maar ik voelde me een beetje slapjes, omdat mijn lijf zo gewend was geraakt aan de suiker. Ik heb een paar atkins repen gekocht, maar hierdoor ben ik weer 0,7 aangekomen. Het afvallen gaat sindsdien moeizaam. Heb je tips voor mij. Gaat het weer goedkomen als ik vanaf nu weer strikt het dieet volg?

  Ik hoor het graag.

  Groet,
  Sharon

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in