Dik door defect gen

Wijs niet langer met een beschuldigende vinger naar superdikke mensen. De kans is groot dat ze dik worden zonder extreem veel te eten.

De Ierse hoogleraar Steve O’Rahilly, verbonden aan de Britse universiteit Cambridge, heeft vijf genen ontdekt die ervoor zorgen dat mensen extreem overgewicht (obesitas) krijgen. Bij tachtig procent van de mensen met een ziekelijk overgewicht zijn kapotte genen de boosdoener.

O’Rahilly maakte zijn bevindingen gisteren in Rotterdam bekend tijdens de Lof der Geneeskunst-lezing van het Erasmus MC. ,,Een defect in het FTO-gen komt bij zestig procent van de mensen voor. Kinderen met een vader én een moeder met dat gen-defect zijn gemiddeld drie kilo zwaarder dan mensen met een gewoon FTO-gen.’’

Het kapotte gen zorgt niet voor een langzame verbranding van calorieën, maar voor een continu hongergevoel. ,,Het gen heeft invloed op de hypothalamus, een orgaan dat de eetlust beïnvloedt. Wie een normaal gen heeft, heeft geen trek als hij net heeft gegeten. Mensen met het defecte gen hebben altijd honger.’’

bron: ad

1 reactie

  1. Maar als je het goed leest blijft de enigste oorzaak van te dik worden: teveel eten. De een zal voorzichtiger moeten zijn dan de ander, dat is de boodschap maar nog steeds: elk pondje gaat toch echt door het mondje.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in