Dikke vrienden met je dagboek

Steeds meer mensen proberen hun gewicht onder controle te houden met behulp van een of ander dieet. Niet altijd met succes. De Sunday Times heeft nu een tip om te zorgen dat een dieet wel leidt tot minder kilo’s: hou een dagboek bij waarin nauwkeurig wordt opgeschreven wat er is gegeten en gedronken.

In het roemruchte ’Dagboek van Bridget Jones’, een krantencolumn die uitgroeide tot een boek dat weer uitmondde in twee films met Renée Zellweiger, hield de met gewichts-, drank- en relatieproblemen worstelende hoofdpersoon keurig bij hoeveel glazen alcohol ze had genuttigd en hoeveel calorieën ze de voorbije uren had binnengewerkt. Heel hilarisch allemaal, maar niet zo vreemd als het lijkt.

Want onderzoekers aan het Kaiser Permanente Center for Health Research in Portland, in de Amerikaanse staat Oregon, hebben ontdekt dat het neerschrijven van de eetgewoonten inderdaad tot matiging leidt.

Ze vroegen enkele tientallen proefpersonen om gedurende een periode van zes maanden meer groenten en fruit te eten, en minder vet natuurlijk, en elke week drie uur lichaamsbeweging te nemen. Aan het einde hadden de deelnemers aan de proef gemiddeld meer dan 5 kilo verloren.

Maar het opvallende was dat dit niet gelijkmatig was verdeeld, want degenen die zich uitsluitend aan het dieet hadden gehouden waren nog geen 4 kilo vermagerd. Terwijl mensen die op verzoek van de onderzoekers een ’voedseldagboek’ hadden bijgehouden, tweemaal zoveel kilo’s bleken te zijn kwijtgeaakt. Hou het notitieboekje voortaan dus maar klaar.

Volgens onderzoeksleider dr. Victor Stevens ‘is het opschrijven van alles wat je eet en drinkt inderdaad een zeer krachtige techniek bij de strijd tegen overgewicht, want het helpt mensen om te zien waar de extra calorieën vandaan komen’.

bron: nieuwsblad.be

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in