Je kent het wel, je doet zo goed je best. Je gaat sporten, je let op je voeding, maakt meestal de juiste keuzes en toch val je niet af. Dat kan erg frustrerend zijn. Zo kan de motivatie al gauw weer weg zakken en voor je het weet val je terug in je oude voedingspatroon. Maar vaak zijn er nog andere factoren die ervoor zorgen dat je niet afvalt en waar je eigenlijk niet stil bij staat. Er zijn factoren in je omgeving die er mede voor kunnen zorgen dat je niet afvalt. Ik heb 5 dikmakers “zonder calorieën”voor je op een rijtje gezet.

Stress

Helemaal bovenaan staat stress. In deze tijd van drukte en hectiek heb je al gauw stress. Een keertje stress is niet erg maar als je continue onder stress staat kan het ervoor zorgen dat je niet afvalt. Stress zorgt ervoor dat je lichaam het hormoon cortisol aanmaakt. Dit hormoon is mede verantwoordelijk voor het opwekken van het hongergevoel en laat je onbewust meer eten dan je eigenlijk van plan was. Daarnaast werkt eten voor veel mensen , in stress situaties ontspannend. Doordat ze eten voelen ze zich weer ontspannen. Terwijl je ook op een andere manie kunt ontspannen want als deze mensen eten , laten ze eigenlijk even alle dagelijkse beslommeringen los. Helemaal stress vermijden is in deze tijd niet gemakkelijk maar een tip wil ik je meegeven. Neem je tijd en ga bij jezelf na waarom je van de situatie stress krijgt. Probeer vervolgens een rust moment te creëren door te ontspannen en ademhalingsoefeningen te doen.

Te weinig slaap

Rust is altijd belangrijk, ook als je niet aan het afvallen bent. Een nachtje eens wat korter slapen dat maakt niet uit maar probeer de andere nachten wel goed te slapen. Te weinig nachtrust zorgt ervoor dat het hormoon leptine in je bloed daalt.Dit hormoon is mede verantwoordelijk voor de vet verbranding in je lichaam en remt het hongergevoel. Daarom is het belangrijk om voldoende nachtrust te nemen. Studies hebben uitgewezen dat mensen met flink overgewicht niet meer op het hormoon reageren en dus niet meer hun hongergevoel voelen. Gevolg dus dat ze blijven eten. Let op dat je voor het slapen gaan, geen alcohol en cafeïne meer gebruikt, ook te zwaar en vetrijk eten kan je nachtrust verstoren.

Etiketten lezen

Wanneer heb je voor het laatst gekeken op de verpakking wat je nu eigenlijk koopt en dus eet?Velen weten niet eens wat in een product zit. Tomatenketchup zijn toch alleen maar tomaten… en een heleboel suiker. Het ingrediënt waarvan het meeste in het product staat, staat altijd als eerste op het etiket. Vaak komen vetten en suikers vooraan op het lijstje voor. Zelfs bij magere en “light” producten worden we gefopt. Door goed de etiketten te lezen voorkom je dat je onnodig veel calorieën binnen krijgt. Als je eenmaal een product kent moet je evengoed geregeld het etiket lezen want fabrikanten veranderen geregeld de receptuur.

Geuren

Herken je dit, je komt de supermarkt in en het eerste dat je ruikt is de heerlijke geur van vers gebakken brood. Net op het moment dat je een beetje hongerig bent. De verleiding ligt op de loer. Maar wist je dat veel winkels en restaurants kunstmatige geuren gebruiken om je te verleiden en je aan te zetten tot kopen of meer eten? Ga dus nooit met een lege maag naar de stad of boodschappen doen. Mocht je een zwak momentje hebben denk dan goed dat de geuren maar nep zijn. Zorg altijd dat je een tussendoortje bij je hebt zoals een stuk fruit of wat noten.

Medisch

Lichamelijk kunnen er talloze oorzaken zijn waardoor je niet afvalt. Ik ga er in deze column niet te uitgebreid op in. Mocht je twijfelen, moet je je altijd door een arts laten onderzoeken. Eentje wil ik er even kort bespreken dat is de schildklier. Het kan best zo zijn dat deze te langzaam werkt en je dus kunt aankomen. De schildklier is onder andere verantwoordelijk voor de stofwisseling. Produceert deze te weinig hormonen word je stofwisseling langzamer. Gevolg, je energie verbruik gaat omlaag en dus je komt aan. Heel vervelend. Denk je schildklier problemen te hebben raadpleeg dan altijd een arts.

Afvallen is meer dan alleen anders eten , ook je omgeving heeft een grote invloed op jou afval proces.
Meer lezen over afvallen en gezonde voeding ? Misschien is mijn E-book Stoppen met lijnen en begin met gezond leven wel iets voor jou.

Gezonde Groeten,

nicole

p.s. heb je mijn boek al gedownload? 

nicole2

stop met lijnen, start met afvallen

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in