Discipline kun je aanleren

Discipline : eigenschap dat je steeds doet wat moet, ook als je er geen zin in hebt.

Je hebt het vast al gelezen in de vorige blog van Bart. Afvallen, je doel bereiken; discipline staat aan de basis. Klinkt mooi he? Vind ik ook. Ik vind het een prachtig woord… En het lijkt makkelijker uit te spreken dan uit te voeren!

Sonja Bakker

Want hoe doe je dat dan? De afgelopen 6 jaar heb ik tig pogingen gedaan om af te vallen. Ja, ik wilde echt heel graag maar het lukte me telkens voor geen meter. Bol.com is rijk geworden van mijn bestellingen….. Sonja Bakker heeft me nog net geen persoonlijk bedank briefje gestuurd. Je kent die boeken wel, met die weekmenu`s erin. Lekker makkelijk eten wat op het briefje staat….Maar waarom hield ik dat dan toch nooit vol? En waarom belandde ik aan het einde van het boek weer tussen de chips en de koekjes schappen in de supermarkt?

dicipline

Precies…. Je kunt wel willen, maar inmiddels heb ik ervaren dat er tussen willen en willen een wereld van verschil kan zitten. Toen ik mijn intake had bij Bart (dit voelt eeuwen geleden…….) vroeg hij me op de schaal van 1 – 10 hoe graag ik mijn voedingspatroon wilde veranderen. Nou dacht ik….. heel erg graag. Al dacht ik; als ik af en toe maar milka mag blijven eten. Nee zei Bart, een cijfer! Hoe graag wil je veranderen? Jemig dacht ik, wat een rot vraag. Weet je, als het niet nodig is, dan liever niet. Ik geniet van de high tea met vriendinnen, vind het heerlijk als de vetpan aan gaat met vrienden en eet toch echt liever chips dan komkommer. Dus tja, als je een andere manier weet waardoor ik wel mijn doel kan behalen maar lekker zo door kan gaan, dan hoor ik dat graag van je. Uiteraard zei ik dat niet. Een 9 zei ik. Dat betekent dus aan de bak! Nou, zei Bart, prima, dan gaan we aan de bak! En zo begon het dus toen, inmiddels ruim een jaar en 45 kilo geleden.

Woordenboek

Volgens het woordenboek betekent discipline: Eigenschap dat je steeds doet wat moet, ook als je er geen zin in hebt. Nou dat “geen zin” kwam ik al vrij snel in het proces tegen. Namelijk in de eerste week al! Dat er tussen willen en willen een wereld van verschil zit werd me heel snel duidelijk. Natuurlijk wil ik afvallen en wil ik een gezond gewicht bereiken. Waarom? Nou gewoon……

Maar van dat willen blijft weinig over als;

  • ik me klote voel en voor de koelkast sta……..
  • als ik ongesteld ben…….
  • ik twijfel of ik wel een goede moeder ben als ik andere moeders met de meest fantastische traktaties elke keer het schoolplein op zie komen
  • ik in de spiegel kijk en me besef dat ik een hekel heb aan hetgeen dat ik zie
  • ik iedereen om me heen aan het ijs zie zitten
  • ik te weinig tijd heb om goed voor mezelf te zorgen
  • ik met honger de supermarkt in loop om snel boodschappen te halen voor ik de kids op ga halen. Ik weet het, helemaal niet slim, maar scheelt zoveel tijd, alleen boodschappen doen of met kinderen…..

Vragen en Advies

Heb je naar aanleiding van deze column vragen, stel ze dan dan gerust. Ik proberen je vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

E-Nummers en Suiker

Ik hoor de herkenning al van de ouders onder ons. Ja toch? Geen kleine handjes die Dora koekjes vol E-nummers en suikers in de kar gooien. Een kind die vraagt om een Cars toetje met smarties en 180 calorieën en 27 gram suiker per toetje. Geen kind die wil dat jij spinazie in je kar gooit, omdat ze dat echt te vies vinden. Geen kinderen die bij de zuivel roepen dat ze geen gewone kwark willen maar dat ze chocolade vla willen. Ik ken geen kinderen die de verleiding kunnen weerstaan en de chips van Disney die op hun ooghoogte ligt toch wel heel graag in de kar willen leggen voor het weekeinde……. Om vervolgens in de rij bij de kassa aan te sluiten, waar net een nieuwe kassa rol in moet en de klant voor me vergeten is drie producten af te wegen! Hoppa! En daar sta ik met twee kinderen die de wereld van de Jumbo aan het ontdekken zijn terwijl ik probeer mijn boodschappen op de band te leggen. Me nog moet haasten ook, omdat ik nog uit sta te laden terwijl mevrouw de caissière me geïrriteerd aan kijkt. Omdat zij aan de andere kant van de band geen plaats meer heeft om mijn boodschappen door te schuiven. Terwijl ik twee kinderen bij me probeer te houden. En ondertussen me ook nog af vraag of ik daadwerkelijk alles wel heb en of ik de pinpas niet toch nog boven heb liggen in de random reader van de Rabobank. Ja, want zeg nou zelf….. dan is alleen boodschappen doen toch veel efficiënter?

Maar goed, inmiddels heb ik als verse moeder (ik heb een dochter van vier en een pleegzoon van zeven die sinds 2 jaar bij ons woont) de draai wel gevonden. Ik heb een ritme waarin ik toch echt zelf rustig even boodschappen kan doen gecreëerd en dat scheelt me een stuk! Want als ik dingen niet in huis heb, is het veel makkelijker om die discipline ook daadwerkelijk vast te houden. Maar goed, voor het echt een vrouwenverhaal wordt waarin ik van de hak op de tak ga springen; discipline!

Inmiddels ben ik overtuigd; je moet zo onwijs graag willen, anders kun je er net zo goed niet aan beginnen. Geen enkel boek werkt als jij je niet voor 100% in wilt zetten. Want wat is de reden dat je af wilt vallen? Als dat is omdat je dan die ene broek weer past, acht ik de kans klein dat je het gaat halen. Dat is een motivatie van niks! Die levert je geen discipline!

Is het omdat je vindt at je een betere moeder bent als je een gezond gewicht zou hebben? Heb je een voorbeeldfunctie voor je kinderen? Als dat je drive is, dan ben ik eerder overtuigd van het feit dat je het gaat halen.

Bart van Veghel

Afgelopen week mocht ik samen met Bart een workshop over voeding geven en toen Bart vroeg wat de doelen waren zei iemand: ik wil mee kunnen met mijn kinderen in de attracties… Ze was duidelijk geraakt toen ze het vertelde. Iedereen kon zien dat het haar pijn deed dat dat nu niet het geval was. Ik weet zeker dat zij het gaat redden! Haar motivatie was aan alle kanten duidelijk aanwezig! Zij WIL veranderen! Haar woorden, haar lijf, zij raakte me. Zij zal zich tijdens het afval proces continu bewust zijn van waar ze het voor doet. Bij haar thuis lopen twee kleine kinderen rond die haar continu met de neus op de feiten drukken! “Cue to action” noemen ze dat wel eens. Zorg dat je een steengoede reden hebt om te willen afvallen! Wat wil je bereiken? Wat is je drive? Wat is jouw reden om aan je doel te gaan werken? Zorg dat je dat helder hebt! Dat is de eerste, maar in mijn ogen belangrijkste stap!

Dan volgt de discipline vanzelf! Daarvan ben ik overtuigd!

Succes,

Liefs Helma

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in