Dit jaar echt slank? Maak deze fouten dan niet

Gastcolumn Jeroen en Nicky

Ik wil graag beginnen met te zeggen dat ik het in dit artikel met opzet niet over afvallen ga hebben. Dit doe ik om de simpele reden dat afvallen nooit je doel moet zijn! Bij afvallen bedoel jij normaal gesproken gewicht verliezen toch? En maakt het jou dan ook maar iets uit wat je verliest? Wat nou als jij jezelf uitdroogt en in een weekend vijf kilo vocht verliest? Ben je dan tevreden met je resultaat?

Ik kan je verklappen dat die kilo’s er binnen een mum van tijd weer aanzitten zodra je weer normaal gaat drinken. Wat je echt moet willen is blijvend gewicht verliezen en wel in de vorm van lichaamsvet. Dus niet vocht, niet spieren, maar vetverlies moet altijd jouw doel zijn op je reis naar een fit lichaam.

Vet verliezen is eenvoudig maar niet makkelijk. Er is een heleboel doorzettingsvermogen, hard werk en zweet nodig om vet te verliezen en het eraf te houden. Voor de meeste mensen is het nooit een bewuste keus geweest om te vet te zijn, maar we leven tegenwoordig in een tijd met een heleboel keuzemogelijkheden wat betreft ongezond eten.

Ook heeft de mens over de jaren heen een veel minder actief leven gekregen waarbij velen van ons een kantoorbaan hebben waarbij we een groot deel van de dag zittend achter ons bureau aan het werk zijn. Niet alleen zitten we meer tijdens het werk, maar de hoeveelheid uren die thuis voor de tv of achter de computer doorgebracht worden zijn ook steeds groter geworden.

Meer lichaamsvet krijgen is niet iets wat van de ene op de andere dag gebeurt. Het is niet zo dat je op een ochtend wakker wordt, in de spiegel kijkt en je een hoedje schrikt omdat je opeens 10 kilo vetter bent geworden. Het ellendige is juist dat het een heel geleidelijk proces is waardoor het voor de meeste mensen pas een probleem wordt na lange tijd als er al een groot kwaad geschied is.

Mocht dit jou ook overkomen zijn dan is er geen reden tot wanhopen, want het is nooit te laat om te beginnen. Het enige wat telt als je weer fit wilt worden is dat je begint en het volhoudt! Beginnen is het belangrijkste maar het is wel verstandig om op de juiste manier aan de lag te gaan.

Er zijn een aantal veelvoorkomende fouten die heel veel mensen maken waardoor ze zich verbazen waarom ze nou geen vet verliezen. Grote kans dat deze punten je bekend voorkomen als jij met hetzelfde probleem kampt. Ik zal ze hieronder met je bespreken:

Vergeet de belangrijkste maaltijd van de dag niet!

Je weet welke maaltijd ik bedoel hè? Het ontbijt natuurlijk! Mocht jij een van die mensen zijn die ’s ochtends te weinig tijd heeft om goed te ontbijten en tegelijkertijd problemen hebben met teveel lichaamsvet, dan is dit het allereerste wat je moet veranderen.

’s Ochtends goed ontbijten is echt het beste wat je kunt doen. Je lichaam heeft er net een uur of acht opzitten waarbij het geen brandstof gekregen heeft dus je lichaam schreeuwt om energie. Wat doet je lichaam namelijk als het al het eten in je lichaam verteerd heeft? Het begint je eigen lichaam te verteren om maar aan energie te komen. Helaas is je vetvoorraad niet de eerste keus maar begint je lichaam met je spieren. En als er iets is wat je niet wilt verliezen zijn het wel je spieren!

Nog een reden om een goed ontbijt te nemen is dat het je stofwisseling op gang brengt. Je stofwisseling laat je lichaam tot leven komen en je verbrandt daarbij een heleboel calorieën. Calorieën verbranden is natuurlijk gunstig omdat je vet verliest wanneer je meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. Door goed te ontbijten behoud je dus je spieren en verbrand je meer calorieën door een hogere stofwisseling, twee vliegen in één klap dus!

Als je ’s ochtends te weinig tijd hebt kijk dan eens goed hoe laat je op staat en naar je ochtendritueel. Ik denk dat je wel een kwartiertje eerder je bed uit kunt komen of een kwartiertje minder lang voor de spiegel kunt staan, denk je niet?

Je eet het verkeerde eten in de verkeerde verhoudingen

Je eten bestaat uit koolhydraten, eiwitten en vetten. Dit worden ook wel de macronutriënten genoemd. De verhouding waarin deze drie dingen in je voeding zitten is heel erg belangrijk of jij succes behaalt met fit worden of dat dit je niet lukt.

Veel mensen eten teveel verkeerde koolhydraten, te weinig eiwitten en teveel verkeerde vetten. Voorbeelden van verkeerde koolhydraten zijn suikers, deze kan je maar beter te allen tijden laten staan. Goede koolhydraten zijn bijvoorbeeld de volkoren varianten van brood, rijst en pasta. Deze geven een veel beter verzadigingsgevoel en beïnvloeden de bloedsuikerspiegel veel minder sterk dan suikers. Goede koolhydraten zijn heel belangrijk om te eten dus eet nooit maar zo weinig mogelijk koolhydraten!

Wat veel mensen ook niet beseffen is dat het heel belangrijk is om voldoende goede vetten binnen te krijgen. Goede vetten zijn de onverzadigde vetzuren en dan met name de meervoudig onverzadigde essentiële vetzuren Omega 3 en Omega 6. De lijst met voordelen is te lang om hier te noemen, maar het is voldoende om te weten dat onverzadigde je langer laten leven.

De verhouding koolhydraten, eiwitten en vetten is ook erg belangrijk. Een goede verhouding om mee te beginnen is 50-30-20 wat betekent 50% koolhydraten, 30% eiwitten en 20% vetten in je dagelijkse eten. De manier om erachter te komen in welke verhouding jij je eten nu binnen krijgt is om precies bij te houden wat je eet en het dan te berekenen.

Het is totaal niet moeilijk, maar je moet wel even uitgelegd krijgen hoe het werkt. Daarom wil ik je graag het e-book  “Fit Voor Beginners – Verdien Het Lichaam Waar Je Van Droomt” aanraden. In dit e-book wordt in detail op voeding en de juiste verhoudingen ingegaan.

De lichaamsbeweging die je doet is niet optimaal voor vetverlies

Iedereen is verschillend en iedereen heeft weer wat andere lichaamsbeweging nodig om tot optimale resultaten te komen. Maar gelukkig zijn er wel een aantal algemene regels waar iedereen zich aan zou moeten houden.

Wat veel mensen negeren of gewoon niet weten is dat spierversterkende oefeningen heel erg belangrijk, zelfs onmisbaar, zijn om vet te verliezen. Ik denk dat de meeste mensen met een te hoog vetpercentage zich voornamelijk concentreren op cardiovasculaire oefeningen. Dit is een moeilijk woord voor bewegen waarbij je het hart gebruikt. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, fietsen, joggen, de crosstrainer gebruiken etc.

Begrijp me niet verkeerd, deze manieren van lichaamsbeweging zijn heel erg goed voor het lichaam en hier moet je zeker niet mee stoppen. Vergeet alleen niet om ook spierversterkende oefeningen aan je lichaamsbeweging toe te voegen. Spieren zijn namelijk het geheime ingrediënt tot succes! Spieren zijn ‘levend weefsel’ en verbranden heel veel calorieën, ook wanneer je ze niet eens gebruikt. Des te meer spieren je hebt, des te meer calorieën je in rust verbrandt. Dat klinkt goed hè?

Laat ik je dan nog een mooier voordeel van spierversterkende oefeningen vertellen: na de training verbranden je spieren tot wel 48 uur na afloop nog calorieën! Dit gebeurt tijdens de herstelperiode en zelfs wanneer je die periode in bed zou blijven liggen. Reden te meer om niet alleen te gaan joggen, maar ook met gewichten te trainen.

Benut “De Gouden Mogelijkheid”

Met “De Gouden Mogelijkheid” bedoel ik de periode direct na je training. In het Engels wordt deze periode “The Window Of Opportunity” genoemd. Na een zware training heeft je lichaam alle energievoorraden uitgeput en schreeuwt het om nieuwe energie om te herstellen. Dit is het moment waarop jij je lichaam de juiste bouwstenen moet geven om je lichaam beter en sterker te laten worden dan voorheen.

Deze periode is zeer bekend in de fitnesswereld en alle professionele atleten maken gretig en dankbaar gebruik van deze gouden mogelijkheid. Nu jij dit ook weet kan jij hier ook gebruik van maken en ervoor zorgen dat er minder spieren afgebroken worden en meer vet verbrandt wordt.

De tijd dat je hiervoor hebt is maximaal zo ongeveer 45 minuten tot een uur na afloop van je training. Het beste is om direct na je training een sportdrankje of een eiwitshake te nemen. Mocht je naar de sportschool gaan om te sporten dan zou ik daar eens gaan informeren wat ze daar voor jou kunnen maken. Zorg ervoor dat je deze gouden mogelijkheid niet onbenut laat! Dan adviseer ik je dit e-book voor meer waardevolle informatie.

Eet je wel genoeg?

Eet je wel genoeg? Wat is dat nou weer voor rare vraag? Om vet te verliezen moet je toch juist niet veel eten? Fout! Mocht je ooit wel eens een van de populaire diëten hebben gevolgd dan is het feit dat je te weinig at de reden dat je daar op de lange termijn geen successen mee hebt behaalt.

Dat is namelijk waar de populaire diëten bekend om staan en hun successen mee behalen: snel gewichtsverlies. Snel en tijdelijk gewichtsverlies kan ik beter zeggen. Ze laten je zo weinig calorieën eten dat je binnen korte tijd veel gewicht kwijt raakt. Het grootste gedeelte van dit verloren gewicht bestaat dan overigens uit vocht en spieren, weinig vet dus.

Maar het lichaam is ook niet gek en heeft door duizenden jaren evolutie geleerd zichzelf te beschermen tegen uithongering. De zogenaamde “starvation response”, vrij vertaald “antwoord op uithongering”, wordt ingeschakeld en het gewichtsverlies komt stil te staan. Je lichaam vindt jouw vetreserves vooral heel erg belangrijk om te bewaren mocht de hongersnood nog lang duren.

Je zult begrijpen dat dit een hopeloze situatie is en blijvend vetverlies onmogelijk maakt. Zodra je weer wat meer begint te eten zitten de in het begin snel verloren kilo’s er binnen de kortste keren weer aan en heb je voor niks honger geleden.

Vandaar mijn advies: om blijvend vet verliezen moet je jouw lichaam energie blijven geven door goed te eten en vooral veel te bewegen.

Wil je direct beginnen met fit worden? Wij van Fit Voor Beginners een gratis 10-daags stappenplan ontwikkeld waarbij je met onze begeleiding in 10 dagen de eerste belangrijke stappen kunt zetten op weg naar een betere gezondheid en een fit lichaam! Klik hier om je gratis aan te melden.

Succes!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in