Divertikels, Diverticulitis, PDS, Spastische Darm

Divertikels van de dikke darm komen zeer veel voor: ongeveer 50% van de bevolking op een leeftijd van 60 jaar en bijna iedereen op een leeftijd van 80 jaar heeft de aandoening. Enkel een klein percentage van die patiënten vertoont symptomen en een nog kleiner percentage wordt geconfronteerd met een operatie.

Wat zijn/is divertikels/diverticulitis? darm
Divertikels zijn zakjes die zich ontwikkelen in de wand van de dikke darm, gewoonlijk in het sigmoïd (voorlaatste deel dikke darm) of in het linkerdeel van de dikke darm. Diverticulosis betekent de aanwezigheid van divertikels. Diverticulitis staat voor een infectie of complicatie van die uitstulpingen.

Wat zijn de symptomen?
De belangrijkste symptomen van deze aandoening zijn buikpijn (meestal onderaan links in de buik), diarree, krampen, wijzigingen in het stoelgangpatroon en soms eens ernstige rectale bloedingen. Deze symptomen komen slechts voor bij een klein aantal patiënten en zijn soms moeilijk te onderscheiden van een spastisch colon. (gebruik dan Colon Cleanse)

Bestel deze boeken bij bol·com

Prikkelbare darm
Prikkelbare darm
W. Kruis

Prikkelbare darm syndroom
Prikkelbare darm syndroom
A.J.P.M. Smout

Gezond eten voor je darmen
Gezond eten voor je darmen
Sophie Braimbridge

Gezonde darmen dankzij probiotica
Gezonde darmen dankzij probiotica
M. Doll

Maag-, darm- en leverziekten bij kinderen / druk 1
Maag-, darm- en leverziekten bij kinderen / druk 1

101 vragen over darmklachten
101 vragen over darmklachten
Geert D’Haens

Bijzondere ervaringsverhalen Ziekte van Crohn & colitis ulcerosa
Bijzondere ervaringsverhalen Ziekte van Crohn & colitis ulcerosa
Ingeborg Kuys

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Diverticulitis – een infectie van de divertikels – kan één of meerdere van volgende symptomen geven: pijn, rillingen, koorts en veranderingen in het stoelgangpatroon. Meer intense symptomen duiden op ernstige verwikkelingen zoals een abces, fistelvorming of een opening in de darm (perforatie).

Wat is de oorzaak van diverticulose?
Aangenomen wordt dat een vezelarm dieet over de jaren heen leidt tot een verhoogde druk in de dikke darm en resulteert in uitstulpingen.

Hoe wordt de aandoening behandeld?
De aandoening wordt gewoonlijk behandeld met dieet en zo nodig met medicatie (tegen pijn, krampen en stoelgangstoornissen). Het verhogen van de vezelinname in de voeding (granen, groenten, rauwkost, …) en het vermijden van bepaalde voedselproducten verminderen de druk in de dikke darm en meteen ook complicaties.

Diverticulitis vergt een meer aangepaste behandeling. Minder ernstige gevallen vereisen geen hospitalisatie. De behandeling bestaat meestal uit inname van antibiotica, dieet en soms middelen om de stoelgang zachter te maken. In ernstiger gevallen zal hospitalisatie noodzakelijk zijn omwille van het toedienen van antibiotica via de aders en het strikt te volgen dieet. De meeste opstoten kunnen op die manier verholpen worden.

Een operatie kan nodig zijn bij terugkerende ontstekingen, bij verwikkelingen of in geval van een ernstige aanval die niet reageert op medicatie.

In het geval dat een operatie noodzakelijk is wordt meestal een deel van de darm weggenomen waarna de darmuiteinden opnieuw aan elkaar worden gehecht. Een volledig herstel kan verwacht worden. Na enkele weken is er opnieuw een normale darmfunctie.

Waarom werkt het Specifieke Koolhydraten wel ?

Het specifieke koolhydraten neemt de directe oorzaak van de problemen weg. De darmwand wordt namelijk geirriteerd door een verhoogde afweerreactie op een te hoge populatie kwaadaardigde bacterieen in de darmen. Het Specifieke Koolhydraten Dieet bestrijdt direct de bron van het probleem: Het hongert de bacterieen uit, waardoor deze geen ontstekingbevorderende zuren meer kunnen uitscheiden en het darmslijmvlies en de darmwand dus kunnen helen. Lees hier meer over het Specifieke Koolhydraten Dieet

Pepermuntolie

Uit onderzoek is gebleken dat ook pepermuntolie verlichtend kan werken bij het Prikkelbare Darm Syndroom.

Jouw ervaring met PDS

Heb jij PDS ? Dan zijn we benieuwd hoe jij hiermee omgaat. Hoe vaak heb je er last van en in hoeverre belemmert het je dagelijkse activiteiten? Geef hier een reactie of lees de reacties van anderen.

7 Reacties

 1. Ik heb ;laats even gezocht welk stoffen de boosdoener zijn van histamine, toen vond ik ook meteen dat er in pure yoghurt een geringe hoeveelheid histamine zit. Yoghurt werkt Pro-biotisch en is juist heel goed voor je darmen, vooral dat van de geit en de schaap. De kefir daar reageer ik wel heel heftig op, zal er toch wel ergens een verschil zijn want de yoghurt gaat prima. Maar als ik steeds maar weer lees dat ik het niet mag dan wordt ik misschien vanzelf wel gevoelig “is het niet.

  Ook wordt er op “sommige” forums vermeld, dat je ook geen bessen mag. Bij de één wel en bij de ander weer niet. Ik denk dat het wel eens tijd wordt voor de waarheid hier Je zal maar een allergie hebben en plaat van een intolerantie. Iedereen kan hier maar van alles neerzetten. Hier valt niet meer te sporten, maar zo lijkt het wel. Het gekke is dat je ook nauwelijks iemand kunt bereiken, om eventueel vragen te stellen over dit onderwerp. Wat wat mij betreft wel wat serieuzer mag worden genomen. Wat zo leuk is het niet om histamine gevoelig te zijn “echt niet.

  Ik heb ook P.D.S. en dan mag je ook geen zuivel ook geen yoghurt, terwijl yoghurt juist heel goed schijnt te zijn voor je darmen, Yoghurt schijnt ook weinig lactose te bevatten, is toch vreemd dat ze je dat verbieden. Soms vraag ik mij wel eens af waar deze mensen hun informatie vandaan halen en of het wel is ondersteund. Net had ik een forum waar bij stond dat een één of andere deskundige zijn bron zou zijn. en daar mag ik wel yoghurt en bessen snap je wat ik bedoel. Je moet zelf een hel hoop uitvinden door het een tijdlang weg te laten en weer te nemen. Wat ook eigenlijk niet echt gezond blijkt te zijn. Ook wordt je met wazige e informatie onzeker gemaakt en gaat het tussen je oren zitten. Had je voortijd geen last gehad heb je dat nu ineens wel. Snap je wat ik bedoel.

  Kortom tijd voor een serieuze forum eentje met de waarheid graag.

  Vriendelijke groetjes:

  T.E.

 2. Hallo, ik denk ook Pds te hebben. Ik heb namelijk al jaren aanvallen van kramp en koliek terwijl ik op toilet zit. Soms zo erg dat ik bijna flauwval.meestal begint het met een normale ontlasting,enop het einde wordt het dunner. Nadien voel ik me wel beter maar koud en rillerig.Gr. Lin

 3. hoi, ik ben marjan, sinds vorigjaar weet ik dat ik pds heb. loop al jaren met klachten en werd van het kastje naar de muur gestuurd, verschillende ziekenhuizen doorlopen en eindelijk via de huisarts bij het npbc terecht gekomen. daar nemen ze je echt serieus.problemen met de ontlasting, waardoor ik veel last heb van aambeien en nu zijn deze zo verzakt dat ik binnenkort geopereerd word hieraan. klachten als buikpijn, lage rugpijn, moeilijke stoelgang. etc. Ik gebruik metamucil en nog een tablet dit ging allemaal goed, totdat ik ongeveer 6 a 7 weken geleden weer alles op de hobbel had. Hevige buikpijn veel slijm bij de ontlasting. Heb vandaag gebeld met het npbc in assen en maandag heb ik een telefonisch consult met de mdl arts. de moeheid , ja ik werk een aantal uren per dag verdeeld over de dag en dan wil het nog, kan eventueel nog even tussendoor op bed liggen rusten, want ik ben niet iemand die zich gewonnen geeft aan deze vervelende kwaal

 4. Hoi Lilian, bedankt voor je verhaal, veel mensen zullen hebben hier wat aan of herkennen de dingen die je omschrijft. Ik heb nog een aantal vragen:

  – Wat is een aanval van Diverticulitis precies en hoe lang duurt dit?
  – Wat is (ongeveer) je leeftijd?
  – Hoe lang heb je al last van deze problemen?
  – Zijn er dingen die je kunt doen of eten om het te verminderen?

  Alvast bedankt voor je tijd en veel sterkte!

  Sanne

 5. Ik las het onderstaande stukje en wilde het met jullie delen:

  De samenstelling van de bacteriën in de darmen is bij patiënten met PDS anders dan bij gezonde mensen, dit blijkt uit onderzoek van Angèle Kerckhoffs aan de Universiteit van Utrecht. PDS-patiënten hebben vaak klachten van buikpijn en een onbehaaglijk gevoel in de buik. Dit gaat gepaard met een veranderend ontlastingspatroon. Tot op heden is er geen aanwijsbare oorzaak gevonden voor deze aandoening. Kerckhoffs toont aan in haar proefschrift, dat bij PDS-patiënten de samenstelling van de bacteriën in zowel de dunne als de dikke darm anders zijn dan bij gezonde mensen. De zogenaamde goede bacteriën zijn bij deze patiënten namelijk sterk verminderd. Er is slechts de helft van de bifidobacteriën aanwezig, terwijl het aantal “slechte” bacteriën is toegenomen. Deze veranderde bacteriële samenstelling kan bij een verhoogde darmdoorlaatbaarheid de afweer in de darm activeren. De darmdoorlaatbaarheid bij PDS-patiënten is meer toegenomen na het kort toedienen van schadelijke stoffen dan bij gezonde mensen. Dit toonde Kerckhoffs ook in haar proefschrift aan.

  bron: zorgportaal

 6. hallo ik ben jessica en ben al jaren bezig om er achter te komen of ik de ziekte van crohn heb .in het ziekenhuis van groningen heb ik een aantal onderzoeken ondergaan maar daar is niets concreet uitgekomen .
  ik heb last van vermoeidheid,buikpijn,opgeblazen gevoel,bloed bij de ontlasting,pijn aan de anus plus dat mijn ontlasting wegloopt,gebruik maagtaletten als ik dat niet doe dan heb ik last van hevige gevoel van brandende maagzuur van onderen bij de anus,ben veel afgevallen .
  nu is mijn vraag of er een kliniek/ziekenhuis is die hier in gespesialiceerd is ik loop al bijna 10 jaar met deze klachten en ben ten einde raat.
  ook heb ik van iemand gehoord die ook de ziekte van crohn heeft dat er met een bloedonderzoek ook niet nauwkeurig na te gaan is of je de ziekte van crohn hebt. wie heeft hier meer ervaringen mee. Jessica

  • Hallo ik ben Lilian Manten, ben ook al jaren bezig om erachter te komen of ik de ziekte van Crohn heb, in ziekenhuis Amsterdam, al 4x aanval van Diverticulitis gehad, als weer aanval komt overwegen ze stuk van de darm te verwijderen. veel last van vermoeidheid. veel bloed en slijm in ontlasting, als ik iets eet, zakt het direct, binnen 10min. moet ik naar toilet, hevige buikpijn. Ze zeggen daar moet je toch mee leren leven, en goed opletten wat je eet. Gr. Lilian

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in