Het DNA Dieet

Het DNA Dieet is aan een grote opmars bezig. Wat zijn de voor en nadelen? Ik zocht het voor je uit! In ons DNA zitten allerlei eigenschappen verborgen. Ons DNA bestaat uit een lange reeks met ongeveer 3 miljard letters. Veel van deze letters zijn bij alle mensen hetzelfde, maar soms verschilt er een lettertje. Deze verschillende lettertjes zorgen ervoor dat we allemaal verschillende eigenschappen hebben. Zo is de kleur van je ogen vastgelegd in het DNA.

Uniek DNA Profiel

Er zijn waarschijnlijk miljoenen verschillende plekken waar ons DNA verschilt. Van slechts een paar duizend van deze variaties is bekend wat de gevolgen zijn. Van een aantal variaties is bewezen is dat deze invloed hebben op je gezondheid.

Als je kiest voor het DNA-dieet, laat je je DNA testen in een professioneel laboratorium. Op basis van je DNA-profiel krijg je aanbevelingen op maat, zodat jij beter en gezonder kunt eten.

De aanbevelingen die uit de DNA-test komen, kunnen soms onverwacht zijn. Zo zijn er mensen die als aanbeveling krijgen dat ze meer koolhydraten moeten eten, terwijl voor de meeste mensen geldt dat ze beter minder koolhydraten kunnen eten.

Voor wie is het geschikt?

Het DNA-dieet is in principe geschikt voor iedereen. Het DNA-dieet wordt ook gebruikt door sporters. Zo gebruiken bijvoorbeeld schaatser Jan Blokhuijsen en de selectie van Feyenoord het DNA-dieet om de sportieve prestaties te verbeteren.

Is het effectief?

Daarover verschillen de meningen. Er zijn een aantal onderzoeken gedaan waarbij mensen die een gepersonaliseerd dieet volgden meer afvielen dan mensen die een ander dieet (bijvoorbeeld koolhydraatarm) volgden. Echt sluitend bewijs is er nog niet, bijvoorbeeld uit een langlopende studie.

dna dieet
dna dieet

Ook voor bepaalde gezondheidsrisico’s kan een DNA-analyse nuttig zijn. Er is bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar de invloed van de genen op je cholesterolniveau. Hier kun je wellicht veel voordeel uit halen als je een DNA-test laat doen en goede aanbevelingen krijgt. Ook zijn er veel mensen die er dankzij een DNA-test achter komen dat ze eigenlijk lactose intolerant zijn.

Omdat er van heel veel genetische variaties nog niet duidelijk is wat de gevolgen zijn, kan het zijn dat je een verkeerd advies krijgt. Wellicht is er een nog onontdekte variatie die veel invloed heeft op ons cholesterolniveau. De kans is dus aanwezig dat de aanbevelingen die je krijgt uit een DNA-analyse uiteindelijk niet goed zijn voor je gezondheid.

Sporters kunnen veel baat hebben bij het DNA-dieet. Bij een sporter kunnen kleine veranderingen in het dieet immers een groot verschil maken. Voor een sporter is het bijvoorbeeld ook belangrijker om te weten hoe je lichaam omgaat met cafeïne. Als amateursporter zijn deze voordelen er ook, maar is het belang ervan kleiner. Wellicht kun je er achter komen of je op basis van je DNA meer geschikt bent voor explosieve sporten (sprinten) of duursporten (marathonlopen).

Wat kost het?

De kosten van een DNA-analyse voor consumenten lopen uiteen van rond de €200 euro tot en rond de €600. Het verschil wordt voornamelijk veroorzaakt door het aantal genenvariaties dat onderzocht wordt en de wijze waarop je de aanbevelingen ontvangt (bijv. in een persoonlijk gesprek of in een klein boekje).

De Voordelen

Op sommige gebieden kan een DNA-analyse veel inzicht geven. Van een aantal belangrijke gezondheidsaspecten, zoals cholesterol, is immers veel bekend over de genetische invloed. De aanbevelingen die je uit een test krijgt kunnen je dan helpen om je cholesterolniveau te verlagen. Het inzicht is vooral voor sporters van groot belang, maar ook als je gewoon wilt afvallen is het nuttig.

Ook al is ons DNA nog maar voor een deel in kaart gebracht, een klein beetje kennis lijkt beter te zijn dan geen kennis. Vooralsnog lijkt het erop dat een gepersonaliseerd DNA-dieet in de meeste gevallen werkt.

De Nadelen

De informatie uit de test kan soms misleidend zijn. Er kan zijn dat er uit je DNA-test wordt geconcludeerd dat je een grotere behoefte hebt aan vitamine D. Dit roept meer vragen op dan dat het antwoorden geeft; heb je een tekort aan vitamine D? Wordt er misschien al genoeg vitamine D aangemaakt? Je hebt dan eigenlijk extra metingen nodig om er achter te komen of je echt een probleem hebt.

Een belangrijk nadeel is de invloed van de omgeving niet wordt meegenomen. De DNA-test kijkt niet naar de hoeveelheid stress die jij ervaart, wat je doet en hoe je daadwerkelijk eet. De omgevingsfactoren bepalen uiteindelijk ongeveer een derde tot de helft van het succes van een DNA-dieet.

Het DNA-dieet is daarnaast geen oplossing voor het grootste probleem van de meeste diëters; discipline. De aanbevelingen uit een test kunnen nog zo duidelijk, je moet ze wel naleven.

Als laatste is het belangrijk om je te realiseren dat de informatie uit je DNA erg persoonlijk is. Deze informatie geef je wel uit handen aan iemand anders. Deze gegevens zouden gestolen kunnen worden.

Conclusie

Het DNA-dieet kan je waardevolle informatie geven over de manier waarop jouw lichaam werkt. De kans is groot dat je ook betere sportieve prestaties kunt leveren of beter kunt afvallen. Omdat er nog teveel onzekerheid is over hoe ons DNA echt werkt is het belangrijk om niet klakkeloos op de aanbevelingen uit het dieet te vertrouwen.

Groeten,

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in