Afvallen met DNPDNP 2,4-Dinitrophenol Fatburner levensgevaarlijk

Niet alle dieetpillen en afslankmiddelen zijn gezond en veilig voor het lichaam. De markt is overspoeld met dieetsupplementen en helaas is het niet eenvoudig om de neppe van de goede supplementen te onderscheiden. Los van de vraag als zo een pil je wel helpt afslanken, moet  je je ook afvragen in hoeverre het je gezondheid kan schaden. De verkeerde pillen kunnen zelfs de dood betekenen.

Dit is vermoedelijk wat Mike Aalbers (27) in november 2015 overkwam. Hij gebruikte een afslankpil DNP, ook wel killer pills genoemd, om van zijn overtollig vet af te komen. Uiteindelijk overleefde hij dit niet.

Mike kampte al jaren met overtollige buikvet die hij graag kwijt wilde. Hij was fervente sporter en deed aan taekwando, kickboksen, karate en ging regelmatig naar de sportschool. Toch was hij best groot gebouwd. Het sporten leek niet te helpen om van zijn dikke buik af te komen. Mike zocht daarom toevlucht in voedingssupplementen. Eerst van Nederlandse bodem, en toen die niet de gewenste resultaten konden opleveren besloot hij verder te kijken.

DNP, een ‘wondermiddel’

In zijn zoektocht naar een werkende afslankmiddel kwam hij DNP op de chinese website AliExpress tegen. DNP, ook bekend als 2,4-dinitrophenol, verbrandt vet in lichaamscellen. Het is het stofje dat vrijkomt bij de productie van dynamiet. Tijdens de Eerste Wereldoorlog merkte men dat de Franse arbeiders, die de explosieven maakten, ongeveer 1,5 kilo per week afvielen. Sindsdien wordt DNP als afslankmiddel verkocht.

Klinkt wellicht allemaal positief, maar toch is het verboden om DNP in voedingssupplementen te verwerken. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit waarschuwt al sinds 2003 over de gevaren van DNP. Je kunt hem nu alleen op de zwarte markt aanschaffen.

Wat maakt DNP zo gevaarlijk? Doordat de celstofwisseling wordt gestimuleerd worden kcal verbrand en warmte geproduceerd. Klinkt nog steeds positief tot je realiseert dat de lichaamscellen hierdoor oververhit raken. Het gevolg is koorts, verhoogde hartslag en een snellere ademhaling. De organen kunnen dan niet meer functioneren.

Mike raakte oververhit

Dit is wat er met Mike Aalbers gebeurde. Het ziekenhuis waar hij overleed kan dit niet bevestigen wegens het beroepsgeheim van de artsen, maar volgens zijn naasten is er geen twijfel mogelijk. Mike is door de pillen van binnenuit opgebrand.

De nacht van zijn overlijden vond zijn vriendin hem helemaal bezweet op de bank. Mike kon moeilijk ademen en helemaal niet lopen. Hij moest met de ambulance worden vervoerd. In het ziekenhuis probeerden de artsen hem met ijsplaten af te koelen, maar het was al te laat. Zijn hart begaf het en reanimatie lukte niet.

Waarschuwen tegen het gebruik van DNP

De periode na de dood van Mike was heel zwaar voor zijn vriendin Meggy. Een jaar lang durfde ze er niet over te praten. Ze denkt nog steeds dagelijks aan hem en kan het tragische gebeuren maar niet verwerken. Voor de dood van Mike had Meggy nog nooit eerder van DNP gehoord. De gele poeder werd zonder bijsluiter of aanwijzingen geleverd en Mike moest het zelf in plastic capsulehulzen stoppen. Vanaf het begin had Meggy een slecht voorgevoel over het gebruik hiervan. Daarom probeert Meggy anderen op de hoogte te stellen van de gevaren van dit middeltje. Je kunt DNP immers nog steeds vanuit dezelfde website bestellen.

DNP in de fitnesswereld

Naast de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waarschuwt ook de Nederlandse Dopingautoriteit voor deze levensbedreigende pillen. Dit omdat bodybuilders in de jaren 90 DNP gebruikten om mee af te vallen. Een zo laag mogelijk vetpercentage wordt daar nagestreefd, omdat de spieren er dan geprononceerder zijn.

Ondanks alle gevaren wordt DNP nog steeds gebruikt. Het wordt zelfs gebruikt door fanatieke afslankers en personen die deelnemen aan fitnesswedstrijden. Concrete cijfers zijn er niet, omdat dit niet wordt bijgehouden. Wetenschappelijk onderzoek is er nergens ter wereld gedaan, dus weet men eigenlijk niet hoeveel mensen DNP gebruiken.

Wees voorzichtig met dieetpillen

Tegenwoordig zijn er allerlei webshops die dieetpillen en dergelijke supplementen verkopen. Enkele van deze producten zijn absoluut niet veilig. Dieetpillen verkopen goed, daarom zie je zoveel leveranciers op de markt. Wees daarom alert bij het aanschaffen van dieetpillen. Doe je bestellingen het liefst bij een betrouwbare website. Schroom niet om recensies te lezen en de ingrediënten te achterhalen. Blijf oplettend en bespreek het gebruik van dieetpillen altijd eerst met de huisarts.

Gezonde Groet,

sanne

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Persoonlijke Dieet ErvaringVet Verbranden tijdens de Overgang
Eenvoudig AfvallenIs Fluoride Schadelijk?
dnp-reviewAfvallen met DNPDNP 2,4-Dinitrophenol Fatburner levensgevaarlijk Niet alle dieetpillen en afslankmiddelen zijn gezond en veilig voor het lichaam. De markt is overspoeld met dieetsupplementen en helaas is het niet eenvoudig om de neppe van de goede supplementen te onderscheiden. Los van de vraag als zo...

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in