Dommer door Koolhydratendieet

Veel diëten propageren in de geest van dr Atkins-zaliger het eten van vlees, eieren, vis en andere producten die veel eiwitten bevatten. Voeding met veel koolhydraten, zoals brood, aardappelen en rijst, moet je dan laten staan. Het is goed aangetoond dat je met een dergelijk eiwitrijk en koolhydraatarm voedingspatroon inderdaad af kunt vallen – minstens even goed als met een traditioneel vetarm hongerdieet. Het grote voordeel is dat je met een eiwitrijk dieet kilo’s kunt dumpen zonder dat je honger hoeft te lijden. Gebakken eieren met spek, biefstukken, karbonaadjes die druipen van het vet… zelfs als je dergelijke eiwit- en vetbommen onbeperkt naar binnen werpt, val je af. Nou ja, onbeperkt… het gaat erom dat vooral de vetten in een eiwitrijk dieet voor een snel en langdurig verzadiginggevoel zorgen, waardoor je per saldo minder eet dan wanneer je jezelf volpropt met koolhydraatbommen als witbrood, taartjes en spaghetti. 08covervoorkant

Maar… koolhydraten zijn je belangrijkste bron van glucose en glucose is de belangrijkste brandstof voor het brein. Wie dus in de strijd tegen een dikke pens fanatiek alle koolhydraten uit zijn menu schrapt, loopt in theorie het risico behalve kilo’s, ook I.Q.-punten te verliezen. Sommige wetenschappers vermoedden dat al, maar nu is het ook aangetoond met onderzoek met 19 vrouwen (maar de uitkomsten gelden waarschijnlijk ook voor mannen.)

Om af te vallen mochten de vrouwen uit een van de deze drie diëten kiezen:

– Een koolhydraatarm, Atkins-achtig dieet
– Een normaal caloriebeperkt dieet
– Een vetarm dieet zoals dat door de Amerikaanse hartstichting wordt aanbevolen

Vervolgens werden de vrouwen onderworpen aan testen waarmee ondermeer hun geheugen, concentratievermogen en mate van alertheid werd gemeten. Je raadt het al: de ‘Atkins-groep’ scoorde beduidend lager op alle fronten. “We zagen een duidelijk verschil in de cognitieve prestaties als gevolg van de diëten,” aldus onderzoeksleider Holly A. Taylor. “De hersenen hebben glucose nodig als brandstof en een dieet met weinig koolhydraten kan daarom schadelijk zijn voor de leerprestaties, het geheugen en het denkvermogen.”

Bestel dit boek bij bol·com

De houdbare man
De houdbare man
P. Christiaans

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Kunnen nu alle eiwitrijke en koolhydraatarme diëten naar de prullenmand? Dat ook weer niet. De les die ik uit dit onderzoek trek is deze: op het gebied van gezondheid en dieet is elke overdrijving schadelijk. Als je wil afvallen, ga dan meer eiwitrijke voeding als vlees en vis eten, maar schrap niet meteen álle koolhydraten van het menu. Blijf waardevolle ongeraffineerde koolhydraten als volkoren brood eten – die zijn ook nog goed voor je hart- en bloedvaten. Wat je wel achterwege kunt laten, zijn de geraffineerde koolhydraatrijke producten als tafelsuiker, witbrood, snoep en frisdrank, want die voegen helemaal niets aan je gezondheid toe en zijn de werkelijke dikmakers van deze tijd.

Kortom, met een gematigd Atkins-achtig dieet verlies je kilo’s zonder ook je verstand kwijt te raken.

De Houdbare Man

Pim Christiaans is journalist, gespecialiseerd in gezondheid en anti-aging. Hij is de auteur van De Houdbare Man, hét handboek over anti-aging voor mannen. De laatste ontwikkelingen op het gebied van anti-aging vermeldt hij op ‘De Houdbare Man’

Bestel Atkins boeken bij bol.com

Een leven lang Atkins
Een leven lang Atkins
Robert C. Atkins

Atkins' nieuwe dieet revolutie
Atkins’ nieuwe dieet revolutie
Robert C. Atkins

Atkins' dieetdagboek
Atkins’ dieetdagboek
Robert C. Atkins

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

bron en meer informatie: gaysite.nl en dehoudbareman.nl

1 reactie

 1. Wat een ontzettend dom onderzoek. Dom omdat je geen suiker eet? Dit klopt al niet. Bij een koolhydraat ARM dieet eet je wel degelijk suiker alleen geen zetmeel suiker en gewone suiker. Maar uit groente,kwark,laag koolhydraat fruit (fructose) Die bevatten ook suiker zoals fruit suiker en lactose. Alles wat eindigd op ose is namelijk suiker.
  Wat een domme onderzoekers. Verder maakt je lichaam ketone. je komt in ketose.

  Wat is ketose?
  Ketose is het teken dat je lichaam vet verbrand!!
  Ketose is de term die gebruikt wordt wanneer je lichaam vet niet geheel kan opnemen door een gebrek aan koolhydraten. De niet gebruikte deeltjes van vet heten ketonen en worden afgevoerd in de urine.

  Ik heb gehoord dat ketose gevaarlijk is, klopt dat?
  Er bestaat bij veel mensen verwarring tussen ketose en ketoacidosis. Laatstgenoemde is de consequentie van die diabetici die insuline missen en daarom een oncontroleerbaar (lees: veel te hoog) bloedsuikergehalte hebben.
  Ketose en ketoacidosis zijn dus elkaars tegenpolen en kunnen altijd van elkaar worden onderscheiden door het feit dat de diabeticus koolhydraten eet en een hoog bloedsuikergehalte heeft, in tegenstelling tot de gelukkige persoon in ketose.

  Je lichaam kan goed leven op ketose. En ik ken heel wat slimmere mensen die Atkins doen. We mogen misschien dom zijn,maar zijn een stuk slimmer dan meeste mensen die een dieet volgen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in