Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Download de gratis Eetviswijzer en Visgifwijzer

Download de gratis Eetviswijzer en Visgifwijzer

Vis en gif gaan al jaren hand in hand. Vooral kweekvissen zoals paling, pangasius, botervis en blauwvintonijn zijn gifbommen. Eerder kon je op deze site al een artikel lezen over het gevaar van gekweekte panga en tilapiafilet. Ieder jaar brengt het Wereld Natuurfonds een viswijzer uit waar je in een oogopslag kunt zien welke vis je het beste niet op je bord kunt leggen. Deze viswijzer is gericht op de overbevissing, er staan onder andere MSC-keurmerken in vermeld. Dit keurmerk geeft aan of de vis duurzaam is gevangen. De viswijzer is een handig kaartje voor consumenten ter grootte van een bankpasje. Op deze viswijzer staat welke vis verantwoord gevangen is en je dus met gerust hart kunt eten, maar ook voor welke vis je beter niet kunt kiezen. Je kunt de viswijzer van WNF gratis downloaden. Sinds kort is er van deze viswijzer ook een Iphone app voor je Iphone. Deze viswijzer app kun je gratis downloaden in de Appstore.

EOS Magazine

Michel Robles heeft voor het Vlaams / Nederlandse magazine EOS ook een viswijzer samengesteld. Deze viswijzer gaat nog een stapje verder. In deze viswijzer wordt ook aangegeven hoeveel kwik en andere metalen, pcb’s, dioxines, biotoxines, resten van medicijnen en pesticiden we in de visjes kunnen verwachten. Volgens de viswijzer van EOS kunnen we zeeduivel en gestreepte tonijn beter laten staan. Mannen zouden overigens iets beter bestand zijn tegen de giftige stoffen in vis.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit VWA

De VWA is zich bewust van de gezondheidsrisico’s maar raadt meer visconsumptie aan dan de viswijzer van Michel Robles. De nadelen wegen niet op tegen de voordelen van onverzadigde vetzuren en omega-3 in vis, aldus VWA. Als je het gemiddelde neemt, valt het misschien nog mee met het gif in vis. Maar de beschikbare onderzoekcijfers laten geregeld grote uitschieters zien. Download de Eet Vis Wijzer van EOS Magazine via deze link.

Vara Radio Kassa

Het VARA-programma Radio Kassa interviewde auteur Michel Robles over de eet-vis-wijzer.

Jouw mening over vis

Wat is jouw mening over vis? Eet je regelmatig vis en laat je jezelf afschrikken door deze berichten en tabellen? We horen het graag van je. Geef hier jouw mening of lees hier de meningen van anderen.

5 Reacties

 1. Geachte dames en heren,

  Op zoek naar de in uitzicht gestelde visgifwijzer en visgifwijzer belande ik op de pagina van vetvrij.com En ja hoor op bewuste pagina bovenaan in oranje staat” in fraai oranje:”Download de gratis viswijzer en visgifwijzer”. Dus even muisje erop, maar de link is onwerkzaam. Waar vind ik een werkzame link?

  Dank u wel voor uw inlichting.
  Vr groet, T.Hartman

  • @t.hartman,

   Als u op de afbeelding van de folder klikt in het bovenstaande artikel of op deze link kunt u de visgifwijzer downloaden.

   Sanne

  • In het Nederlandse dagblad Trouw stond aangegeven dat op jullie site mogelijk is om de eetviswijzer te downloaden.
   1. Er staat zoveel (nuttige en goede) informatie op jullie site dat ik de eetviswijzer onmogelijk kan vinden.
   2. De link die Sanne aangeeft (in augustus 2010) bestaat niet meer.
   Wat nu?

 2. Ik hoor vele negatieve verhalen over vis en aan de andere kant schijnt het weer gezond te zijn of geen kwaad te kunnen.
  Ik doe aan krachttraining en om de eiwitbehoefte te komen eet ik veel blikjes van john west of priness, meestal tonijn en makreel. Is dit dan schadelijk voor de gezondheid en wat mag ik wel eten dan?

 3. NeVePaling vindt EOS Viswijzer onnodige bangmakerij
  Geplaatst op woensdag, 30 juni 2010

  Limmen, 30 juni 2010

  Het artikel in EOS, een Belgisch-Nederlands semi-wetenschappelijk blad, over gifgehalte in consumptievis is onbehoorlijk suggestief. Volgen EOS zouden door vervuiling slechts 12 vissoorten zonder gevaar gegeten kunnen worden. Ook wilde paling komt, weer eens, in een kwaad daglicht te staan. NeVePaling de brancheorganistie van de Nederlandse palinghandel spreekt van onnodige bangmakerij. Het grootste deel van de in Nederland gegeten paling komt uit streng gecontroleerde kwekerijen de rest (een kleine 10%) is afkomstig van gecontroleerde wilde palingvisserijen in Ierland en Nederland.

  Gecontroleerd

  NeVePaling laat verder weten dat de legale palinghandel in Nederland streng gecontroleerd wordt door de overheid. De Voedsel en Warenautoriteit (VWA) neemt regelmatig op diverse verkooppunten monsters van onder andere paling om te kunnen bepalen of de producenten en leveranciers vis met te veel schadelijke stoffen uit de voedselketen weren. Ook verricht de VWA gerichte controles bij EG-erkende visverwerkende bedrijven, vishandelaren en beroepsvissers. De VWA treedt streng op tegen bedrijven die de regels niet voldoende naleven of de gezondheid van de consument in gevaar brengen. NeVePaling adviseert de consument dan ook alleen paling te kopen bij bonafide bedrijven. Alleen dan is de consument zeker dat er een veilig product gekocht wordt.

  Paling delicatesse

  De consumptiefrequentie van vis door verschillende groepen van de bevolking is gemonitord via de voedselconsumptiepeiling van het RIVM. Hieruit blijkt dat de gemiddelde Nederlandse palingeter slechts één of hooguit enkele keren per jaar een kleine hoeveelheid paling eet. Dit wordt onder andere bevestigd door de enquête die door Stichting DUPAN onlangs werd gehouden. Daarin gaven de ge-enquêteerden aan dat zij paling zien als een delicatesse en tussen de één en twee keer per jaar zich deze traktatie gunden.
  Het Voedingscentrum adviseert consumenten om twee keer per week vis te eten, waarvan ten minste één keer vette vis ter preventie van hart- en vaatziekten. De consument wordt erop gewezen dat het gezondheidsrisico door blootstelling aan giftige stoffen niet opweegt tegen de gezondheidswinst door regelmatig vis te eten. Kortom: je hebt zoveel baat bij twee maal per week vis eten, dat het andere daardoor te verwaarlozen is.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

Ontvang Dagelijks

Gratis Gezonde Afslankrecepten

Gratis Recepten

15987