Dr. Phil Dieet

Het Dr. Phil dieet heet officieel Shape up plan. Dr. Phil geeft zeven sleutels voor de oplossing van je gewichtsproblemen. Door de sleutels op een goede manier toe te passen, verandert je instelling. Je krijgt een positieve instelling en emotionele en lichamelijke zelfbeheersing. Gewichtscontrole heeft te maken met het veranderen van veel dingen in je leven. ‘Voel je goed in je lijf’ vertelt je hoe je dat moet doen: jezelf veranderen, de manier waarop je over diëten denkt te veranderen, waarop je over voedsel en gezondheid denkt te veranderen.

Dr. Phil 17 Day Diet Challenge

Naast het traditionele Dr. Phil Dieet kennen we de Amerikaanse Dokter, die bekend werd door zijn gastoptredens bij Oprah Winfrey ook van ‘The 17 Day Diet Challenge‘ Regelmatig besteed Dr. Phil aandacht aan de filosofie van Dr. Mike Moreno. Tijdens de vier cycli van 17 dagen is het volgens de arts uit San Diego niet de vraag of je afvalt, maar hoeveel. Dr. Phil volgt in zijn talkshow regelmatig gasten die succesvol het ‘ 17 day diet‘ van Moreno volgen.

Voel je goed in je Lijf

Het eerste dieet van Dr. Phil draait om het matigen van hoeveelheden, niets is echt verboden. In het begin zijn de regels iets strenger, later mag meer zo lang de zeven sleutels maar in acht worden genomen. Aangeraden wordt geen fast food, chips en snoep te eten. Het advies is om op de porties te letten. Te kiezen voor vezelrijk voedsel met goede voedingswaarde. Vet en zout zoveel mogelijk te beperken.

Dr Phil gaat ervan uit dat strenge diëten op de lange duur niet werken. Door voedingsmiddelen uit te sluiten worden die juist een obsessie. Op een zwak moment ga je je dan juist te buiten aan het soort voedsel dat tot de verboden groep behoort.

Door alles met mate te eten en de problemen bij de bron aan te pakken moet het goed vol te houden zijn. Een halve tot één kilo per week wordt gezien als een prima resultaat. Dit is dus niet gericht op snel veel gewicht kwijtraken, maar op resultaat op de lange duur.

Aanbevolen wordt drie keer in de week 20 minuten goed inspannen.

Voordeel van dit dieet: je leert gezond eten én werkt aan jezelf. De zeven succes sleutels helpen je hierbij:
1. Leren je negatieve gedachten op waarheid beoordelen.
2. Het uit de weg ruimen van emotionele problemen als je daardoor eet.
3. Een omgeving creëren waarin je niet verleid wordt tot eten.
4. Controle krijgen over het waarom van eten.
5. Het kiezen van de juiste gezonde voeding.
6. Het integreren van bewegen als patroon in je dagelijks leven.
7. Omring je met mensen die ook willen afvallen en je steunen.

Nadeel van dit dieet: Het afvallen gaat niet snel, maar het resultaat is blijvend.

De juiste gedachten
Om je gewichtsproblemen te overwinnen, moet je eerst weten waar je staat. Op welk punt ten aanzien van je gewicht en je voornemen om af te vallen is afhankelijk van je persoonlijke waarheid. Wat geloof je over jezelf, over je gewicht en over je voornemen om echt af te vallen?

Je persoonlijke waarheid, is cruciaal voor jou. Want wat je gelooft is waar. In ieder geval voor jou. Het is de realiteit waarin je iedere dag leeft. Als je er absoluut van overtuigd bent dat je er nooit in zult slagen om op gewicht te blijven, dan zal dat ook inderdaad nooit lukken.

Verander je gedachten om je gewicht te veranderen. Dat klinkt erg eenvoudig. Met een aantal simpele tips is dat ook eenvoudig.

Stap 1: Word bewust van je foutieve gedachten

Er zijn veel foutieve gedachten, maar ten aanzien van afvallen en afslanken zijn dit gedachten die je misschien wel kent van jezelf.
Doemdenken – “Het is mijn lot om te zwaar te zijn. Ik kan niet afvallen zonder dieetpillen. Overgewicht, daar verander je niets aan.” Zomaar wat doemdenk-gedachten. Heb je niks aan. Beoordeel realistisch waar je wel of niet controle over hebt.

Etiketten – Wat zijn de etiketten (stempels, vooroordelen misschien wel) die men jou heeft opgeplakt? Geloof dat je etiketten waar zijn en je zult er naar leven. Kenmerkend voor veel mensen met gewichtsproblemen is dat zij zichzelf bestempelen als ‘mislukking’. Als je een negatief etiket gelooft, zul je de bewijzen voor het tegendeel zeker niet zien.

Alles of niets – Veel mensen die afvallen, hebben de neiging om in alles-of-niets te denken. “Ik heb nu al een hapje van de taart genomen, dan kan ik net zo goed de hele taart opeten.” Dat werk. Zelf weet je ook wel dat er in 1 hapje taart aanmerkelijk minder calorieen zitten dan in een hele taart. Niet aan toegeven dus.

Stap 2: Neem je verkeerde gedachten onder de loep

Gedachten die je hebt over jezelf kun je testen. Door jezelf een paar eenvoudige vragen te stellen over de gedachten die je over jezelf hebt, kun je er achter komen of een gedachte je kracht geeft, of dat het je kracht kost. Stel jezelf de volgende vragen:

Klopt het wat je innerlijke dialoog zegt? – De meeste mensen zetten geen vraagtekens bij de gedachten die zij krijgen. Beoordeel je gedachten eens in een ‘goed of fout’ kwis. Oja? Ben je een mislukking? Waar is het bewijs? Je hebt ongetwijfeld successen gehad in je leven. Leugens over jezelf die je jezelf aanpraat, komen op deze manier eenvoudig aan het licht.

Dient je interne dialoog je beste belangen? – Veel negatieve gedachten die mensen over zichzelf hebben zijn een handig excuus om puinhopen uit het verleden te verklaren. “Tuurlijk ben ik dik. Dat zit in de familie” is een mooi voorbeeld. Je ziet jezelf als slachtoffer van de omstandigheden en niet als weldenkend persoon die de regie over zijn eigen leven heeft. Jij bent verantwoordelijk voor jouw problemen en jij zult actie moeten ondernemen om ze op te lossen.

Bevordert je innerlijke dialoog je gezondheid? – Negatieve gedachten over bijvoorbeeld lichaamsbeweging kunnen ervoor zorgen dat je oefeningen vermijdt en er maar helemaal niet aan begint. Hoe zit dat bij jou? Je brengt jezelf schade toe als je vasthoudt aan negatieve overtuigingen.

Draagt je innerlijke dialoog bij aan je doel? – Als je doel is om een blijvend laag gewicht te heben, dan moet je je innerlijke reacties testen. Hoe draagt je huidige manier van denken eraan bij dat je je doel haalt? Brengen je gedachten dichter bij het punt waar je wilt zijn? Of leiden ze je weg van een gezond gewicht?

Stap 3: Herstructureer je gedachten

Je interne dialoog kan negatief en verstoord zijn. Je kutn al die negatieve gedachten veranderen door het tegendeel, maar dat is net zo verstorend, alleen dan de andere kant uit. Je hebt er het meeste aan wanneer je afgewogen realistische gedachten over jezelf hebt.

Als je een probleem hebt, geef dat dan toe. Met liegen tegen jezelf neem je alleen jezelf in de maling. Als je rationele, positieve gedachten hebt, worden je lichaam en je geest klaargemaakt voor succes. Uit al het onderzoek dat wetenschappers hebben gedaan over het verband tussen lichaam en geest blijkt dat de gedachten die we hebben onze prestaties op ieder aspect van ons leven optimaliseren. Verander dus de negatieve gedachten die je over jezelft hebt. Is het zo simpel? Ja, zo simpel is het.

Zeg niet: “Ik kan het niet”, maar zeg: “het kan even duren, maar ik haal de doelen die ik mij gesteld heb.
Zeg niet: “Ik haat mijn dijen”, maar zeg: “Ik begin van mijn lichaam te houden, dat ik van de natuur gekregen heb.”
Zeg niet: “Ik kan geen plezier meer hebben”, maar zeg: “hoe fitter ik ben, hoe meer ik kan.”

Bestel dit boek bij bol·com

Voel je goed in je lijf
Voel je goed in je lijf
Dr. Phil MacGraw

Op werkdagen voor 21:30 besteld, morgen in huis!

Paperback | 377 Pagina’s | Uitgeverij het Spectrum | 2004
ISBN: 9027491844

Bron: ‘Voel je goed in je lijf’, zeven sleutels voor de oplossing van je gewichtsproblemen, Dr. Phil McGraw

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

2 Reacties

  1. Beste, vaak kijk ik naar je programma op TV VIJF sommige afleveringen doen mij denken aan trauma’s in mijn eigen leven, het overwinnen van een trauma daar is veel moed en doorzettingsvermogen voor nodig. Wil aan iedereen zeggen die een trauma doormaken in hun leven, ga door tot je hebt wat je wilde bereiken in je leven !

  2. Ik wist niet dat Dr. Phil ook zelf boeken heeft gescchreven over afvallen. Ik zag hem laatst in zijn talkshop met Mike Moreno praten over het 17 dagen dieet en de ‘ 17 day diet challenge’

    Ik ben van plan om mee te doen aan de challenge, maar we moeten nog even geduld hebben want het Nederlandse boek komt pas in November.

    Marije

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in