Drinkwater Weetjes

5 weetjes over water voordat we (z)onder staan

Laten we eerlijk zijn; water is iets dat de meeste van ons voor lief nemen. Wij mensen bestaan voor zo’n twee derde uit water en kunnen slechts enkele dagen zonder water overleven. Onze planeet bestaat voor een nog groter deel uit water, ongeveer 72%. Men denkt vaak dat er water in overvloed is en dat we ons over schoon drinkwater niet hoeven te bekommeren. Maar, slechts 3 % van al het water op aarde is zoet water, en daarvan zit het overgrote deel ‘verborgen’ is ijskappen op de Noord- en de Zuidpool.

Slechts 1% Drinkwater

Het komt er op neer dat maar 1% van het totale wateroppervlak geschikt is om drinkwater van te maken en zelfs op dat kleine beetje water zijn we niet erg zuinig. Daar komt voor Nederland nog eens bij dat we water niet alleen nodig hebben, maar dat het tegelijkertijd een bedreiging vormt voor ons land. Het land als geheel klinkt langzaam in en daalt dus, terwijl de zeespiegel stijgt. Met andere woorden, ons voortbestaan hangt nauw samen met de manier waarop we met ons water omspringen. Hoe gaan we met deze paradoxale werkelijkheid om? En hoe zorgen we ervoor dat we goed voor ons water zorgen zonder natte voeten te krijgen?

Vijf Drinkwater Weetjes

Hoe houden we ons hoofd boven water – interessante weetje over water

De kracht van drinkwater

We kennen inmiddels allemaal het afschuwelijke fenomeen van de tsunami. Vele van ons hebben de beelden van 26 december 2004 nog op het netvlies gebrand staan. Het is de meest verwoestende tsunami uit de geschiedenis. Bij een tsunami kan water snelheden tot wel 1000 (!) kilometer per uur bereiken. Hoe dieper het water, hoe hoger de snelheid. Opvallend is dat veel mensen niet weten dat er slechts enkele jaren daarvoor, in 1998, voor de kust van Papoea-Nieuw-Guinea een tsunami plaatsvond waarbij 12.000 doden vielen en waar in het nieuws beduidend weinig aandacht voor is geweest. Door de ligging van Nederland, zijn er in ons land nauwelijks tsunami’s te verwachten.

Meer grondwater winnen = meer wateroverlast

Nederland is een grote polder, en het onttrekken van water aan de bodem zorgt er onder meer voor dat we langzaam zakken. Voor een land dat voor ruim 25% onder de zeespiegel ligt is dat geen goed nieuws. Tel daar de stijging van de zeespiegel bij op en je hebt toch op z’n minst een zorgwekkende situatie. Uit metingen van het KNMI blijkt dat het zeeniveau tussen de 17 en 21 centimeter gestegen in de afgelopen eeuw.

Schoon drinkwater voor iedereen

Elke dag sterven er ruim 1400 kinderen door een gebrek aan schoon drinkwater. Cijfers van Unicef wijzen erop dat nog lang niet iedereen in de wereld toegang heeft tot deze essentiële eerste levensbehoefte. Meer dan 700 miljoen mensen wereldwijd moet nog altijd de grootste moeite doen om aan water te komen. Even de kraan opendraaien is er voor heel veel mensen niet bij. Water wordt ook wel “het blauwe goud” genoemd en is voor de mens de meest belangrijke stof op aarde.

Water dragen naar de woestijn

– Niet overal in de wereld heeft men een probleem met een overschot aan water. In veel delen is water juist uitermate schaars. Er zal meer schoon, zoet water naar dergelijke gebieden moeten komen, maar hoe doe je zoiets? Wel, door het verslepen van een ijsberg bijvoorbeeld.. Ja, u leest het goed – er bestaat een sleepbedrijf dat ijsbergen wil verslepen! Een bedrijf uit Abu Dhabi is voornemens om een ijsberg naar het schiereiland te slepen. Het idee is om het water te gebruiken voor de landbouw en als drinkwater. Dit alles zou aan het begin van 2018 plaats moeten vinden. We zijn benieuwd!

Zout water als drinkwater

Het oppervlakte van de aarde bestaat voor het merendeel uit water. Helaas is het meeste van dat water zout en daarmee niet geschikt om te drinken. Al sinds jaar en dag probeert men manieren te vinden om zout water zoet te maken. Dat lukt, en wordt ook gedaan, maar dan zijn we er nog niet. Water zoet maken maakt het geschikt voor het spoelen van het toilet of het draaien van een was, maar dan is het nog geen drinkwater. Op dit moment is het simpelweg nog te duur om op grote schaal van zout water drinkwater te produceren. Hoewel, in Amerika heeft een jonge student een manier gevonden die hoopt geeft voor de toekomst. We zullen moeten afwachten.

Water speelt een grote rol in ons dagelijks leven, of we ons daar nu altijd bewust van zijn of niet. Of je nu uit een land komt met (te) veel of (te) weinig water, water blijft fascineren. Het kan onvoorspelbaar zijn en we zouden water nimmer moeten onderschatten. Water kan zowel onze vriend als onze vijand zijn en we zouden er met z’n allen wat meer respect voor moeten hebben. Dit is van cruciaal belang voor het voortbestaan van onze planeet. Draag dus je steentje bij waar dat kan (ook als je het je niet kan veroorloven om een ijsberg naar de woestijn te slepen)!

Mocht je vragen hebben over dit artikel? Gebruik dan het reactieformulier op deze pagina.

Groeten,

Andrea Blake

RECENSIES OVERZICHT
Algehele Waardering
Vorig artikelCatch me Patch me Review en Ervaringen
Volgend artikelHardlopen tijdens de Zomer en Warme Dagen
drinkwater-weetjes5 weetjes over water voordat we (z)onder staan Laten we eerlijk zijn; water is iets dat de meeste van ons voor lief nemen. Wij mensen bestaan voor zo’n twee derde uit water en kunnen slechts enkele dagen zonder water overleven. Onze planeet bestaat voor een...

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in