Dukan Nadelen: ‘Ongezond en belastend voor nieren’

Zoals bij iedere populaire manier van vermageren komen er na verloop van tijd ook kritische berichten. Zo zou je van de afslank methode van dr. Frank een slechte adem en hoofdpijn krijgen. In Vlaanderen zijn inmiddels de eerste kritische geluiden te horen over het immens populaire Dukan Dieet, sterker nog, als we de Vlaamse Beroepsvereniging van Voedingsdeskundigen moeten geloven is het Dukan Dieet zelfs ongezond!

Door Hollywood Celebs zoals Jennifer Lopez is het van oorsprong Franse vermageringsprogramma in korte periode enorm populair geworden. Mede door de eenvoudige en lekkere recepten vliegen de boeken van Dukan de winkel uit. Dukan heeft zijn dieet is gebaseerd op het eten van eiwitten. in de eerste fase eet je enkel eiwitten waardoor je in een snel tempo vet verbrandt en gewicht verliest. In de tweede fase mag je af en toe groenten eten en regelmatig een eiwit dag volgt. De derde fase is de overgangsfase, en tijdens de vierde en tevens laatste fase is het de bedoeling dat je een stabiel gewicht krijgt.

Onlangs trokken Vlaamse diëtisten aan de bel en waarschuwen voor de filosofie van dr. Dukan. Het volgen van het dieet zou behoorlijke risico’s inhouden voor je gezondheid. Mensen gaan wel snel gewicht verliezen, maar het dieet is op lange termijn belastend voor de nieren’, aldus verschillende Vlaamse diëtisten. Bovendien zou de kans op een jojo-effect groot zijn. Als mensen het dieet te streng volgen, bestaat de kans dat ze zich slap gaan voelen en uitgeput geraken.

Nog een kritisch bericht horen we van professor Theo Niewold, voedingsdeskundige bij de Universiteit Leuven. Volgens professor Niewold lijkt de filosofie van Dukan op het Atkins dieet: ‘Dit soort diëten zijn proteinerijk, maar arm in vitaminen en mineralen. Bovendien bevatten ze veel vlees, dus veel verzadigde vetten en cholesterol, die slecht zijn voor hart en bloedvaten en kankerverwekkend kunnen zijn. Bovendien wordt er te weinig calcium opgenomen, met risico op osteoporose’. Aldus Theo Niewold.

Dat de meningen verdeeld zijn is wel duidelijk, inmiddels hebben duizenden mensen hun streefgewicht behaald dankzij Dukan. Wat is jouw mening over het Dukan Dieet? discussieer hier met ons mee.

12 Reacties

 1. Net de aanvalsfase achter de rug en ik heb lekker gegeten, alles volgens het receptenboek en daar staan lekkere dingen in. Het is goed te doen, ik ben dan ook een visliefhebber. Na 5 dagen 3 kg kwijt en nog 8 a 9 te gaan. De relatief korte periode van alleen eiwitten is niet slecht en dat duurt ook maar 5 dagen, het hele dieet zal bij mij ongeveer 3 maanden duren, dan zit ik al aan de groenten, dus het valt allemaal best mee. Genoeg drinken, dat is belangrijk! Een heel bijzonder dieet.

  • jij bekijkt alles zo optimistisch!! >:-( het duurt veel langer dan dat je denkt en het valt allemaal NIET best mee!

 2. Gewoon ’t zoveelste eiwitdieet. Goed voor de verzuring van ’t lichaam. Niet basisch. Onbeperkt eiwitten eten is ’n regelrechte aanslag op je maag(meer maagzuurproductie), alvleesklier(pancreas kan die overdosering aminozuren ook niet aan), en leuk voor de slechte bacterieën in je hele darm, die vinden dit dieet zéér prettig, kunnen ze zich heel snel vermeerderen. Dysbiose is ’t gevolg. Jicht, maagontsteking, alvleesklier gaat “stuiteren”, verstopping,enz. komt er ook nog allemaal bij. Ik geloof in ’n goed basen/zuren dieet, met ontslakking, en alvleesklier normaliseren.

 3. Sinds vorige week begonnen met Pierre Dukan en het valt mij heel erg mee. Wat je mag eten is goed te doen en je hoeft niets te wegen of op te schrijven. Ik heb het boek gekocht met recepten en uitleg dieet 17,95 bij bol.com (bijv). In 6 dagen 2,6 kg kwijt en nu net in fase 2. we zullen zien wat het doet. Wat calcium betreft je kunt ook groenten kiezen waar veel calcium in zit bij broccoli of champignons etc. Als je je verdiept in wat je eet hoef je geen voedingsstoffen tekort te komen. Je hebt als mens allemaal een vrije wil en dus waar je voor kiest en bij je past. Bewegen en veel drinken hoort bij elk dieet maar eig. gewoon in je leven.

 4. Sinds 3 maanden bezig met het Dukan dieet.
  Reeds 9 kilo afgevallen.
  Tijdens kerst even een weekje niet opgelet.
  Het resultaat was 1,5 kg erbij, viel wel mee ten opzichte wat ik allemaal gegeten heb. Vandaag weer verder gegaan met fase 2, nog 4 kg en dan door naar fase 3.
  Dit dieet bevalt mij heel goed. Ik heb absoluut geen moeite met het volgen van het dieet, het is makkelijk vol te houden. Ik heb ook geen last van bijwerkingen. Voor mij is het ideaal……

 5. Ik denk dat er maar 1 goed dieet is:
  Afwisselende en gezonde (niet te vette) voeding met voldoende fruit en groenten en DE JUISTE BEWEGING!
  Dat is al duizend keer bewezen als het beste dieet, alleen hebben veel mensen lak aan dit dieet want ze eten graag alles en liefst in een luie zetel. Geen Dukan, geen Atkins, geen Montignac of wat dan ook. Gewoon bewegen en gezond eten.

 6. Hallo mensen,

  Ik wil graag weten wat het dukan dieet eigenlijk inhoudt en welke boek je het beste kan kopen. Ik wil graag 10 tot 15kilo afvallen.

 7. belastend voor de nieren :ik geloof er niets van ,als je niet genoeg drinkt misschien wel ,maar dat is altijd slecht ,ook zonder dukan .
  En je slap en futloos voelen / Ik ben nu na 8 weken 9 kg kwijt van de 10 ,dus nog 1 kg te gaan ,en dan ga ik stabiliseren ?en ik ben zo vol energie en heb precies vleugeltjes ! ook mijn bloeddruk is verbeterd ,en een volledig bloedonderzoek na 4 weken dieet ,is nog nooit zo goed geweest ,cholesterol verlaagd ,ook de slechte ,de goede verhoogd ;triglyceriden in het bloed drastisch verlaagd ,suiker 97 levertesten verbeterd ,, Ik ben een levende reclame voor Dukan ,volgens mijn dokter ! ondanks de veel meer eieren die ik in die 4 weken gegeten had ,maar ik at ook dagelijks vis ,dus dat vele vlees dat valt wel mee . En ook niet vergeten :de haverzemelen die we dagelijks moeten eten verlagen ook cholesterol ,dus dat houdt mekaar wel in evenwicht !
  Door de dietisten wordt het vergeleken met Atkins ,dat is absoluut niet juist ,van het vele vet dat je bij Atkins mag eten is er bij Dukan geen sprake !
  Of hebben ze schrik dat hun klantenbestand zal slinken ?
  Ik ken er ook die dukan doen onder begeleiding van een dietiste !
  En begeleiding heb ik niet nodig ,de boeken zijn meer dan duidelijk .

  • Na 3 maanden 10 kg kg kwijt met Ducan. Niet overdrijven en het kan geen kwaad, zoals met alles dus.
   Opm ivm de medische bedenkingen en zeker ivm cholesterol : niemand kan zijn cholesterol beïnvloeden via dieet ; bij mij was dus ook… Gewoon effe hoogs en ‘cholesterol leugen’ en je weet wel meer… : de farmajongens willen ons wat graag hun pillen verlappen hè!

 8. Een slechte adam van dr. Frank? gewoon je tanden 3x per dag poetsen en een kauwgummetje zou ik zeggen. Zolang je er maar mee afvalt toch? Ze zeggen ook dat je van eiwit dieten gaat transpireren en stinken maar ik heb er nooit iets van gemerkt. In totaal ben ik 38 kilo afgevallen met het prodimed eiwitdieet en klachten over een slechte adem of nare geurtjes heb ik nooit gehad. Met dukan heb ik geen ervaring maar ik denk dat het in de praktijk nogal zal meevallen. En verdere lichamelijke schade, ik denk dat geen enkele manier op de langere termijn gezond voor je is, maar het is toch allemaal tijdelijk??? Roken en alcohol zijn in ieder geval vele malen ongezonder dan dieten dus wat dat betreft zou ik me niet zoveel zorgen maken.

 9. noiit in mijn gans leven woog ik 50 kg; na 2 zware longoperaties plots 58 kg terwijl ik maximum 50 mag wegens chirurgisch maatwerk.neem geen medicatie enz…snoep niet, eet veel minder dan voorheen, begrijp niet van waar de kilo’s vandaan komen maar ze storen heel erg. kortademig enz…heb aanvalsdieet dukan 3 dagen gedaan, 600 gr af; na enkele weken nog eens aan t proberen, nu 3 dagen aanval,wel met 4 rijstkoeken per dag gevolgd door 3 dagen eiwit en groenten, en amper 1 kilo kwijt. Wat te doen?eet geen vet geen sausen, alcohol enz, Was heel goed na operaties, nu met bijlkomende kilo’s heel kortademig bij kleine inspanning; wat te doen heb nog nooit een dieet of zo gevolgd

 10. Waanzin! Altijd als iets populair is zijn er mensen die kritiek hebben. Die dietisten zijn simpelweg jaloers dat dukan zo veel succes heeft. Ze zien het liefste hun praktijken ook vol maar zien met lede ogen dat hun klanten succes hebben bij concurenten, vandaar hun ongedefinieerde kritiek!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in