Duodendal Switch

De operatieprocedure van een Biliopancreatische Diversie met Duodenal Switch:

De Duodenal Switch (DS) is bedacht door Dr. Douglas Hess als verbetering op de BPD of Scopinaro. De DS werkt op 2 manieren.
1 ) Door de verkleinde maag kun je minder eten. Je hebt minder honger doordat de hongersensoren
weggenomen zijn. (die zitten in het stuk maag dat verwijderd wordt)

2) Er is sprake van een verminderde voedselopname.

De maag wordt verkleind tot een inhoud van 100 a 150 gram. (de inhoud van een sapglas) en zal waarschijnlijk in de loop van de jaren weer verdubbelen in grootte. Tijdens deze operatie blijft de maagportier intact zodat hij normaal kan functioneren.

Er worden geen bandjes of iets dergelijks gebruikt, de maag blijft werken zoals altijd.

5 cm. onder de maagportier (pylorus) snijdt men de 12-vingerige darm (duodenum) dwars door als voorbereiding om later de digestive loop (ook wel alimentary limb genoemd) aan vast te maken.

Men meet de dunne darm op vanaf het punt waar de dunne darm overgaat in de dikke darm tot het punt waar hij uitkomt in de maag. De lengte van de dunne darm varieert tussen de 5 en 10 meter maar is bij iedereen anders. De darm wordt op 40 % van de totale lengte gemeten vanaf de dikke darm doorgesneden (doorgaans is dat op ong. 275 cm. vanaf de dikke darm). Het gedeelte van de dunne darm dat vast zit aan de dikke darm wordt vervolgens naar boven gebracht en vastgemaakt aan het kleine stukje van de 12-vingerige darm. (wat dus 5 cm. groot is en zich bevindt vlak onder de maagportier) Dit gedeelte van de dunne darm vervoert de voeding van de maag naar de dikke darm. De vertering van het voedsel begint in dit stuk darm onder invloed van maagzuur en speeksel. (digestive loop of de alimentary limb).

Het bovenste gedeelte van de dunne darm wordt naar beneden gebracht en vastgemaakt aan de digestive loop, op ongeveer 50 tot 100 cm. vanaf de dikke darm (biliopancreatic loop ofwel de bilio limb) Dit stuk darm vervoert de spijsverteringssappen afkomstig uit de lever, gal en alvleesklier. De biliopancreatic loop blijft verbonden aan de lever, gal en alvleesklier maar loopt bovenaan dood, ofwel eindigt blind. De bilio pancreatic loop is dus niet meer verbonden aan de maag. Het stuk van de dunne darm waar de 2 gedeelten bij elkaar komen noemen we de common loop ofwel common limb. Hier worden de spijsverteringssappen en de voeding gemengd en daardoor vindt voedselopname plaats.

Resultaten na de Duodenal Switch operatie

Wanneer je voeding eet, komt het in de maag, die nu erg klein is. De voeding gaat door de maagportier die ervoor zorgt dat de voeding gelijkmatig wordt doorgegeven aan de digestive loop. De digestive loop is ingekort en brengt de voeding naar de dikke darm. De bilio pancreatic loop transporteert gal en spijsverteringssappen van de lever, gal en alvleesklier naar het laatste gedeelte van de digestive loop, de common loop/limb genaamd. Volledige spijsvertering en voedselopname vindt hier plaats omdat de voeding en spijsverteringssappen zich mengen.
Voordelen:

* Je hebt een kleine maag en bent dus snel verzadigd
* Er worden voor deze operatie geen lichaamsvreemde materialen gebruikt, zoals bijv. een maagband
* De operatie is volledig omkeerbaar behalve het stuk van de maag dat is verwijderd, er wordt geen darm weggenomen
* Het maagportier blijft intact, er is geleidelijke voedselafgifte naar de dunne darm dus geen dumpingssyndroom zoals bij de Gastric Bypass
* Het spijsverteringssysteem blijft in gewijzigde vorm ‘gewoon’ werken zoals normaal
* De maag wordt verticaal verkleind (sleeve) waardoor hij minder kan uitrekken dan wanneer hij horizontaal wordt verkleind zoals bijvoorbeeld bij de Scopinaro (BPD)
* Minder kans op maagzweren (ulcers) omdat gebruik gemaakt wordt van de natuurlijke maaguitgang en geen onnatuurlijk stoma zoals bij de GBP (RNY) en de Scopinaro (BPD).

bron: Dr Douglass Hess en The doctor’s guide to Weight Loss Surgery, L. Flancbaum, E. Manfred en D Biskin.

Wat is jouw ervaring met dit dieet? Discussieer hier met ons mee of lees hier alle reacties. Reageren kan ook anoniem!

Hartelijk dank voor je bijdrage!

1 reactie

  1. ben vorig jaar met sporten begonnen 3 keer in de week 8 kilo eraf heb 3 mei een bandje gekregen ben nu in totaal 21 kilo kwijt met sporten en maagbandje blijf nu een tijdje hangen waar ik nu op zit gaat niet meer zo snel wat doe je er aan denk dat ik te weinig drink groeten agnes

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in