Een donor in Hart en Nieren

Zou je bij leven een nier doneren als je de rest van je leven gratis verzekerd bent voor ziektekosten? Klinkt best aanlokkelijk toch?

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) komt met dit opvallende advies aan het kabinet.  

Orgaandonoren belonen voor het afstaan van bijvoorbeeld een nier, wordt door veel mensen afgekeurd. Volgens de RVZ is het risico dat iemand een orgaan doneert om aan geld te komen, bij een gratis ziektekostenverzekering minder aanwezig.

Maar als je bedenkt dat dit bedrag voor een 30-jarige over een periode van 40 jaar kan oplopen tot ongeveer 40.000 euro, dan vraag ik me af of mensen die krap bij kans zitten niet ervoor zullen kiezen een nier te doneren om onder de kosten van een verzekering uit te komen.

Daarom is Zorgverzekeraars Nederland wat huiverig voor het plan. Bovendien wijst de organisatie erop dat andere premiebetalers ervoor opdraaien.

Op dit moment is 40 procent van de getransplanteerde nieren afkomstig van een levende donor. Vaak betreft het familieleden. De RVZ stelt wel voorwaarden: de orgaandonatie moet vrijwillig zijn en de organen moeten rechtvaardig worden verdeeld. Hierdoor kunnen uitwassen, zoals illegale handel in organen, worden bestreden.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in