Een Koolhydraatarm dieet is effectief

Het controversiële Atkins dieet of het koolhydraatarm dieet is even effectief en veilig als andere meer conventiële diëten, dat blijkt uit een recent studie.

Calorieën
Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met overgewicht meer kilo’s kwijtraakten met een dieet arm aan koolhydraten dan met een dieet waarbij je je calorie-inname beperkt. Een mediterraans dieet met veel groenten, vezels, wit vlees en vis is even effectief als het Atkins dieet.

Drie groepen
Het experiment volgde 322 vrijwilligers met overgewicht. Zij werden opgedeeld in 3 groepen, de ene groep moest een dieet volgen met beperking van calorieën, de anderen volgden een mediterraans dieet met veel vezels en weinig rood vlees en de laatste groep hield zich een koolhydraatarm dieet waarbij de vrijwilligers zoveel calorieën mochten eten als ze wilden.

Cholesterol
Degenen die het dieet laag aan vetten volgden, speelden gemiddeld 2,3 kilo in twee jaar tijd kwijt in vergelijking met 4,5 kilo bij het mediterraans dieet en 5 kilo bij het koolhydraatarm dieet aan koolhydraten volgden. Het Atkins dieet scoorde het beste om de cholesterol te verlagen, terwijl de drie diëten hetzelfde effect hadden op de lever. In het eerste jaar, stopten slechts 5 procent van de vrijwilligers met experiment, tegen het einde van het tweede jaar waren 85 procent van de vrijwilligers nog steeds op dieet. De deelnemers vielen het meeste af tijdens de eerste 6 maanden.

Het onderzoek vertoont wel wat hiaten, 85 procent van de vrijwilligers waren mannen en de resultaten van het onderzoek zouden verschillend kunnen zijn voor vrouwen.

Proteïnes
Het Atkins dieet werd opgesteld door de Amerikaanse dokter Robert Atkins en het houdt in dat je genoeg proteines eet terwijl je koolhydraten als suiker, brood, rijst en pasta van het menu schrapt. Het dieet laat veel vetten toe, dat is ook de reden waarom dokters er heel wantrouwig tegenover staan. Het dieet houdt geen rekening met calorieën en het was voornamelijk populair bij mannen. Tot er gespeculeerd dat het dieet het risico op hartziekten en nierproblemen zou verhogen, sindsdien verloor het aan populariteit.

bron: sinfos.nl

1 reactie

  1. In dit E-Book vind je uitgebreide receptengids met de daarin de lekkerste gerechten laag in koolhydraten, samengesteld door professionele koks. Alle recepten zijn in een handomdraai klaar te maken, ideaal voor als je rekening moet houden met je gezin. Het is voor iedereen die zich gezonder en fitter wil voelen, het vraagt een minimale aanpassing van je normale eetpatroon en is makkelijk vol te houden, begeleiding via email inbegrepen, Neem even een kijkje op de website van vetvrij.com en maak gebruik van het proefpakket.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in