Een Personal Boodschappencoach

Column Coach voor je Goede lijn, Jolanda

Wat dacht je van boodschappen doen met een personal coach? Boodschappen doen met een boodschappencoach, geen gek idee! Een rondleiding door de supermarkt met een professional, een aanrader voor iedereen. Een aantal weken geleden heb ik zelf de ervaring gehad, om samen met Ralph Moorman door de supermarkt. Als leefstijlcoach, met als basis puur gezonde voeding, ook voor mij een waardevolle ervaring. Met een frisse blik, vanuit een andere invalshoek door de supermarkt. Zoals Ralph Moorman zegt “veranderen we de vraag, veranderd ook aanbod in de supermarkt”. “Ja, en dus:” hoor ik je denken. “Hoe maak ik een slimme keuze in de supermarkt?

jolanda

Inhoud van dit artikel

Een aantal tips

Wanneer je weet wat je eet wordt het een keuze. Welke keuze maak jij? Boodschappen doen, een doolhof met veel keuzestress onderweg richting de kassa. Wat mag je wel en niet eten van jezelf? Vaak is het zo dat wanneer je iets niet mag, er steeds meer naar verlangd. Herkenbaar?

Doolhof

Hoe maak je een slimme keuze in het doolhof ‘supermarkt’? Hoe lees je een etiket? Je kunt de inhoud van de supermarkt globaal indelen, pure producten die rechtreeks uit de natuur komen en de verpakte producten die via de fabriek in de supermarkt terecht komen.

Als je puur gezond eten als basis neemt: “zo onbewerkt mogelijk eten, eten zoals de natuur het gemaakt heeft.” Is het antwoord snel gevonden. Er staat geen ingrediëntenlijst op! Tot zover geen probleem, bij de verpakte producten wordt het lastiger…

Een keuze in de ‘verpakte’ producten

We lezen de etiketten, bekijken de advertenties en gaan af op de reclame. Maak je op basis hiervan de juiste keuze? Vergeet niet dat de fabrikant erg graag zijn product wil verkopen. De meeste logo’s op de verpakkingen zijn geïntroduceerd door voedingsmiddelen- producenten.

Het lezen van de etiketten werkt erg verhelderend. Je moet alleen wel weten hoe je ze moet lezen. Er zijn veel regels omtrent het etiket, vermelden van de ingrediënten is verplicht. Op alle verpakte producten vindt je een lijst met ingrediënten, hoe langer deze lijst hoe minder puur het product.

E Nummers

Het vermelden van E-nummers is niet verplicht! De fabrikant is vrij om te kiezen, het E-nummer vermelden of de volledige naam van de toevoeging vermelden. Weet jij welke toevoeging schuil gaat onder E951? Het is zo 2013 om puur gezond, volgens de natuur, en biologisch te eten. Is het wel zo logisch en haalbaar? Biologisch is niet logisch! Een biologisch product geeft geen garantie puur natuur te zijn.

We dwalen af… we gaan terug naar de supermarkt, gezond boodschappen doen is niet duurder! Je bespaart geld door slim je boodschappen te doen. Maak een weekschema met wat je wilt gaan eten, maak een lijstje en ga op het juiste moment naar de supermarkt. Wat is het juiste moment? Niet wanneer je trek hebt, moe bent of erg gehaast bent! Bewaar je kassabon en kijk naar welke producten je hebt gekocht. Zijn het basisproducten voor je hoofdmaaltijden, om je lichaam mee te voeden of zijn het extra’s die je lichaam alleen vullen? “Ja, maar…” Ja, er is voor elk product een voor- en nadeel te bedenken. Voor je lijf is er één belangrijke reden om te eten, voeden.

Boodschappencoach

Je eigen boodschappencoach ben je, na wat oefenen zelf! Met een frisse blik, dosis kennis en royaal besprenkeld met nuchter boerenverstand gaat het je zeker lukken. Wat mij betreft is 2013 het jaar om zelf een keuze te (leren) maken. Dat het lastig is, is een feit. En daarom is het fijn je te laten begeleiden door een proffesional. Wist je dat een BGN gewichtsconsulente vergoed wordt uit het aanvullende pakket van je zorgverzekeraar, zonder aftrek van je eigen risico? O ja, voordat we afsluiten. Je hebt nog één antwoord tegoed van me, E951 is het zelfde als aspartaam…

Coach voor je Goede lijn, Jolanda
BGN geregistreerd gewichtsconsulente

1 reactie

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in