Onze spijsvertering – de basis van onze gezondheid.
Je spijsvertering start in je mond. Je kauwt je eten en als je dat goed doet, kauw je het dusdanig dat het vrijwel vloeibaar doorgeslikt wordt. Het voedsel wordt in je mond grondig gemengd met je speeksel. Je speeksel bevat bepaalde enzymen die de koolhydraten afbreken.
Via de slokdarm komt het voedsel vervolgens in je maag. Daar komt het voedsel in contact met de maagsappen en dit sap bevat enzymen die de eiwitten afbreken.
Na het passeren van de maag komt de voedselbrij in je darmen. In de dunne darm wordt de brij vermengd met galzuur en andere enzymen die de verdere vertering van koolhydraten, eiwitten en vetten bewerkstelligen.
Deze ontleding van ons voedsel is noodzakelijk. Je darmen kunnen namelijk alleen de afgebroken, verteerde delen van ons voedsel opnemen. Alleen op die manier komt je lichaam aan de essentiële voedingsstoffen.
Naast dit deel van het spijsverteringsproces spelen de maag-darmmotoriek (de motoriek die zorgt dat de voedselbrij door de darmen wordt voortbewogen) en de darmflora ook een essentiële rol.
“De spijsverteringsstoornis is de moeder van iedere ziekte” (L. Kuhne)
Als dit proces niet goed verloopt, kun je wel gezond eten, maar deze gezonde voeding levert dan toch niet het gewenste effect op. Het voedsel zal, wanneer je spijsvertering niet optimaal functioneert, niet goed verteerd worden en dus ook niet goed opgenomen worden. Er worden zelfs stoffen gevormd in je darmen, die schadelijk zijn.
Basenvormende voeding kan dan alsnog een verzurende uitwerking hebben. (zie hiervoor ook het artikel over zuurvormende voeding.
Een voorbeeld
Wanneer jouw spijsverteringssysteem de koolhydraten niet goed kan ontleden en verteren, ontstaat gisting. Hierbij worden schadelijke gassen gevormd en alcohol. Je krijgt dan last van:
- een bolle, opgezette buik, die onaangenaam aanvoelt
- winderigheid
- een ontlasting die zuur ruikt en in water drijft in plaats van zinkt
De alcohol die door de slechte vertering van koolhydraten gevormd is, wordt via de darm opgenomen in het bloed. Dit bloed komt als eerste aan in de lever en deze moet de alcohol verwerken en onschadelijk maken. Als dit gistingsproces een langere periode aanhoudt, kan de lever hierdoor overbelast raken.
Naast klachten van gasvorming of andere buikklachten laat je ontlasting ook zien of je spijsvertering wel of niet goed verloopt. In onze praktijk merken we dat mensen het erg vreemd vinden wanneer je hen naar hun ontlasting vraagt. Op een of andere manier vinden wij het wel heel normaal dat de dierenarts naar het ontlastingspatroon van onze trouwe viervoeters vraagt. Maar wat voor onze trouwe huisgenoot geldt, geldt ook voor ons.
Bij een goed functionerende spijsvertering, is je ontlasting als volgt:
- 1 of 2 maal per dag.
- ruikt niet
- de ontlasting is worstvormig – niet te hard, niet te zacht en licht vochtig
- plakt niet aan het toilet
- bevat geen etensresten
- zinkt in het water
- en je hoeft niet te persen.
De tijd tussen het voedsel dat je eet en de uitscheiding van de resten daarvan is ongeveer 18 uur. Je kunt dit voor jezelf meten door een keer een heel bord vol spinazie te eten. Als het goed is, heb je dan na ongeveer 18 uur groene ontlasting.
Buikklachten kunnen diverse oorzaken hebben. Als je buikklachten hebt kunnen de volgende tips vaak al helpen:
- eet vezelrijk (volkoren graanproducten, noten, zaden, groenten, fruit, peulvruchten)
- drink voldoende, zeker wanneer je vezelrijk eet, want als je na een vezelrijke maaltijd niet voldoende drinkt, werkt het zelfs averechts en kan het juist obstipatie in de hand werken
- kauw je eten goed (goed vermengen met je speeksel)
- eet langzaam
- eet niet te veel in één keer
- eet op regelmatige tijden
- beperk suikers – en hieronder horen de gewone suiker, rietsuiker, honing, moutstropen en andere zoetmiddelen
- eet niet te koud – zorg dat wanneer je niet verwarmde voeding eet, dat deze wel op kamertemperatuur is
- rauwe groenten, (te veel) fruit en vruchtendranken kunnen gemakkelijk gaan gisten. Of dit bij jou het geval is, kun je merken aan het feit dat je na het eten van deze producten wel of geen last krijgt van gasvorming.
Mocht je na het eten van deze producten last krijgen van gasvorming, laat dan een paar dagen rauwe groenten, fruit en vruchtendranken achterwege en kijk of dit jouw klachten doet afnemen. Daarna kun je weer langzaam aan deze producten met mate gaan toevoegen aan je voeding. Zo ontdek je wanneer jouw klachten ontstaan en leer je het eten van deze producten aan te passen aan jouw spijsverteringsvermogen.
Als je al langere tijd buikklachten hebt, is het natuurlijk zaak om een deskundige te raadplegen.
Susanne Hazen, Thorsten Meininger
www.detoxacademy.nl
Bronnen: Lint, H. de. De natuurlijke gezondheidswijzer. Praktische voedingsadviezen om gezond te blijven. Uit. De Kern, Baarn, 2001. waningarts.nl
Een goede vriendin van me drinkt al jaren om de andere dag een kopje Feiyan afslankthee voor een goede stoelgang. Kan dat kwaad?
Heeft het wisselen met de spijsvertering ook met leeftijd te maken? Ik ben een vrouw van 66 jaar die al 23 jaar in de overgang incl opvliegers. Dus mijn hormonen zijn nog niet met rust/balans gekomen. Ook slapen doe ik niet heel veel uren per nacht.
Ben benieuwd naar je antwoord.
Beste Ina,
De spijsvertering kan en dient tot het eind van het leven optimaal te blijven. De darmflora wijzigt wel met het ouder worden, maar mag geen reden zijn voor spijsverteringsklachten.
De symptomen die je noemt, hebben ook een andere aanpak nodig (hormoonsysteem). Slaapproblemen en hormonale verstoringen gaan vaker samen.
Ik hoop je vraag hiermee beantwoord te hebben.
Vriendelijke groet,
Susanne Hazen.
Ik heb regelmatig laat van buikloop en heb al verschillende dingen geprobeerd om hier vanaf te komen. Het is erg vervelend en komt ook meestal onverwacht. Het heeft volgens mij niets met mijn eetpatroon of voeding te maken. Kan het ook met stress te doen hebben? En wat kan ik doen om de klachten te verminderen?
Beste Patricia,
Een vervelende klacht. Het kan te maken hebben met stress, maar er zijn ook nog veel andere oorzaken. Ik kan hier dus geen snel antwoord op geven.
Ik zou meer informatie nodig hebben.
Ik lees dat je al verschillende dingen hebt geprobeerd. Ik zou in zo’n geval adviseren om een fecesonderzoek te doen om te onderzoeken of er sprake is van een verstoorde darmflora of dat er gisten of schimmels aanwezig zijn.
Het staat je uiteraard vrij om contact met ons op te nemen.
Vriendelijke groet,
Susanne Hazen
Detox Academy