Ons lichaam is constant in beweging om zich te vernieuwen. Na 7 jaar is elke cel in ons lichaam vernieuwd. Maar de huid is al na iets minder dan 1 maand helemaal nieuw. Daarom is het ook zo belangrijk dat je de huid goed verzorgt zowel inwendig als uitwendig.

Voordat ik (Irene ) (auto) kinesiologisch voedingstherapeute werd, ben ik schoonheidsspecialiste geweest en ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om je huid goed te verzorgen. Regelmatig naar een schoonheidsspecialiste gaan, is geen overbodige luxe. Niet alleen het stressniveau daalt door de rust en ontspanning maar ook de huid knapt er uitwendig zichtbaar van op.

Maar met alleen uitwendige verzorging ben je er niet. Het is ook belangrijk om je huid van binnenuit te voeden en te verzorgen en dat kun je heel gemakkelijk doen met gezonde voeding! Elk rimpeltje en elk pukkeltje heeft zijn reden en als je veel afvalstoffen vasthoudt in het lichaam door een verkeerde voedingsgewoonte is dat duidelijk te zien in de huid, zowel aan de rimpels, structuur als oneffenheden.

Veel mensen kwamen vroeger naar me toe met acne, mee-eters, eczeem, rimpels, uitslag, droge of vette huid, en andere huidproblemen of een enorme hoge stress. Natuurlijk kreeg ik die huid weer mooi strak en gezond en gingen ze ontspannen en vrolijk mijn salon uit, maar meestal kwamen de problemen weer terug. Goede producten helpen, maar veel huidaandoeningen zijn slechts tekenen dat het lichaam essentiële voedingsstoffen mist en als mijn klanten gewoon door bleven roken en ongezonde producten bleven eten met een dosis stress erbij werden hun huiden toch weer slechter. Doordat vele om de 6 weken terugkwamen, zag je wel duidelijk verbetering, maar een mooie blijvende jonge en strakke huid krijg je alleen als je ook je immuniteitssysteem, hormoonhuishouding, darmflora en gezondheid aanpakt.

De huid weegt ongeveer 5 kilo en weerspiegelt de conditie van je gezondheid. Voeding maar ook luchtvervuiling, veel zonnebaden, zonnebank, sigaretten, verkeerde cosmetica enz,  spelen allemaal mee hoe de huid eruit ziet. Wanneer we voldoende gezonde voeding nemen met daarnaast supplementen met veel anti-oxidanten erin ( vitamine A, C, E en selenium) zal dat zeker te zien zijn op de huid. Maar wat naast gezonde voeding ook heel belangrijk is, is dat je darmwerking, het ontgiftingsmechanisme, je immuniteitssysteem alle in goede conditie zijn. Tegenwoordig zijn veel mensen allergisch voor niet alleen cosmetica maar ook voor voeding zonder dat ze dit vaak weten maar dat is wel te zien aan hun huid.

Het is belangrijk dat je weet welke producten een voedselovergevoeligheid geven, want als je deze blijft eten staat dat in de weg om een mooie gezonde en jonge huid te krijgen. Ik kan een persoonlijk voedingsplan voor je opstellen en erachter komen waarom jouw huid niet optimaal is. Kijk op www.persoonlijke-voeding.nl

Wat doen vitaminen en mineralen nou eigenlijk voor de huid?

 • Het collageen dat in de diepere lagen van de huid zit en voor de elasticiteit zorgt, wordt aangemaakt door vitamine C
 • De keratine in de huid wordt door vitamine A gecontroleerd en zorgt ervoor dat de huid niet droog en ruw wordt.

De celmembranen worden gemaakt door essentiële vetzuren (omega’s).  Deze celmembranen zijn erg belangrijk, want als er een tekort is aan vetzuren dan droogt de huid enorm uit. Mensen gaan dan bodymilk gebruiken wat slechts een symptoombestrijder is en het probleem tijdelijk oplost.

 • De huidcellen zijn afhankelijk van voldoende zink en dat is nogal een probleem tegenwoordig omdat bijna iedereen hieraan een tekort heeft door de huidige manier van eten. Zink zit veel in: zonnebloem- en pompoenpitten, sesamzaad, noten, soja, peulvruchten, volkorengraan. Zink verlies je wanneer je te veel verzurende producten eet (koffie, suiker, witte bloemproducten, ongezond voedsel).

Je kunt een tekort aan zink herkennen aan  striae, acne, eczeem of slecht helende wondjes (deze klachten kunnen ook ontstaan door nog andere problemen zoals allergieën, teveel omega 6 vetzuren en tekorten aan vitaminen en mineralen).

 • Daarnaast is het van belangrijk voor een gezonde huid om veel water te drinken. Koffie en zwarte/groene thee voegen geen vocht toe in ons lichaam en maken de huid er niet mooier op. Wanneer je niet genoeg water/ groentesappen of kruidenthee drinkt zal de huid uitdrogen waardoor rimpeltjes meer zichtbaar worden. Bovendien kunnen de cellen zich slecht vernieuwen en afvalstoffen stapelen zich op

Nu je een idee hebt hoe belangrijk voeding is voor een mooie stralende huid zal ik uitleggen wat je kunt doen voor een mooie huid.

The do en dont’s voor een stralende gezonde huid

Drink elke dag 1.5 liter water/ groente sappen of kruidenthee . Laat de frisdranken, koffie en zwarte thee staan.

Ontgif je lichaam 2 keer per jaar met een ontgiftingskuur zodat je darmen, nieren en lever weer optimaal functioneren ( neem contact op met mij voor een ontgiftingskuur-advies).

Eet dagelijks verse groente 300 gram minimaal. Hoe meer kleuren hoe beter en rauw, stomen of roerbakken geeft de voorkeur. Eet  niet uit potten en blikken en kook je eten niet dood .

Eet 2 stuks fruit en elke dag wat anders en ook weer veel kleuren.

Eet minder dierlijke producten maximaal 3 keer per week vlees en laat de melkproducten zoveel mogelijk achterwege  (m.u.v. van kleine visjes)

Eet veel kleine vissoorten als sardientjes, ansjovis enz. (zit weinig vergiftiging in)

Eet elke dag een handje met gemengde noten en pitten (bron van vezels, voedingswaarde en omega vetzuren)

Neem dagelijks omega vetzuren! Omega 3 uit lijnzaadolie, omega 9 uit olijfolie en alleen als je vegetarisch/veganist bent heb je ook omega 6 vetzuren nodig die in koudgeperste zonnebloemolie zitten. Mensen die dierlijke producten eten krijgen vaak teveel omega 6 vetzuren binnen. Dit werkt ontstekingbevorderend en dat activeert  acne (mogen ook uit supplementen, zoals teunisbloemolie en visolie)

Eet alleen nog maar volkoren producten en laat alle witte bloemproducten achterwege (dus let op je brood, crackers, koekjes, gebak en ander lekkers waar witte bloem in verwerkt zit)

Neem dagelijks supplementen. Helaas krijgen we niet meer voldoende binnen uit onze voeding. Dagelijks 600 milligram vitamine C (als je rookt of aan veel stress blootgesteld staat, neem dan ruim 1000 milligram per dag ) en een goede Multi vitamine uit de reformzaak (natuurlijke vitaminen nemen geen synthetische)

Neem dagelijks als kuur een probiotica om je darmflora te herstellen.

Ga sporten om de bloedcirculatie te activeren. Hierdoor worden afvalstoffen afgevoerd en wordt je huid van zuurstof voorzien.

Vermijd suiker uit je voeding. Suiker is funest voor een mooie strakke huid omdat het je collageen aantast wat voor de stevigheid zorgt, bovendien is suiker slecht voor je immuniteitssysteem waardoor je sneller ontstekingen krijgt en zal de darmflora negatief beïnvloeden waardoor allergieën ontstaan en je huid vaal zal zijn.

Zeg maar dag tegen 70% van de supermarktproducten die vol zitten met suikers, ongezonde E-nummers en witte bloem en stap over op super food! Dat houdt in dat je veel onbewerkte producten eet.

Eet volkoren brood, volkoren pasta’s, zilvervliesrijst en suikervrije volkoren koekjes als je zin hebt in wat lekkers .

Ben positief en lach veel. Negatieve gedachten en chagrijnig zijn zal de huid negatief beïnvloeden en lelijke rimpels achterlaten.

En natuurlijk elke dag je huid reinigen en verzorgen met goede natuurlijke producten en bezoek regelmatig een schoonheidsheidsspecialiste.

Laat uittesten welk voedsel echt slecht is in een voedselovergevoeligheidstest

Let op je zuren- en basenhuishouding en eet veel basische producten (zie zuren basen hoofdstuk)

Eet niet teveel, neem de rust daarvoor en kauw minimaal 20 keer op je hapje, alleen zo kan het lichaam goed verteren.

Irene

Persoonlijke voedingspraktijk

www.persoonlijke-voeding.nl

64 Reacties

 1. Hoi Irene, raadt je ook aan om supplementen te nemen, ik wil graag deze proberen maar vraag me af of hier de juiste ingredienten in zitten?

 2. Hallo Irene,
  Ik ben een meisje van 14 en heb sinds kort heel erg veel last van pukkeltjes. Ik ontbijt elke ochtend met muesli met yoghurt. En overdag eet ik broos en n mueslireep. En ik eet gezond in de avond. Ik weet dus niet waardoor het komt. Ik doe klein beetje make-up op, maar geen foundation ofso. En dat doe ik al 2 jaar, dus waarom opeens nu zo erg?
  Kunt u me advies geven?
  Liefs!

  • Hallo Lieke

   Wanneer je hormonen veranderen kunnen puistjes ontstaan, dat is op zich niet vreemd. De één heeft het erger dan een andere. Een paar puistjes moet je accepteren maar als het nou echt wel vrij veel is, kan er wat anders aan de hand zijn. Er zijn 2 voedingswaren die puitjes kunnen triggeren en dat zijn melkproducten (melk, yoghurt, kaas end) en suiker. Dus probeer de muesli eens te eten met kokosyoghurt of rijstmelk en bekijk de voeding eens heel goed waar allemaal suiker en melk inzit. Verder kan make-up het ook doen of een dag crème. Dus als je niks op je huid smeert zal dat niet de reden zijn.
   Probeer zo weinig mogelijk in je gezicht te wrijven, koop een milde lotion (dus niet voor acne) en reinig je er avond mee. 2 x per week een zachte peeling en verder niks op de huid doen. Mocht dit niet helpen dan zou je mijn boek Een mooie en vitale huid nog eens kunnen lezen waar alles instaat over acne en hoe het getriggerd wordt, is nu teveel om op te schrijven.https://nova-vitae.nl/products/De-Gezonde-Eter–Een-Mooie-%26-Vitale-Huid-1-boek-%252d-Irene-Lelieveld.html

   Veel succes Irene

 3. Hallo weer Irene, ik zie dat op mijn vorige reactir zitten fouten .Ik bedoelde dat ik vroeger geen droge huid hadden toen ik 25 was.Trouwens onder de huid van mijn ogen Is ook droog , kan dat weer ook normal worden zonder cremes,

 4. Hallo weer Irene, ik zie dat op mijn vorige reacliënten zitten fouten .Ik bedoelde dat ik vroeger geen droge huid hadden toen ik 25 was.Trouwens onder de huid van mijn ogen Is ook droog , kan dat weer ook normal worden zonder cremes,

 5. Hallo weer Irene, ik zie dat op mijn vorige reacliënten zitten fouten .Ik bedoelde dat ik vroeger geen droge huid hadden toen ik 25 was.

 6. Hallo Irene, ik heb een vraag, vroeger toen ik 25 was , had ik een gezichts huud dat met droge was .ik gebruikte wel crèmes elke dag op mij gezicht en reinigers. Nu is.Dus mijn huid droog en ik wil eigenlijk geen crèmes gebruiken .Ik heb een irritatie gekregen door een crème. Mijnu vraag is : kan een huid dat nu droog i’s, weer niet droog zijn zonder cremes ? Of moet ik mij hele .leven cremes gebuiken ? Ik vind meestal cremes namelijk niks omdat zitten ingredienten dat kunnen de huid irriterend en ik wil deze onnodige ik gredienten niet op mijn gezicht op doen. Is er andere manier om mijn gezicht huid weer normal te krijgen? Vitaminen of iets anders? hoop dat je kunt mijn vragen beantwoorden .

  • Hallo Katherina
   Een huid die droog is mist meestal voedingsstoffen.
   Voor jouw is het belangrijk om 2 dingen toe te voegen namelijk omega 3 en GLA deze zijn echt nodig voor een mooie huid. Kijk maar eens welke echt heel goed zijn 2 per dag nemen:
   Verder zal hij nog andere voedingstoffen missen en welke is zonder mijn test in de praktijk moeilijk te zeggen het beste kun je dan een goede Multi nemen. Vaak zie je dat de huid erg verbeterd. Dit is een zeer goede Multi vitamine en mineralen complex (1 per dag) Met de code IRENE15% krijg je op deze twee 15% korting,

   Natuurlijk is het mogelijk dat het probleem van nog dieper komt zoals organen, afvalstoffen en verkeerde voeding, zoals teveel koffie, suiker end. Dan zou je mijn boek “Een mooie en vitale huid” eens moeten lezen. Hierin staat alles wat je moet doen met voeding

   Onder de ogen zit de nier zone, is die erg droog heb je kans dat je niet genoeg drinkt. Drink water en niet meer dan 2 liter per dag. Ook veel groente zeker 400 gram en de nieren hebben een hekel aan koffie, alcohol end.
   natuurlijk kun je ook naar de praktijk komen als ik je moet testen en krijg je een voeding advies op jouw lichaam uitgetest (www.persoonlijke-voeding.nl)

   Er zijn ook goede crèmes waar geen rommel inzit en die niet een reactie even. Zo gebruik ik zelf Earth Line (kijk maar eens naar het assortiment) Een goede dag en nacht crème en een oog crème is geen overbodige luxe en als je eenmaal een goede hebt zal je merken dat je huid er van opknapt.
   Maar een mooie huid komt van binnen uit. Hier zie je een link van de producten, ook hierop krijg je 15% korting met de code IRENE15%

   Heel veel succes Irene

  • Hallo Irene , heel erg bedankt voor uw advies .Ik heb gekocht de omega pillen dat uw op dat link heeft verstuurd .Hoe lang moet ik dat gebruiken ?

  • Hallo Irene ,
   Heel erg bedankt voor uw advies .Ik heb de omega pullen gekocht dat uw op de link heeft aan mij verstuurd .Hoe lang moet ik ze inslikkend ?

  • De komende 6 maanden zou ik het zeker een kans geven. Zink bijvoorbeeld in de Multi heeft vele maanden nodig om bijgevuld te worden. De GLA is moeilijk te zeggen. gewoon aan beginnen en na ruim 3 maanden kijken hoe het ervoor staat. kan zijn dat alleen die GLA niet voldoende is.

  • Hallo Melanie ,

   Bedankt nogmaals voor uw antwoord .Ik ga het proberen en ik hoop dat het werkt .Ik heb nog een vraag ,als ik tel de thee en water dat ik drink ,ik drink 10 glassen water per dag .Is dat te veel ?

  • Hallo Irene.
   Ik was vergeten te zeggen dat ik 3 keer per week sport .Ik doe zumba twee keer en een keer pilates .Daarom vraag me af hoeveel ik moet drinken precies omdat op internet zeggen ze 8 glazen water andere 10 glazen .ik ben 1,61 meter en weegt 54 kilo’s .

  • Bedankt voor uw advies Irene .Ik vind het aardig van jou dat je je kennis deel met andere mensen ,niet iedereen wil dat doen , helaas .Ik hoop dat de pillen dat je hebt aan mijn aanbevolen goed gaan werken voor mijn huid .Ik probeer dat de huid van mijn gezicht gewend raakt om geen crèmes te gebruiken .Succes met alles .

  • Hallo Irene , ik ben hier weer , ik wilde wat nog vragen .Mijn handen zijn ook heel droog .Zo droog zijn ze nooit geweest. Ik doe een zalf maar na een tijdje Is weer droog Ik heb nooit zo veel last van zo veel droogte gehad maar ik weet het niet precies hoe het komt .Dit veroorzaakt veel stress op mij .Ik denk misschien dat maakt het alleen maar erger. Ik weet het niet als het komt door een vitamine gebrek of iets anders. Ik blijf de omega en de multivitaminen inslikken .Misschien werkt dat wel .Ik eet ook een portie groente elke dag nu.sinds een week geleden .Denk U dat dit probleem Is van vitaminen tekort? Kan de pil dat veroorzaken ? Ik inslik het namelijk jaren .

 7. Hallo Irene. U geeft aan dat teunisbloemolie ontstekingsbevorderend kan werken en daarmee de acne kan verergeren. Echter slik ik deze pillen al maanden wat geresulteerd heeft in een vrijwel acne-loos gezicht. Ik heb hier dus enorm baat bij gehad. Waar heeft u deze info vandaan?heeft u bronnen? Groeten Melanie

  • Hoi Melanie
   Nee ik schrijf dat teveel omega 6 vetzuren acne vererend en ontsteking bevorderd is. Dat klopt ook. Teunisbloemolie is een andere vorm. Klopt het hoort ook in de familie van de omega 6 vetzuren maar is een andere vorm GLA heet dit. GLA is inderdaad wel goed tegen acne. Dus kan me voorstellen de verwarring in mijn stuk. Maar waar ik over praat is de grote hoeveelheden wat ik verschillende olieen zitten end.
   gr irene

  • Hoi Melanie,
   Ik heb je tip van de teunisbloemolie ook toegevoegd aan de symptomenzoeker onder het hoofdstuk “acne”. Zo is er de afgelopen jaren een mooi lijstje ontstaan voor zowel de verschillende soorten acne, alswel de mogelijke behandelingen bij elke soort.
   Bijvoorbeeld Top 7:
   1. Speeksel op aangedane plek
   2. Vermijden van stress
   3. Voldoende drinken
   4. Slakkengel
   5. FGXpress powerstrips
   6. Accepteren
   7. Appelazijn als huidlotion

 8. beste Irene, ik lees op uw site net het volgende: Daarnaast is het van belangrijk voor een gezonde huid om veel water te drinken. Koffie en zwarte/groene thee voegen geen vocht toe in ons lichaam en maken de huid er niet mooier op. Wanneer je niet genoeg water/ groentesappen of kruidenthee drinkt zal de huid uitdrogen waardoor rimpeltjes meer zichtbaar worden. Bovendien kunnen de cellen zich slecht vernieuwen en afvalstoffen stapelen zich op.
  ik ben een beetje verbaast. eerste lees ik: Koffie en zwarte/groene thee voegen geen vocht toe aan ons lichaam. ik heb altijd geleerd dat groene thee juist goed is om de vochtbalans op peil te houden. vervolgens staat er dat kruidenthee wel goed is. groene thee is toch kruidenthee?

  • Hallo Hanna

   Groene en zwarte thee komen van de zelfde thee plant af en is dus geen kruidenthee. In zowel, groen, als zwartthee zit caffeine en looizuur en dit maakt het dat het niet zo gezond is. in groene thee zitten ook gezonde stofjes dat is absoluut zo maar toch adviseer ik het niet om het veel te drinken. Kruidenthee zit geen caffeine en looizuur in en dus hebben een positief effect op je vochtbalans.
   Ik hoop dat het zo wat duidelijker is. Groetjes Irene

 9. Hallo Irene,

  Ik heb last van verwijde poriën met name op de wangen, hoewel ik elke dag mijn gezicht reinig en daarna direct insmeer. Ik gebruik zoveel mogelijk natuurlijke huidverzorgingsproducten zoals abrikozenpitten olie voor het hydrateren en olijfolie voor het reinigen van mijn oog make up. Ook probeer ik elke week eenmaal te scrubben. Verder eet ik niet al te ongezond, probeer zoveel mogelijk groente en fruit te eten. Tot nu toe heb ik geen resultaat bereikt. Weet u of ik het kan verminderen en zo ja op welke manier? En als verminderen niet meer mogelijk is hoe kan ik dan voorkomen dat het erger wordt? Verder ben ik 25 jaar oud en heb eigenlijk nog niet de leeftijd bereikt om me zorgen te maken voor rimpels :)

  • Hallo Dilek

   Poriën hebben een bepaalde grote en en over het algemeen kan je die niet zover ik weet op een natuurlijke producten manipuleren. Als het goed is worden ze ook niet groter, maar kleiner kun je zelf ook niet maken. Je zou eens naar een huidtherapeut moeten gaan om te vragen of er een bepaalde behandeling is om het te beïnvloeden. Heel goed mogelijk dat dit er is. Zover ik kan lezen doe je het goed wat voeding en verzorging en inderdaad die rimpels blijven lang weg :-) Mijn boek een mooie en vitale huid staat alles over voeding en huidklachten misschien leuk om te lezen. over de poriën staat niet specifiek iets over beschreven.
   Groetjes

  • Hoi Dilek, ik heb ook last gehad van verwijde poriën, op en naast mijn neus, kin en voorhoofd zo tussen en boven de wenkbrauwen.
   Bij mij is het er een stuk beter op geworden toen ik ben gestopt met al die olieproducten.
   Alleen om oogmake-up met mascara enz eraf te halen gebruik ik nog olie en was daarna mijn gezicht grondig met daarvoor bestemde zeep. Veel scrubben en daarna een niet-vette lotion die de poriën niet verstopt erop.
   Voor een instant opknapbeurt: masseer voorzichtig de plekken met wat zeezout en citroensap (scrubben a.h.w.) spoel dat af en doe er een creme op speciaal voor een huid met dat probleem.
   Af en toe een ‘oliemasker’ vóór het scrubben is wel lekker; tien minuutjes masseren met olie is lang genoeg.
   Een nacht goed slapen :) en je zult zien dat het behoorlijk bij kan trekken!
   Weleda heeft fijne cremes en lotions zonder ’troep’ erin, bij mij werkt het fantastisch. Als ik een poosje nonchalant ben geweest en niet elke avond zorgvuldig mijn gezicht verzorg zie ik het achteruit gaan.
   Ook als ik in een weekend bv 2 dagen achter elkaar alcohol drink zie ik verslechtering, dus drink ik zo min mogelijk; glaasje (rode) wijn tijdens een etentje en een cocktail vooraf moet ook kunnen, van stress knap je ook niet op ;).

 10. Hallo Irene,
  Ik heb veel last van puistjes en putjes in mijn gezicht.
  Dit heb ik eigenlijk nooit eerder gehad. Ik doe regelmatig zonnebanken en heb een lichte huid van mijn eigen.
  Die putjes zouden normaal ontstaan waar puistjes hebben gezeten. Dit is dus niet zo.. Die hebben daar nooit gezeten en ik krijg er steeds meer maar mijn vraag is hoe kan dat ?
  Verder ben ik op sommige plekken in mijn gezicht ook niet helemaal bruin. Daar zie je het witte doorheen.
  Ook heb ik verschrikkelijke blauwe kringen onder mijn ogen. Is hier wat aan te doen ?

  Mvg

  • Hallo Bas

   Als ik het zo lees heb je aparte huidklachten. waarom putjes ontstaan op plekken waar geen puistje heeft gezeten vindt ik wel apart en als het niet de porieen zijn die vergroot zijn weet ik niet wat dit is. Puistjes opzich duiden vaak op te veelafvalstoffen die het lichaam vast houd of voedsel wat je eet waar je niet tegen kan. De witte plekken is een soort van vitiligo kan een schimmeltje zijn. De blauwe kringen onder de ogen is vaak een teken van te weinig drinken of verkeerde dingen drinken zoals koffie of veel suiker/ zoetstoffen erin. Ook kan het met de nieren te maken hebben (wat vaak weer met drinken te maken heeft of teveel stress. Als ik jouw verhaal zo lees zou ik eens even lekker een detox gaan doen. Ik heb een boek geschreven Een mooie en vitale huid hier staat alles over huidklachten en de oplossing in EN een goede detox. Wil je liever alleen ontgiften dan kan je het e-book aanschaffen http://www.vetvrij.com/irene
   Als dat alle niet helpt kan ik je in mijn praktijk nog testen http://www.persoonlijke-voeding.nl
   Succes Irene

 11. Ik heb verschillende producten geprobeerd om van mijn Acne af te komen. De duurdere merken bij de drogist hebben mij helaas niet geholpen.

  Sinds kort gebruik ik producten om mijn huid schoon te houden en let ik op wat ik eet. Op deze manier is het al een stuk minder geworden. Ik vind zelf deze erg prettig, de Indian healing clay.

  Mijn gezicht voelt na gebruik een stuk frisser, ik vind het dus een aanrader maar het zal voor iedereen anders zijn.

 12. hey Irene,
  ik ben nog een jong meisje en heb soms faundation, maar ik krijg er pukkels van, weet jij misschien waar door dit komt? en wat kan ik er tegen doen?
  gr Babet

  • Hoi Babet
   Ik kan me voorstellen dat je soms foundation op wilt doen, beetje bruiner en gelijkmatiger wordt de huid. Maar het product kan te vet zijn of er kunnen chemische stoffen inzitten wat de huid triggerd om acne of andere pukkels te stimuleren. Een niet vette foundation van een goed merk liefst natuurlijk merk zou je kunnen proberen maar beste is helemaal niks erop te doen. Wil je een beetje kleur neem dan wat poeder of wat rougepoeder dan matteer je het wat en heb je toch een kleurtje op je gezicht.
   Groetjes Irene

 13. Hallo Anne

  Super rot voor je om zo erg eczeem te hebben want dat beheerst behoorlijk je leven en steeds maar met hormoonzalf smeren zal geen oplossing geven. Eczeem komt altijd van binnen uit en meestal vanuit je darmen. (vaak ook de lever) Dat betekend dat je dus moet gaan onderzoeken waar dit vandaan komt. 9 van de 10 keer is het voedsel waar je niet tegen kunt. Dat kan een legio aan mogelijkheden geven maar vaak als mensen 100% de melkproducten (ook yoghurt, kaas enz) en de tarwe weglaten zien ze al verbetering. Van Metagenics zou je de nutrimonium kunnen nemen dit is een probiotica met L-glutamine om de darmen te repareren. Daarnaast is een gezond voedingspatroon erg belangrijk. Maar voor mij is op een afstandje natuurlijk niet te bepalen wat jouw reden is van het eczeem want het kan ook iets anders zijn. Dat zou ik wel in mijn praktijk kunnen uittetsen voor je (www.persoonlijke-voeding.nl) Ik heb er ook een boek over geschreven “voeding voor een gezonde huid” waar alles in staat over eczeem en wat je zelf tegen kunt doen uiteraard weet je niet precies welk voedsel speciaal slecht voor jouw is maar de meest voorkomende allergenen die eczeem veroorzaken staan er wel in. Helaas weten dermatologen niks van de invloed van voeding op de huid en blijven mensen jaren in hetzelfde rondje draaien met hun hormoonzalf wat natuurlijk erg slecht is. Heel veel succes Irene

 14. Beste Irene,

  Ik heb extreme last van eczeem (atopisch) en een droge huid. Aangezien de dermatoloog niet meer weet wat hij met me aan moet, zal ik over een aantal maanden beginnen met medicatie. Dit wil ik natuurlijk liever niet en wil graag proberen middels voeding mijn eczeem meer onder controle proberen te krijgen. Heeft u misschien tips voor mij?

  Alvast bedankt.

 15. Ha Irene.
  Ik heb 1 1/2 last van een slappe gezichtshuid.
  Dat irriteert me enorm. Ik ben 18 jaar en je ziet dat mn wangen ingevallen zijn en slap en de huid erg elastisch is. Wat kan ik daar tegen doen? Ligt dat aan mijn voeding? Bij sommige mensen zie ik ook wel eens dat ze een gezonde rode kleur op hun wangen hebben 24/7. Komt dat ook grotendeels door de voeding? Hoop dat je kan helpen. Groet, Allard

  • Hallo Allard
   Het kan zeker met de voeding te maken hebben, dat wat je eet bepaald voor het grootste gedeelte je gezondheid en de conditie van je huid. Tuurlijk is stress en verdriet ook een grote boosdoener, dat zie je wel eens op tv programma van mensen die heel verdriet hebben dat ze er grauw uitzien. Ook mensen met roken kunnen een slechte huid krijgen zonder een gezonde rode kleur maar dat is meestal op latere leeftijd na jaren lang roken. Jij bent nog jong en ik neem niet aan dat jij al jaren in grote stress of verdriet leeft. Als je verder gezond bent dan zou ik zeker eens de voeding gaan bekijken. Het kan door een allergie komen dat je er zo uitziet maar ook dat je teweinig voedingswaarde dagelijks binnen krijgt. In mijn boek Een mooie en vitale huid vind je ontzettend veel informatie hierover maar als je gewoon eens even lekker een ontgifting wilt en wilt leren wat echt gezond is zou je mijn E-book reset je lichaam voor een gezonde nieuwe start eens kunnen aanschaffen. https://vetvrij.com/irene/
   Mocht je er niet uitkomen ben je altijd welkom in mijn praktijk. http://www.persoonlijke-voeding.nl
   Eet veel groente, fruit, noten, zaden pitten en volkoren graan en laat alle witte suiker en bloemproducten, koffie en andere ongezonde producten maar eens helemaal weg. Neem een goede multi en 2x daags 500 milligram vitamine C (alle van een reformzaak en niet van het kruidvat of zo die zijn niet oke,

 16. Hee,

  Had een tijdje last van hele erge acne. Nou is dat eindelijk veel minder geworden (rond de menstruatie 3 puistjes hier en daar), en kleine bultje/puistjes/huidkleur op mijn voorhoofd.
  Maar heb nog steeds last van littekens en rode vlekken waar eerst een puist zat. Heb je daar misschien tips voor?

  En ben erg bleek heb nooit gezonde rode wangen.. wat kan ik eten om mijn doorbloeding te bevorderen?

  Alvast bedankt

  • Hallo Laila
   Littekens zijn vaak erg moeilijk weg te krijgen en er zijn goede crèmes te koop in reformzaken, maar hoe ouder een litteken wordt hoe minder zichtbaar en uiteraard zorgen dat je gezond eet met voldoende omega 3 vetzuren wat de huid ook positief stimuleert. Om je doorbloeding te stimuleren zou je meer verwarmend moeten gaan eten, met specerijen, soepen en pap. Ik heb een heel leuk boek geschreven, Koud? eet je warm! die kun je voorlopig tot eind 2014 alleen bij mij nog bestellen, daarna gaat hij heten Te koud? Te warm? eet wat bij je past. (herschreven maar wat jij moet weten staat in beide boeken) hierin staat precies hoe je de stofwisseling en doorbloeding moet stimuleren met voeding.

 17. Hallo..Beste Irene.
  Ik heb al paar jaren problemen met mijn huid,ziet niet mooi uit,en ook heb ik ekzem,die komt als ik eet zoete dingen.het is seboroe dermatitis ze zeggen,maar ik denkt dat het sort schimmel infektie is.Het komt in omg.mijn ooren nouse in haaren ook,het jeuk en is heel rood..naturele joghurt helpt het beitje weghaalen dus dan stop ik alle zoetheid,koffie madicijnen of bier,en dan gaat het weer weg…zo ben ik 20 jaar bijna..en nu is mijn huid erg gerimpelt en zij miss elasticiteit..Ik drink ook weinnig water..Kan u mij advies geven wat oet ik doen wat eten om te weer normale huid te hebben?Bedankt voor alle adviesen van u…Andrea M.

  • Hallo Andrea
   Ik kan je hierover zeker advies geven en dat is dat je echt mijn boek een mooie en vitale huid moet gaan lezen. Hierin staat echt alles wat je weten moet en een beauty detox die je kunt gaan doen waardoor je huid gaat opknappen. Ook staan alle huidklachten die beschrijft in het boek met advies wat je wel en niet moet eten. Het gaat namelijk hier te ver om alles uit te leggen want dan kan ik mijn boek kopiëren en hier plakken :-)

   De Gezonde Eter, een mooie en vitale huid

   Laat de suiker, de tarwe en de melkproducten maar eens helemaal weg uit de voeding, vaak bereiken mensen daar al heel veel mee.
   Kom je er niet uit kan ik je altijd in mijn praktijk helpen.
   Succes met alles Irene

 18. Beste Irene,

  Fijn! Bedankt voor uw reactie/informatie..
  Ik houd het in de gaten, en dan schaf ik zeker uw boek aan.. Ook kom ik een keer bij u langs!

  Graag wil ik uw mening over het volgende;

  Ik ben afgelopen week naar de huidtherapeut geweest en ze willen ‘chemische gezichtspeeling’ bij mij uitvoeren. Zelf sta ik er niet helemaal achter, omdat het de eerste laag van je huid eraf haalt en je hoort het al, het is chemisch!!
  Hoe staat u daar tegenover? Is het naar uw mening aan te raden?

  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Groetjes linda

  • Hoi Linda
   Ik ben er zelf van overtuigd dat aan de buitenkant werken niet de oplossing is. Je doet de huid veel geweld aan. Ik zou persoonlijk aan de binnenkant gaan werken en je organen in balans gaan brengen. Ik ben tegen chemische behandelingen mits het strikt noodzakelijk is. Of dat bij jouw zo is kan ik niet beoordelen, maar zolang je alleen de buitenkant aanpakt is het symptoom bestrijding en je kunt beter de oorzaak aanpakken en die zit van binnen bij de meeste mensen.
   Huidtherapeuten en schoonheidsspecialiste doen top werk, maar hebben niet geleerd in hun opleiding dat bij huidaandoeningen je beter naar binnen kunt kijken en in combi met voeding en herstel de buitenkant mee behandeld moet worden. Er zijn er overigens wel hoor die zich hierin gespecialiseerd hebben. Dus lees eerst even het boek voor je zo’n drastische beslissing maakt.
   Succes Irene

 19. Goedenavond Irene,

  Vriendelijk dank voor uw snelle reactie!

  Ik ga zeker uw boek aanschaffen. Ben erg benieuwd of ik met die stappenplan van mijn acne af kom!

  U zegt dat ik een afspraak kan maken in uw praktijk. Hoe gaat dat te werk?
  Kijkt u naar mijn aandoening en maakt u daar op gebaseerd een plan?

  Groetjes Linda

  • Hallo Linda

   Ga naar mijn website, http://www.persoonlijke-voeding.nl en lees wat ik allemaal doe. Voor jouw is de uitgebreide test het beste deze duurt 1,5 tot 2 uur en is 1 malig dus je hoeft niet steeds terug zoals dat vaak gaat. Je krijgt alles mee om zelf aan de slag te gaan. Ik test precies wat er aan de hand is. Ik heb wel een wachtlijst van 2 maanden op dit moment dus hou daar rekening mee maar als je over een dag of 10 mijn boek vooor een mooie en vitale huid hebt ontvangen kun je al lekker aan de slag gaan.
   Dus ja ik maak een stappenplan en je krijgt een map mee met de uitgeteste resultaten en een plan van aanpak. Groetjes Irene

 20. Beste Irene!

  Wat ben ik blij dat ik deze site heb gevonden. Het is zeer informatief.

  Ik ben in april gestopt met de Diana pil. Enkele maanden later begon ik hier en daar op m’n gezicht wat pukkels te krijgen. Sinds eind augustus/begin september is het verergerd, ik heb acne!! Het is echt zo vreselijk :( het liefst zou ik weer met de Diana pil beginnen maar ik wil het oplossen en niet uit de weg gaan.
  Heb van de dokter en dermatoloog troep smeersel gekregen, het hielp niet, het werd alleen maar erger.
  Kunt u mij aub vertellen wat ik het beste kan doen?
  Mijn eetpatroon is nog steeds hetzelfde en ik gebruik nu Zarqa producten voor mijn gezicht(zie nog geen verbetering)

  Groetjes Linda

  • Hallo LInda

   Ja ik kan je zeker helpen, huidaandoeningen komen altijd van binnen uit, onbalans in hormonen, lever uit balans, darmen die niet optimaal zijn, teveel afvalstoffen vasthouden, noem maar op. Ook tekorten kunnen een reden zijn. Het is flink aanpassen wat je moet gaan doen met de voeding en ik heb een boek geschreven hierover wat je alles zal vertellen over dit onderwerp en geeft ook een oplossing. ALs je er zelf niet uit komt dan kun je het beste een afspraak maken in mijn praktijk.

   Kijk maar eens op deze link, daar staat mijn boek.
   Heel ff wachten nog over een paar dagen is hij verkrijgbaar vers van de pers.
   Maar je kunt alvast het inkijk exemplaar bekijken.

   Groetjes Irene

   inkijkexemplaar ‘Een gezonde eter, een mooie en vitale huid

 21. Beste Ulrika,

  Mijn vrouw heeft ook lactose intolerantie en hierdoor is het onderstaande overzicht redelijk al compleet.

  Ik hoop dat je er wat aan hebt.

 22. Dank je wel voor uw advies Irene. Ik ga er rekening mee houden. Is biologische yogurt aangwezen bij mensen die lactoseallergie hebben? Dit is namelijk mijn probleem. Het is niet dat ik ongezond ben maar ik ben wel voor heel veel dingen allergisch. Ook mijn huid heeft niet veel nodig om over te reageren. Ik dacht altijd dat het van de stress was. Ik eet gewoon heel veel yogurt omdat mijn maag en buik daar heel tevreden op reageren. Eet ik teveel koolhydraten krijg ik een opgezette buik, eet ik teveel groenten, wordt mijn buik ook heel onrustig. Dus beperk ik mij echt op dingen waar ik mij niet vervelend door ga voelen. Had ik jouw wijsheid maar in mijn bezit :-). Groetjes Ulrika

  • In yoghurt zit weinig lactose dus kan zijn dat je het dan wel verdraat maar niet teveel van nemen. en wat de groente aangaat vooral de kolen ui en prei, paprika weglaten die reageren heel sterk op darmen. Groetjes Irene

 23. Beste Irene, ik merk in je advies dat je melkproducten niet aanbeveelt. Ik drink elke dag amandelmelk van Alpro en eet ook iedere dag de natuur yogurt van Alpro. Ben ik dan ongezond bezig? Ik deed het namelijk om juist gezond te zijn. Graag uw advies. Alvast bedankt. Met vriendelijke groeten, Ulrika Vanoirbeek.

  • Hallo Ulrika, klopt ik ben zelf niet zo dol op het adviseren van melkproducten omdat toch veel mensen er niet goed op reageren. Een groep mensen kunnen best tegen bio-yoghurt hoor maar bij algemeen advies raad ik het af. De amandelmelk is erg gezond en blijven doen alleen vraag ik me af of Alpro wel zo goed is omdat hun vaak suiker erin doen, dus kijk dat even na. In de supermarkt heb je ook van andere merken amandelmelk zonder toegevoegde suikers. De Alpro sojayoghurt vind ik ook niet zo goed ook weer door de toegevoegde suikers inzitten maar dagelijks soja adviseer ik niet. Het is erg persoonlijk en in mijn praktijk kan ik uittesten wat voor jouw het beste voedingsplan is. Het ligt er ook aan welke klachten je hebt. Ben je gezond en heb je geen klachten of huidklachten kun je 4x per week soyayoghurt nemen van Provomel en 3 x biologische yoghurt. Maar dit is slechts algemeen advies, dagelijks soja zou ik niet doen. Groetjes Irene (www.persoonlijke-voeding.nl)

 24. Wat een fijne website! Ik ben nu 3 jaar aan het stuntelen met mijn huid. Ik ben nu 26 jaar en vroeger nooit veel last gehad van puistjes. In de afgelopen drie jaar ben ik een keer naar de schoonheidsspecialiste geweest (wat niet hielp), ben ik overgestapt op een andere pil (wat wel hielp, maar waardoor ik mij toch niet happy bij voelde en ben ik mee gestopt, ik heb middeltjes op recept van de dokter gekregen wat niet hielp en al mijn verzorgingsproducten weggegooid.

  Ik ben nu bijna 3 maanden aan het sporten, omdat ik las dat dit goed is voor je huid en ik heb mijn voedingspatroon wat aangepast. Ik sla alle traktaties op mijn werk af en probeer meer water te drinken. Nu ik deze informatie lees, zie ik dat ik al wel meer op de goede weg zit. Ik zie alleen staan dat je melkproducten moet laten staan, maar elders zag ik dat karnemelk een goede werking heeft. Hoe denkt u hier over? Vriendelijke groet, Marieke

  • Hallo Marieke
   Fijn dat je al zo goed je leven aan het aanpassen bent. Maar melkproducten moet je absoluut weglaten en ook karnemelk, vroeger werd gezegd dat dit bloedzuiverend is maar de karnemelk van toen is niet meer als die van nu en bovendien doet melkproducten dus ook de karnemelk acne stimuleren. Ik heb een boek geschreven over acne (en andere huidklachten) een super dik boek wat je alles verteld over de invloed van voeding op je huid en wat je zelf kunt doen. Dit boek komt half november op de markt, ik ben er van overtuigd dat je het een fijn en informatief boek gaat vinden. De Gezonde Eter, een Mooie en Vitale Huid

   Groetjes Irene

 25. hallo,
  vanaf mijn pubertijd heb ik last van vette huid en puisjes.
  heb al verschillende kuren ondergaan, zoals 2 keer een kuur van 6 maand met roacutane
  met begeleiding van een dermatoloog. Helaas duren mooie liedjes nooit niet lang.
  uiteindelijk ben ik naar een lasercentrum gestapt waar ze mijn gelaat hebben behandelt tegen
  acne en littekens. maar ook geen resultaat. integendeel zelfs, mijn huid vertoont pigmentvlekjes
  te gevolge van de laserbehandeling. tenslotte heeft de dokter mij een collageen kuur aangeraden maar toen die kuur voorbij was, waren er weer die puistjes en vette glimmende onzuivere huid. ben nu 27jaar en ben echt ten einde raad. hopelijk kan u mij helpen naar
  een volwassen uiterlijk.
  Alvast dank
  Desiree

  • Hallo Desiree
   Jeetje wat heb jij al veel gedaan en wat ontzettend sneu voor je dat er geen verbetering is gekomen, ook niet vreemd in mijn ogen want wat ze hebben gedaan is alle symptoombestrijding. Hoe is het toch in hemelsnaam mogelijk dat nooit iemand naar je voeding heeft gekeken, naar je lever en je darmen. Daar komt het 9 van de 10 keer vandaan. Allemaal methode om het proberen weg te smeren en gelukkig is het niet gelukt want je huid is een uitlaatklep en op het moment dat je dingen weg smeert zal het toch een andere uitweg zoeken en dan zie je dat vaak vervelende rot ziektes ontstaan. Ik ben momenteel een boek aan het schrijven hierover, voeding en de huid en eind dit jaar verwacht ik dat hij wordt uitgegeven. Voor nu kan ik hier niet specifiek advies geven want het is een heel lang verhaal dus een afspraak in mijn praktijk is echt de beste optie voor je om eens de diepere oorzaak te horen van acne en dan test ik voor je uit wat je inwendig moet gaan doen om er vanaf te komen. Het komt van binnen uit dus moet ook van binnenuit behandeld worden, dingen van buitenuit heeft alleen zin als ondersteuning maar dat kunnen schoonheidsspecialsites ook. http://www.persoonlijke-voeding.nl

 26. Hallo Irene,
  Bedankt voor je bericht.

  Ik lees dat je voedingstherapeut bent. De genoemde website is mogelijk wel een manier om ook jouw kennis te delen met de maatschappij. Ik heb deze website nl. zo ingericht dat iedereen kennis kwijt kan rondom zijn/haar aandoening. Het voordeel van de website is dat het gebundeld blijft per aandoening.
  Jouw eventuele input zal vervolgens automatisch gegenereerd worden in het voedingsoverzicht en dus ook via deze route tastbaar zijn voor bezoekers.

  Ik hoop dat je hier iets in wilt betekenen.
  Met vriendelijke groet, Bart

 27. Ik heb in de loop van de jaren verschillende voedingstips verzameld op de onderstaande website. Nu heb ik er één overzicht van laten genereren. Ook huidproblemen lijken te verminderen te zijn door de juiste voeding. Vaak is het kiezen van andere voeding geen onwil, maar onbekendheid.

  Ik hoop dat deze voedingslijst een mooie aanvulling kan zijn op de informatie van deze website.

  • Hallo B Luijten
   Dank je wel voor je bericht en je link, heb hem bekeken en ziet er praktische uit. Ik zie hier en daar wat dingetjes waar ik het niet mee eens ben, maar in grote lijnen is het een heel leuk fijn overzicht. Hartelijk dank!!

 28. ik heb heel erg veel last van puistjes op me rug en op me ge zicht soms ik heb oke last van veel uit droog plekken op me gezicht en me lichaam voral al ik ge duecht hebt of steets het zelfde song ge bruikt kwa shampoo of krem ik weet geen raat meer en me man vind die puistjes steets viser worden kunt u me helpen dank u wel .

  • Hallo Demelza

   Rot voor je maar ik vermoed dat het met je eten te maken heeft, er zijn een paar dingen wat je kunt doen. Voor tips om echt gezond te eten zijn mijn boeken de gezonde eter voelt zich beter en koken met irene echte aanraders.

   Verder zie je hier extra tips tegen acne en de droge huid
   1 stop met melkproducten
   2 geen suiker en witte bloem of producten waar dit in zit
   3 let op je suikerspiegel
   4 neem extra heel veel omega 3 vetzuren, dus eet 3 x per week vette vis, dagelijks walnoten en lijnzaadolie en neem dagelijks een capsule
   5 heel veel groente, wel 2 x per dag.
   6 zorg dat je verzorgingsproducten ph neutraal zijn en niet uidrogend

 29. wow, deze informatie is echt goed. ik heb het uitgeprobeerd en het werkt echt. Het resultaat zal misschien niet meteen komen, je moet er wel een beestje geduld voor hebben, maar als het er is, is het resultaat erg bevredigend (althans bij mij).

 30. Hoi aardige mensen,
  ik was op zoek naar redenen waarom mij huid droog is en schilverig, zelfs aan mijn handen.
  Ik zag goede tips in plaats van alleen maar ge.ul over de geweldige producten.
  Ik heb nauwelijks geld, dus moet het doen met jullie tips. Dank je wel.
  niet alleen commercie!
  P.s. als jullie een klein baantje voor me hebben.

  Groet,
  Duc0

  • Hoi Duco, leuke reactie!! Klopt ik wil niet commercieel zijn maar wil eerlijke informatie geven, fijn dat ik kon helpen met mijn column over de huid.
   Ik heb geen baantje voor je, maar wens je wel veel succes met zoeken.
   Groetjes Irene

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in