Eenvoudig stoppen met roken door vaccin

De universiteit van Maastricht is bijna klaar met een vaccin dat rokers van hun tabaksverslaving afhelpt.

Nadat eerder al testen op dieren uitwezen dat het vaccin NicVax het nicotinegehalte in de hersenen sterk doet dalen, werd het middel nu ook met succes getest bij 30 proefpersonen. Volgens de eerste resultaten heeft het vaccin geen bijwerkingen.

NicVax lijkt veilig en dus mag de Nederlandse antirookexpert Onno Van Schayk het onderzoek naar de juiste dosering van het vaccin verderzetten. De definitieve resultaten worden al dit najaar bekendgemaakt.

Onno Van Schayck, dé Nederlandse antirookexpert, is hoogleraar preventieve geneeskunde aan de Universiteit Maastricht. Hij leidt het onderzoek naar het antirookvaccin NicVax, een middel dat verstokte rokers van hun ongezonde gewoonte moet afhelpen.

Het instituut Caphri van de Maastrichtse universiteit test de veiligheid van het medicijn op verzoek van het Amerikaanse farmaceutische bedrijf Nabi. Het middel, dat met een injectie wordt toegediend, brengt het afweermechanisme van het lichaam tegen de nicotine in werking. Door nicotine komen normaal gesproken in de hersenen stoffen vrij, zoals dopamine, die voor de verslavende ‘rookkick’ zorgen. NicVax stimuleert het immuunsysteem om antilichamen aan te maken die nicotine aan zich kunnen binden. Dit zou de verslavende stof verhinderen om de hersenen binnen te dringen, waardoor het gevoel van ‘hunkering’ wegebt.

Nabi heeft het middel al uitgebreid getest op dieren. Hieruit bleek dat het nicotinegehalte in de hersenen sterk daalde en onder meer de door roken veroorzaakte hoge bloeddruk verlaagde. Het bedrijf begon vorig jaar met het testen op mensen.

De eerste ‘menselijke’ proeven zijn nu achter de rug. Vooralsnog lijken de bijwerkingen erg mee te vallen. En dus kan het onderzoek voortgezet worden. De volgende fase spitst zich toe op de dosering van het medicijn. Opnieuw werken we met 30 proefpersonen uit de regio Maastricht’, aldus Van Schayck. Meer wil de professor voorlopig niet kwijt, want ‘de definitieve resultaten maken we pas dit najaar bekend op een internationaal congres.’

Volgens Van Schayck vergt de strijd tegen de sigaret nieuwe, revolutionaire middelen. ‘De laatste jaren hebben hebben we, zowel in Nederland als in België, nauwelijks een afname van het aantal rokers kunnen vaststellen. Zo’n 30 procent van de bevolking rookt nog altijd. De overheid heeft de jongste jaren miljoenen euro’s gepompt in de strijd tegen tabak, maar al die maatregelen hebben weinig opgeleverd.’In juni brengen we daarover verslag uit, maar we kunnen nu al zeggen dat de resultaten teleurstellend zijn.’ De antirookexpert loopt niet hoog op met de waarschuwingen op sigarettenpakjes.

‘Ik geloof niet dat ze jongelui afschrikken. Longkanker of hart- en vaatziekten liggen voor hen te ver af. Met die aandoeningen ben je niet bezig als je 16 bent.’ Beter is om scholieren op de uiterlijke gevolgen van roken te wijzen, vindt de professor.
‘Je moet zeggen dat je van roken uit je mond gaat stinken en dat je er gele tanden van krijgt.’
Ook pleit de prof voor meer en ruimer onderzoek naar rookstopmiddelen.’Dan heb ik het niet enkel over een antirookvaccin, maar bijvoorbeeld ook over de pil ‘Rimonabant’ uit Canada.’

bron: unimaas.nl

22 Reacties

 1. hallo allemaal,
  Ik heb nooit gerookt maar ben bij Proffessor Onno van Schayk geweest en ik hoop dat dit medicijn er zo vlug mogelijk komt en dat veel mensen die nu nog roken op vrijwillige basis dit gaan gebruiken (vaccin)
  Groet, Raijmond van Oijen

 2. Is het internet adres van de universiteit van maastricht waar je je kon aanmelden. Echter denk dat de studie bijna afgelopen is en dat ze geen mensen meer zoeken. Maar wie weet, niet geschoten is altijd mis.

 3. Hallo beste mensen,

  Ik zou heel graag mee willen doen als proefpersoon?
  Ik ben 52 jaar en pobeer al jaren te stoppen.
  Graag hoor ik van u.

 4. graag zou ik mee willen doen met een proef van het vaccin?
  daar het stoppen op eigen kracht niet lukt.
  of wanneer komt het vaccin op de markt????

 5. Ook ik ben een zware roker(40 jaar) van alles geprobeerd maar het wil niet lukken Ik zou Zooooo graag willen stoppen .Ik wil mij graag aanmelden als proefpersoon groetjes Marjanne

 6. HOI,IK BEN EEN ZWARE CHRONISCHE ROKER.IK KAN HET NIET OPBRENGEN OP EIGEN KRACHT TES TOPPEN MET ROKEN.ALLES AL GEPROBEERT OOK PROSTOP HET HIELP MIJ NIET.IK WIL HEEL GRAAG EEN PROEFPERSOON ZIJN VOOR HET ONDERZOEK IN MAASTRICHT OF AMSTERDAM.WAT HOUD DAT PRECIES IN PROEFPERSOON ZIJN.WORDEN ER DAT VAN ALLES UIT GEPROBEERT OP MIJN LICHAAM.IK HEB HET LEVEN LIEF. WIL GRAAG NOG EEN POOSJE MEE.ALS IK BLIJF ROKEN ZAL IK NOOIT DE 60 HALEN.BIJ WIE KAN IK MIJ AANMELDEN VOOR EEN AFSPRAAK TE MAKEN.GROET RON

 7. Hallo,

  Ik ben in Juni 2011 met het onderzoek ism universiteit maastricht gestart, mijn “stopdatum”was 19 juli en tot nu toe niets dan lof. Zo goed als geen zin meer in een sigaret, tenminste niet zo als voorheen. Nu is de zin niet anders als bijvoorbeeld zin in een kop koffie. Ik heb meer als 40 jaar gerookt, en ik kan deze manier van stoppen aan iedereen aanbevelen.

 8. Hoi,

  De champix heb ik ook geslikt en ben even van het roken af geweest. Maar zal er nooit meer aan beginnen, ik heb last gehad van alle bijwerkingen, behalve de hartstilstand. Maar zeker een aanrader als je er wel tegen kunt.

 9. Hier is een vd proefkonijntjes. Ik rookte ruim een pakje vaste sigaretten per dag. Ben er nu helemaal vanaf door de champix ism het nieuwe vaccin NicVax. Aangezien het zich nog in een teststadium bevind zal het dus zeker NIET voor medio 2013 op de markt komen. Dus mensen nog ff op de tanden bijten. Met champix kom je wel makkelijker vh roken af. Misschien red je t tot 2013 eer de nicvax op de markt komt en je daarmee ook geen zin meer hebt in sigaretten.
  Ja inderdaad TOTAAL GEEN ZIN MEER. IK VOEL ME DOOR HET VACCIN ALSOF IK NOOIT GEROOKT HEB.

 10. Hallo, ik heb een vraag aan u zou ik een proefpersoon mogen worden, ik heb zware copd, en zit haast hele dagen aan het zuurstof en kan bijna niets meer dus zou ik zeggen help help aub krijg ik nook een berichtje van u terug of het kan ik wil zo graag noog een poosje mee
  Bij voorbaat hartelijke dank en vr groet van L Doek

 11. Hi,

  Ik zou ook graag zo’n vaccin willen hebben, probeer al jaren van het roken af te komen, mijn kids en vriend hebben er een hekel aan dat ik rook en krijg ook een hekel aan mezelf, ruikt vies, vieze adem enz…

  Wil graag proefpersoon zijn of zo snel mogelijk deze vaccin op de markt brengen.

  mvg tasich

 12. heb COPD en vaak getracht om van het roken af te komen, it lukt me maar niet. zou graag willen weten wanneer het op de markt komt en wat het ongeveer gaat kosten.

 13. Ik weet niet of jullie nog proefpersonen zoeken.
  Mocht dit zo zijn dan wil ik me bij deze opgeven.
  Mijn leeftijd is 50 jaar.
  Ik heb last van hoge bloeddruk.

 14. hallo
  ik wil graag reageren op de vaccinatie voor het stoppen met roken, ik heb al heel vaak geprobeert om te stoppen met roken omdat ik longenfyzeem heb, ik krijg het steeds benouwder en benouwder, ik heb al van alles geprobeert maar zonder resultaat.
  nu zou ik me graag aan willen melden als proef persoon maar ik weet niet hoe dat in z,n werk gaat, zouden jullie mij kunnen helpen asjeblieft?
  ik ben bijna 44 jaar en ik ben bang dat ik de 60 niet haal, dit is voor mij de laatste strohalm, ik hoop een positieve reaktie te krijgen, MVG jannie van der sluis.

  • hallo jannie.
   sinds vorig jaar oktober is bij mij longemfyzeem ontdekt en het is nog in het begin stadium.
   ik heb standvastig besloten om per 2 januari 2010 te stoppen met roken en met succes.
   zonder middeltjes of andere dingen.
   ik het begin was het soms effe moeilijk maar nu gaat het goed.
   ik heb er nu zelfs niet zoveel behoefte meer aan. bij mij thuis mag gewoon gerookt worden.maar als de visiete weggaat gaan alle ramen open.
   gewoon uit eigen wil stoppen en zeker in het begin rook ruimte’s vermijden.
   ook kroegen of bij mensen die wel roken voorlopig effe wegblijven heb ik ook gedaan en het werk.
   succes ermee.

   mvr. gr. eric s

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in