Eet jij gezond? Column Irene

Hier in Nederland wordt door de meeste van de mensen op een bepaalde manier gegeten. s’Morgens een boterham met beleg zoals kaas, vlees en zoet met een kopje koffie, thee of melk erbij. In de middag eten we hetzelfde als het ontbijt en het avondeten bestaat meestal uit vlees met groente en aardappelen, soms wat macaroni en soms een stukje vis.

Tussendoortjes zijn niet meer weg te denken in deze tijd. Een stukje fruit wordt helaas niet meer zo snel gegeten meestal kiezen we voor wat lekkers zoals een kopje  koffie en een koekje erbij. Maar een stuk chocolade, cola, snoep, gebak, Sultana enzovoorts dat lusten we ook wel. s’ Avonds als we rustig op de bank zitten dan komen de zakken chips,  toastjes met kaas, frisdranken en de wijn te voorschijn. Gezellig!

Zo zijn we opgevoed en zo eet bijna iedereen met (natuurlijk) hier en daar wat variatie. We zijn eigenlijk heel tevreden en denken we dat we goed bezig zijn. Maar is dat eigenlijk wel zo?

Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar ons land en we nemen de welvaartziektes eens onder de loep dan is dat toch wel schrikken geblazen, ongeveer 1 op de 2 heeft of krijgt, Hart- en vaatziekt of  kanker . Op 2 februari 2009 werd bekend dat kanker nu doodsoorzaak nummer 1 is geworden, daarvoor was dit hart- en vaatziekte. Daarbij mogen we niet vergeten de enorme groei van:

 • OVERGEWICHT
 • diabetes
 • chronische vermoeidheden
 • darmklachten
 • allergieën.
 • gewrichtsklachten.
 • (enzovoorts…..)

Allemaal klachten en ziektes uit onze tijd,  die we welvaartziekte noemen.

Natuurlijk heeft ook stress, te weinig bewegen, roken en milieuverontreiniging er mee te maken, maar wat we eigenlijk allemaal vergeten of willen vergeten is de invloed van ons voedsel. Mogen we dat wat we eten eigenlijk nog wel voedsel noemen? En wat doet het allemaal in ons lichaam?

Onze supermarkten liggen boordevol met eten, maar 70% mag je niet eens meer voedsel noemen, omdat er stom weg geen of veel te weinig vitamines en mineralen meer in zitten, boordevol zitten met transvetten, witte suiker en bloem. Bijna alles is bewerkt, en erger nog de meeste producten roven vitamine en mineralen uit ons lichaam om überhaupt verteerd te kunnen worden. Neem nou eens al het eten waar witte bloem in is verwerkt, dat is 80% van het brood dat in de supermarkt ligt, dat zijn alle koekjes, en gebak maar ook zit het in een heleboel producten die de fabriek voor ons lekker heeft gemaakt. Dit noemen ze kant en klaar producten, we hoeven er niks meer aan te doen, we kunnen het zo opeten.

Zowat al deze producten beroven het lichaam van vitamine B, bovendien verzuren ze  het lichaam en om die verzuring tegen te gaan moet ons lichaam weer calcium, magnesium en zink gebruiken om die PH-waarde stabiel te houden. Tegenwoordig eten wij zo ontzettend verzurend dat dit ten koste gaat van onze botten en botontkalking is dus hier in deze welvaart geen uitzonderlijk verhaal.

Meer melk drinken wordt daar al snel op gezegd, maar is dat eigenlijk wel zo, geeft melk ons wel voldoende calcium? Hoe kan het dan toch dat in de landen waar de meeste melk wordt gedronken de meeste botontkalking is.

En wat dacht je van de lading witte suiker die we dagelijks naar binnen werken, lees voor de grap eens alle verpakkingen van wat je eet. Je zult schrikken wat daar een geraffineerde  suiker in zit. Geen wonder dat hypoglycemie (suikerspiegel schommelingen) en diabetes een hot item zijn geworden. Ze noemen het ouderdom diabetes omdat men het vroeger inderdaad op oudere leeftijd kon krijgen. Maar we krijgen deze ziekte steeds op jongere leeftijd.

Alle producten waar suiker in verwerkt zit berooft het lichaam van vitamines en verzuurt het eveneens met dus het verhaal dat ook hierbij het calcium- magnesium- en zinkgehalte onder druk komt te staan.

En dan heb ik nog niet eens alles besproken wat er mis is met ons eten. Zoals de E-nummers die in ons voedsel verwerkt zitten. Ons voedsel is energetische arm, de groente groeien in kassen op een onnatuurlijke bodem. De gewassen worden met kunstmest bewerkt en  de groente worden bespoten zijn met pesticide wat ook weer in ons drinkwater komt. Bovendien zitten er ook al zware metalen in. En wat dacht je van het vlees dat vol zit met hormonen en inentingen.

De hoeveelheid verzadigde vetten en transvetten die we eten is enorm wat onder andere weer een  hoog cholesterol veroorzaakt met hoge bloeddruk.

Als je dat allemaal zo leest, weet je bijna niet meer hoe je gezond kunt eten.

Nou dat kan wel hoor en nog lekker ook.

Ik ben Irene lelieveld,

 • voedingstherapeut,
 • (auto) kinsioloog,
 • gespecialiseerd in allergietesten
 • obesitas programma
 • auteur van het boek Koud? eet je warm!
 • rubriekschrijfster van het BEM! magazine

Ik streef erna om mensen te leren hoe ze gezond moeten eten om overgewicht en andere welvaartziektes voor te zijn. Het is een waanzin geworden tegenwoordig hoe we eten.

Wil je meer info kijk dan op www.persoonlijke-voeding.nl

2 Reacties

 1. Je legt de vinger precies op de zere plek Irene. Leuk om hier je verhalen te lezen. Door de jaren heen zijn er veel eetgewoonten in geslopen, veel kant en klaar, weinig tot geen biologische producten, maar ik ben er (dankzij jou) klaar mee! De knop gaat om!!!!! Bedankt voor je steun!

  Susan

 2. Heey Irene,

  Da’s een héél mooi artikel die je hebt geschreven met héél veel waarheden!

  Ik probeer nu bijna een week jouw voedingsadviezen op te volgen, ‘k ga helaas de mist nog wel eens in en de zoete trek heb ik ook nog steeds. Al een paar keer een handje rozoijnen genomen.

  Tja, het begin is er he?

  Succes en tot mails,

  Miepie/Gerda

  Groetjesssss,

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in