Eetdagboek Voorbeeld Downloaden

Op dieet? Start met een eetdagboek!

Een eetdagboek bijhouden is een tijdrovend klusje en kan confronterend zijn. Ik hoor vaak van mensen dat ze van dieet naar dieet gaan en niets lukt om blijvend af te vallen. Dit was ook mijn eigen ervaring. Na elk dieet kwam ik weer aan en uiteindelijk woog ik 118 kilo. Door het bijhouden van een eetdagboek ontdekte ik dat ik een eetstoornis had. Op dat moment kon ik dit niet langer voor mezelf verbergen. Ik moest erkennen dat ik een eetstoornis had! Ik had eetbuien (soms was er een duidelijke aanleiding en soms was er geen aanleiding.)

bea-banner2

Na de eetbui voelde ik me zo schuldig, dat ik probeerde over te geven, laxeerpillen slikte, vetblokkers, druppels om mijn stofwisseling sneller te laten werken en strafte ik mezelf door dagen heel weinig te eten. De maaltijden waar ik niet onderuit kon at ik minimaal, alle maaltijden die ik alleen at, sloeg ik over. Zes keer per dag wegen was geen uitzondering. Dat er iets mis was met mij ontkende ik jarenlang voor mezelf en mijn omgeving. Door het opschrijven (wat echt niet elke dag lukte, want ik werd heel erg geconfronteerd met iets wat ik niet wilde zien, ik had boulimia) zag ik dat er iets mis was met mij.

Vertrouwen en Respect

De moed om dit met mijn naasten te bespreken had ik niet. Mijn ouders hebben het jaren later in een interview gelezen en voor hen vielen hiermee de puzzelstukjes op zijn plaats. Wel kreeg ik door het invullen van een eetdagboek het inzicht dat ik hulp moest zoeken voor mijn probleem. Ik wist voor mezelf dat ik een deel van mijn jeugd nog niet goed verwerkt had en dat dit de oorzaak van mijn gebrek aan zelfvertrouwen en zelfrespect was. Ik begreep al snel dat ik hier mee aan de slag moest gaan om van mijn eetstoornis af te komen. Ik heb mijn problemen bij de bron aangepakt en daarna lukte het mij om 35 kilo in 15 maanden af te vallen en om van de eetbuien af te komen.

Wat is het nut van een eetdagboek?

Het eetdagboek is noodzakelijk om inzicht te krijgen in je eetpatroon, inzicht heb je nodig om je eetpatroon aan te passen. Een tijdelijk dieet waarbij je eet volgens de voorschriften van een dieetgoeroe geven je mogelijk een aantal kilo’s gewichtsverlies. 95% van dit gewichtsverlies is niet blijvend. Waarom niet? Omdat je niet leert wat de oorzaak van je overgewicht is. Zodra je inzicht krijgt in je eetpatroon, kun je je eetpatroon veranderen. En dat is noodzakelijk voor blijvend succes. Zonder eetdagboek lukt dit niet. Het is misschien vervelend of confronterend, maar mijns inziens is het bijhouden van een eetdagboek de beste manier om blijvend van je overgewicht af te komen. Ook zorgt inzicht in je eetpatroon ervoor om nadien niet in je oude patroons terug te vallen. Het invullen van een eetdagboek geeft niet alleen inzicht in je eetpatroon, maar ook zelfkennis. Je ziet hoe je als mens in elkaar zit. Al met al een heel leerzaam proces.

Download het Gratis Eetdagboek

Het is de bedoeling dat je al voor je met het afslanken begint, het eetdagboek invult. Al doe je dat maar een paar dagen, het geeft je veel inzicht. Dit is vooral handig om te bewaren en om later nog eens door te lezen. Zodra je met de diëten aan de slag gaat, vul je ook je eetdagboek in. Het beste kun je de eerste 4 weken dat alle dagen doen. Daarna is 4 of 5 keer per week genoeg. Merk je dat het niet goed gaat, dan kun je altijd tijdelijk weer alle dagen even het eetdagboek invullen. Je zult zien dat je al snel verkeerde eetmomenten van jezelf gaat ontdekken of situaties waarin je extra gaat eten, terwijl dat eigenlijk niet kan. Wil je dat wij je eetdagboeken doorlezen en hier verbeterpunten op geven?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in