De psychologie van meer of minder eten, een column van Ay Lin Kho

Wie is Ay Lin Kho?

Ay Lin Kho heeft Voeding en Gezondheid aan de Wageningen Universiteit gestudeerd en werkt al meer dan tien jaar in de marketingcommunicatie om de voedings-en gezondheidsboodschap zo goed mogelijk over te brengen. Ze heeft twee jaar in China gewoond en daar heeft ze onder andere een boek geschreven over haar passie voeding en gezondheid: Gezond & Blij zonder diëten. Nu terug in Nederland heeft ze NutriKho opgericht en is ze actief in voedingscommunicatie op haar website Aylinkho.com. Ook schrijft ze onder andere artikelen voor magazines.

Je brein en eetgedrag

De kledingindustrie heeft de maten vergroot. We zijn dus groter in omvang geworden. Doordat er een overvloed aan eten is eet je makkelijk iets te veel. Doe je dat overmatig dan heeft dat een effect op de gezondheid en na een tijd kan overgewicht een rol gaan spelen. Als ik 10-20 boeken moet meenemen dan til ik 6-12 kilo en dat is verrekte zwaar. Ik moet er niet meer aan denken dat ik dit gewicht toen ik student was elke dag met me meesjouwde (toen woog ik 10 kilo meer). Door een regelmatig leef-en eetpatroon zijn die kilo’s er gelukkig vanzelf afgevlogen. Ik heb geen dieet gevolgd. Een voedingsgroep uitsluiten of een strak dieet volgen is over het algemeen ongezond en je voelt je er ongemakkelijk bij. Het is moeilijk vol te houden en jouw brein denkt dan continu aan die voedingsmiddelen die je hebt geschrapt. Dit zorgt er weer voor dat je het niet meer volhoudt en er komt een moment dat er een schranspartij volgt. Jij kunt er niks aan doen, het zijn onze hersenen die anders reageren op jouw diëten en voeding. Als we een kijkje nemen in ons brein dan kunnen we hier rekening mee houden en zorgen dat we onbewust minder eten.

Macht van je omgeving

Je omgeving houdt je gemakkelijk voor de gek. Zaken als verpakkingen, de grootte van je bord, verschillende soorten eten, kleuren en zelfs zoiets eenvoudigs als een menukaart, kunnen er nog zo onschuldig uitzien, helaas zorgen ze er wel voor dat je meer eet. Je denkt waarschijnlijk dat deze dingen niet veel invloed op jou hebben, maar onderzoekers hebben het keer op keer getest. Het is toch echt zo: je eet zo’n 20% meer vanwege je omgeving. Het goede nieuws is dat het omgekeerde ook waar is. Je kunt je omgeving ook gebruiken om minder te eten en daarvoor hoef je maar een paar dingen in je keuken en in je denkwijze te veranderen.

Een voorbeeld is dat onze borden steeds groter worden. Eten we van een kleiner bord dan eet je minder! Je eet en drinkt meer als gerechten of kannen op jouw tafel staan, dan wanneer ze een tafel verderop staan. Ja, helaas we zijn te lui om er een beetje moeite voor te doen. Zet de kannen water dicht bij je en laat de zak met ongezondere snacks en zoete dranken iets verder weg staan. Zo zijn er veel dingen die we onbewust doen. Als je bewust met je gezondheid en voeding bezig bent helpen deze tips je om je doel te bereiken op de lange termijn. Dus geen diëten volgen en veel kilo’s kwijtraken in korte tijd, maar kennis over voeding vergaren en weten wanneer je brein je besodemietert zodat je je hiertegen kunt verzetten! Dan voel je je beter en krijg je minder binnen. Uiteindelijk zul je het merken in je kleren, die zitten iets losser zonder dat de kledingindustrie met de maten heeft gerommeld.

In mijn boek Gezond & Blij zonder diëten staat het boordevol voorbeelden van wanneer je brein je voor de gek houdt. Ook bevat het informatie over voeding en wat het met je lijf doet en wat je lijf met je voeding doet!

Groet,

aylinkho

aylin

Meer informatie op Aylinkho.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in