Zijn Eieren Gezond of Ongezond?

Mijn oma had vroeger last van een te hoog cholesterolgehalte en mocht daarom niet meer dan 3 eieren per week eten. Het eten van meer eieren zou van grote invloed kunnen zijn op het verhogen van je cholesterolgehalte. Ook thuis werd die regel nageleefd, want mijn moeder was bang dat zij of wij het ook zouden krijgen. Gek eigenlijk, want koekjes en taarten bevatten veel meer cholesterol en daarbij werd niet over cholesterol gesproken.

Vanwege het cholesterolgehalte raadt het Voedingscentrum ons nog steeds aan om niet meer dan 3 eieren per week te eten. Deze stelling is echter achterhaald. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van eieren helemaal geen negatief effect heeft en juist goed is voor ons. Cholesterol is gezond voor ons, hoe meer cholesterol we via onze voeding binnen krijgen, hoe minder de lever hoeft aan te maken, hoe meer deze zich op zijn vele andere taken kan richten. Onderzoeken hebben ook aangetoond dat er cholesterol in onze hersenen aanwezig is en dat het dus erg belangrijk is voor een goede hersenwerking.

Daarmee wordt er natuurlijk niet bedoeld dat je je daarom kunt storten op het eten van snacks, koekjes enz. (Bronnen 1,2) .

Ik zal hieronder een aantal gezondheidsvoordelen van eieren opnoemen.

 • Eieren hebben een hoge biologische waarde, dit komt omdat het qua structuur het dichtste bij het lichaamseigen eiwit ligt.
 • Eieren zijn eiwitrijk, een ei bevat ongeveer 6 gram eiwit.
 • Eieren is het enige voedingsmiddel dat alle negen essentiële aminozuren bevat.
 • Eieren bevatten belangrijke vitaminen en mineralen als vitaminen A, B, D, E, K, ijzer, fosfor, selenium, calcium en zink.
 • Eieren bevatten choline; dat is o.a. essentieel voor de hersenen, het zenuwstelsel en het vermindert de kans op ontstekingen in het lichaam.
 • Eieren bevatten goed opneembare luteïne, dit is een caroteenachtige stof waarvan men vermoedt dat deze  je helpt te beschermen tegen leeftijdsgebonden maculadegeneratie(een oogaandoening waarbij de gezichtsscherpte afneemt) en staar.
 • Eieren bevatten peptiden, deze helpen een hoge bloeddruk verlagen.
 • Eieren bevatten tyrosine en tryptofaan – deze aminozuren hebben een anti-oxidant werking. Tryptofaan  is belangrijk omdat het wordt omgezet in serotonine, een stof die je humeur verbetert en wordt omgezet in melatonine, wat een goede slaap bevordert. Tyrosine vergroot ons reactievermogen.
 • Zacht gekookte  eieren zijn licht verteerbaar.
 • Eieren zijn niet dikmakend, ze zorgen juist voor een snellere verzadiging waardoor je minder eet. Ze zijn daarom ook perfect als tussendoortje.
 • Eieren zijn ook nog eens libido verhogend, dit komt door de aanwezigheid van vitamine B5 en B6, twee soorten vitaminen die essentieel zijn voor een gezond libido.

Behalve gezond zijn eieren nog eens lekker goedkoop en op vele manieren te bereiden. Je kunt ze pocheren, koken, bakken als spiegelei of roerei. Ze dienen ook als bindmiddel in vb. cake of koek en zorgen voor een heerlijke romige soep.

Er zijn ook mensen die eieren rauw eten, maar studie laat zien dat de proteïnen uit eieren beter opneembaar zijn (94% versus 55-64%) na verhitting (Bron). Het eten van rauwe eieren heeft ook een klein risico op besmetting met de salmonella bacterie, maar volgens de universiteit van Wageningen en de waren Autoriteit is deze kans maar 0,3%. Niet iedereen hoeft daar erg ziek van te worden, maar zwangeren, ouderen, kleine kinderen en mensen met een zwak afweersysteem moeten extra voorzichtig zijn. Het schijnt dat het wassen van het ei voordat je het breekt de kans op besmetting aanzienlijk kan verminderen. Het voordeel van rauwe eieren is dat alle goede voedingsstoffen bewaard blijven. Verhitting zorgt ervoor dat deze verandert of vermindert.

Veel mensen eten alleen het eiwit en gooien het eigeel weg, omdat ze dus nog steeds bang zijn voor een te hoog cholesterol, maar deze zijn juist het meest waardevolle deel van het ei. Het bevat de meeste van de bovengenoemde voedingswaarden.

En waarom zou je dat wegdoen? Bovendien is het zonde om op die manier je voedsel te verspillen. Zo ga je niet met de natuur om. Je zou met het eiwit bijvoorbeeld heerlijk chocolade kokosmakronen kunnen maken.

Eieren zijn een bekend allergeen en daarom schijnen mensen met een auto-immuum probleem eieren beter te kunnen vermijden. Met name het eiwit, het eigeel wordt in het algemeen beter verdragen.

Hoeveel eieren mag je dan wel eten?

Ondanks het feit dat ze gezond zijn en je niet bang hoeft te zijn voor een te hoog cholesterol, moet je ook weer niet de boel gaan overdrijven door veel eieren per dag te consumeren. Het eten van te veel eieren kan er ook voor zorgen dat je een allergie opbouwt en daar zit je niet op te wachten. Sla ook eens een dag over,  want variëren blijft ten alle tijden belangrijk.

Hoe kun je de versheid van eieren ontdekken?

Als een ei vers is, dan zakt het meteen naar de bodem. Hoe ouder het ei, hoe meer het naar de oppervlakte toe zweeft. Een ei van een week oud bijvoorbeeld blijft geheel aan de oppervlakte zweven.

Welke eieren kun je het beste kopen?

Je kunt het beste biologische eieren kopen, deze bevatten geen antibiotica en hebben een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren. Biologische eieren schijnen ook minder vaak besmet te zijn met salmonella dan conventionele eieren. De kippen krijgen ook biologisch voer te eten. De kleur van het dooier van biologische kippen is ook anders.Kippen die vrij kunnen lopen en groene planten of mais of alfalfa in hun voer hebben, hebben meestal een donkerdere kleur dan kippen die de hele dag zitten en granen te eten krijgen.

De meeste mensen denken dat de scharreleieren van kippen komen die ook naar buiten gaan. Dit is helaas niet het geval, ze zitten gewoon binnen, hebben veel minder bewegingsvrijheid dan de kippen van biologische eieren  en als klap op de vuurpijl worden hun snaveltjes er ook nog eens afgeknipt.

Het nadeel van biologische eieren is dat ze meer dioxines bevatten, dan reguliere eieren. Nog een goede reden om niet te overdrijven met het eten van eieren.

Wanneer kun je eieren het beste eten?

Je kunt eieren bij de maaltijd eten, maar ook als tussendoortje zijn ze erg geschikt. Lekker als 4 uurtje op een zelfgemaakte cracker bijvoorbeeld. Eieren verzekeren je van een vol gevoel, zodat je minder snel de neiging hebt daarna te lopen snoepen. Je kunt er ook een lekkere dip van maken voor bij de rauwkost.

Je wilt voor jezelf een goed en vrij leven, dus waarom zou je dat voor de dieren niet anders willen? Ga voor biologisch, daar doe je jezelf en de kippen een groot plezier mee.

Eet en Geniet!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in