Eikenprocessierups EHBO

In de maanden mei, juni en juli steekt hij massaal de kop op; de eikenprocessierups. Deze rupsen bewegen zich in grote colonnes voort over de bladeren, boomstammen en takken van de eikenboom. Maar erger nog, de rupsen hebben brandhaartjes die klachten veroorzaken bij mensen, zoals jeuk, uitslag en klachten aan de ogen.

De eikenprocessierups is de larve van een kleine nachtvlinder. Deze rupsen zijn circa drie centimeter groot. De rupsen leven in grote groepen van duizenden rupsen.

De rupsen veroorzaken overlast omdat ze brandhaartjes loslaten. Deze kleine haartjes zijn voorzien van weerhaken, waardoor ze in de huid blijven zitten. Iedere rups heeft honderdduizenden van deze kleine haartjes.

Als deze haartjes op je huid komen, zorgen ze voor irritatie. Dit komt omdat de haartjes een eiwit bevatten dat van nature niet in het menselijk lichaam voorkomt. Het lichaam maakt als reactie hierop een stof aan gemaakt histamine. Deze stof veroorzaakt vaak jeuk. Vooral mensen die last hebben van andere allergieën of die eerder in aanraking zijn geweest met de haartjes van de eikenprocessierups, krijgen last van deze klachten.

Waar komt de Eikenprocessierups voor?

De eikenprocessierups komt overal in Nederland voor, vooral op eikenbomen, maar er zijn ook meldingen van besmette beuken- en berkenbomen. Vooral eiken langs wegen en lanen en losse eiken in tuinen zijn vatbaar voor de eikenprocessierups. De meeste grondeigenaren voorzien besmette bomen langs openbare wegen en paden van een afzetlint, zodat je kunt zien dat er rupsen zitten.

In bossen leven een aantal natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals de sluipwesp. Dit is de reden dat de eikenprocessierups minder vaak voorkomt in bosgebieden. Wel is het zo dat in bossen niet alle besmette bomen zijn voorzien van een lint.

De rupsen maken nesten op de eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een stelsel van draden met daarin brandhaartjes, oude coconnen en uitwerpselen. Meestal vind je deze nesten aan de zonnige kant van een boom.

Welke klachten krijg je van de Eikenprocessierups?

De brandhaartjes van de rups zorgen voor veel klachten. In de meeste gevallen blijft de overlast beperkt tot jeuk, huiduitslag en rode bultjes. Ook hooikoortsachtige klachten komen vaak voor. Denk hierbij aan een loopneus, hoesten of rode en gezwollen ogen. Deze klachten kunnen tot twee weken na blootstelling aan de haartjes aanhouden.

Sommige mensen krijgen een allergische reactie. In dat geval zijn er ernstigere klachten zoals benauwdheid, koorts en zwellingen aan de ogen, tong of op andere plekken op het lichaam. Soms gaan deze klachten gepaard met algehele malaise en braken. Heb je een ernstige allergische reactie, neem dan contact op met de huisarts.

Eikenprocessierups Klachten Verhelpen

De haartjes van de eikenprocessierups zorgen voor veel klachten. Het is niet altijd mogelijk om klachten helemaal te voorkomen, maar op de volgende manieren kun je in ieder geval de kans verminderen dat je last krijgt van de haartjes van rups.

  • Vermijd contact met de rupsen en hun nest. Ook oude rupsennesten kunnen nog lang overlast geven.
  • Ga niet op de grond zitten in de buurt van een boom die besmet is met de eikenprocessierups.
  • Moet je naar een plek waar de eikenprocessierups voorkomt, draag dan extra veel kleding
  • De meeste besmette bomen langs wegen en (fiets)paden zijn voorzien van een lintje. Blijf niet stilstaan in de buurt van een besmette boom, maar loop of fiets even door.
  • Hang gewassen kleding niet buiten op, maar laat deze binnen drogen.
  • Zitten er eikenprocessierupsen in de buurt van je huis, laat dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten.
  • Ga niet zwemmen in een zwembad dat in de buurt staat van een besmette boom.
  • Dek een zandbak zoveel mogelijk af.
  • Heb je in jouw tuin een eik staan met processierupsen? Probeer de rupsen niet zelf te bestrijden, maar vraag advies bij de gemeente. Mogelijk moet er een gespecialiseerd bedrijf komen.

Wat te doen bij klachten van de Eikenprocessierups?

Helaas is het niet altijd goed mogelijk om klachten van de eikenprocessierups te voorkomen. Op de volgende manieren kun je de klachten verlichten.

Verwijder haartjes

Als je merkt dat je last hebt van de haartjes van de eikenprocessierups, dan is het verstandig om de haartjes eerst zo goed mogelijk te verwijderen. Dit kun je doen met plakband of met een kledingroller die je ook gebruikt bij pluis.

Maak de huid warm met een föhn

De gifstoffen in de haartjes van de eikenprocessierups is gevoelig voor warmte. Met een föhn kun je ervoor zorgen dat de gifstoffen sneller afbreken.

Was je kleding

Als er haartjes op je huid terecht gekomen zijn, dan zitten deze waarschijnlijk ook op je kleding. Was de kleding dan op zestig graden.

Smeer de huid in

Als je jeuk hebt, kun je beter niet gaan krabben of wrijven. Op deze manier verspreid je de haartjes. Je kunt wel een crème of een gel gebruiken tegen de jeuk. Vooral crèmes met een hoog gehalte aan menthol geven een goede verlichting van de jeuk. Action verkoopt Spirosan spier & Gewrichtsgel, 100 ml voor € 1,95. Dit is eigenlijk een gel bedoeld voor de spieren maar door het hoge gehalte menthol werkt deze gel ook zeer goed tegen de jeuk.

In sommige gevallen ontstaan er ernstigere klachten, zoals zwellingen, ontstekingen of benauwdheid. In dat geval kun je het beste naar de huisarts gaan.

Gezonde Groet,

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in