Eiwitrijk en Koolhydraatarm Dieet is de perfecte mix

De wetenschap ontwikkeld zich in een razend tempo. De diëten die we op dit moment kennen zijn onderverdeeld in verschillende categorieën zoals vetarm, koolhydraatarm of proteinerijke diëten. Door verschillende recent uitgevoerde wetenschappelijke experimenten is gebleken dat een combinatie van twee van deze diëten de perfecte mix is voor het succesvol afvallen en een blijvend streefgewicht.

Eiwitten en Koolhydraten

De wetenschappers ontdekte dat je door een combinatie van eiwitrijke en koolhydraatarme voeding een wonderbaarlijk resultaat kan behalen. In eerste instantie zorg je ervoor dat er voldoende eiwitten in je dagelijkse voeding aanwezig zijn. Denk hierbij aan verse vis en licht vlees zoals bijvoorbeeld kipfilet of kalkoenfilet. Daarnaast beperk je de toename van koolhydraten zoals bijvoorbeeld pasta en brood. Als je daarnaast voldoende beweegt zal je in twee maanden tijd 10 kilo afvallen. Bodybuilders weten overigens al jaren dat eiwitten een positieve uitwerking hebben op je lichaam.

Alles weten over koolhydraten en eiwitten? bestel deze boeken

Op werkdagen voor 21:30 besteld bij bol·com, morgen in huis!

Blijf op gewicht met eiwitten

Omdat je niet eindeloos een dieet kunt volgen volstaat het om eiwitrijk te blijven eten als je eenmaal je streefgewicht hebt bereikt. Een misverstand is overigens dat je tijdens een eiwitdieet ‘veroordeeld’ bent tot het aanschaffen van dure proteineproducten zoals shake’s en eiwitrepen. In de volgende lijst staan een aantal natuurlijke eiwitrijke producten.

Natuurlijke eiwitrijke producten in plaats van commerciële eiwit producten

– Kipfilet
– Kalkoenfilet
– Magere kwark
– Kaas
– Rosbief
– Mozzarella
– Tonijn
– Sardines

Een combinatie van de volgende eiwitrijke producten levert zelf een nog hogere eiwitwaarde op

– Aardappelen en melk
– Tarwebrood met peulvruchten zoals bonen
– Rijst met peulvruchten zoals bonen
– Melkproduct met tarwebrood
– Eieren en melkproducten
– Maïs en melk
– Eiwit en tarwebrood
– Eieren met peulvruchten

Voordelen Eiwitdieet *

Een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet heeft als voordeel dat in het begin het gewicht snel daalt. Dit is vooral te danken aan vochtverlies. Eiwitrijke diëten bevatten een hoog gehalte aan vet waaronder verzadigd vet (60-69% van de dagvoeding bestaat uit vet). Dit is slecht voor hart en bloedvaten. Omdat de voeding een hoog gehalte aan eiwit en vet bevat ontstaat er minder trek

Boeken over Koolhydraten en Eiwitten

Afvallen met het eiwitdieet
Afvallen met het eiwitdieet
Jose van Amstel-Reurekas

Help, ik val af!
Help, ik val af!
Erica Terpstra

Slank met dokter Frank
Slank met dokter Frank
Berkum, F. van

Nadelen Eiwitdieet

Een nadeel van een eiwitdieet is een onevenwichtige samenstelling van het voedingspatroon en te weinig voedingsvezels, vitamines en mineralen op de langere termijn. Je adem ruikt naar aceton doordat er een kleine hoeveelheid koolhydraten beschikbaar komt voor verbranding. De afvalstoffen die hierdoor ontstaan worden ketonenlichamen genoemd. Deze verlaten het lichaam via urine en uitademing. Dat ruikt men via de adem. Het is slecht voor de nieren als het dieet te lang wordt gevolgd. Tot slot is het gescheiden eten van voedingsstoffen is in de praktijk praktisch onuitvoerbaar.

Conclusie eiwitdieet

Op de korte termijn kan dit dieet zorgen voor gewichtsverlies en dat motiveert natuurlijk enorm. Maar het is nog maar zeer de vraag of dit gewichtsverlies blijvend zal zijn. Omdat het dieet geen handreiking geeft naar een normaal voedingspatroon zal deze manier van eten op de lange termijn geen soelaas bieden.

Het veranderen van leefstijl moet gepaard gaan met een realistisch voedingspatroon. Dit geeft de meeste kans van slagen op de lange termijn.

* Door Geertje van der Meer, voedingsconsulente

4 Reacties

 1. Ik ben een vrouw van 36 jaar ben 168 en weeg 63 kilo. Ik wil graag terug naar de 60 kilo. Wil dit doen met een eiitrijk en koolhydraatarmdieet. Maar hoeveel gram kan ik het beste van alles eten? Ik eet nu ongeveer 130 gram eiwitten en 50 gram koolhydraten en ongeveer 35 gram aan vetten. Is dit goed? Ik sport veel, 2x bodypump 2x fitness en 1 keer in de week hardlopen. Ik hoop dat u mij kunt vertellen wat voor mij de beste samenstelling is om af te vallen. Heb een vetpercentage van 31%.

 2. Goede dag, ik heb diabetes, spuit langwerkende insuline, weeg 100 kg,ga 1keer/week sporten en zou graag willen afvallen. Is het eiwitdieët iets voor mij?

 3. Een eiwitrijk dieet is zowel op lange als korte termijn positief. Dit moet natuurlijk gecombineerd worden met sport. Ik doe dit nu al enkele maanden en zal er niet van afstappen het is een levenspatroon geworden.

  Het gaat daarom niet om dieët maar een overschakelen naar gezonde voeding.

 4. -Welke datum ben je begonnen met het TimFit eiwitdieet? Woensdag 7 april ben ik begonnen.
  -Hoeveel woog je toen je met het TimFit eiwitdieet begon? 109,5 kilo…
  -Wat is jouw streefgewicht? (jouw ideaal gewicht tijdens deze afslankkuur) 95 kilo
  -Hoeveel weeg je nu (graag ook datum vermelden)? Vandaag, zaterdag 1 mei ben ik exact 100 kilo!!! Dus maar liefst 9,5 kilo eraf! Zonder moeite!
  -Ben je ook in centimeters afgevallen (buik, billen, benen)? Jazeker alleen heb niet gemeten..
  -Hoeveel weken denk jij de eerste fase te volgen/Of Hoeveel weken heb jij de eerste fase gevolgd? Over 4 dagen zitten er 4 weken 1ste fase op en denk dat ik dan voorzichtig overga naar 2de face..
  -Ben je tevreden over de resultaten ? Dianne, ik ben zeer tevreden en ben zo vreselijk overtuigd van dit eiwit dieet dat ik iedereen in mijn buurt vol enthousiasme vertel over dit dieet!
  -Houd je het TimFit eiwitdieet goed vol? De eerste week had ik wat zware momenten maar als je dan een komkommer helemaal op eet dan is alles weer weg, ik had af en toe vreselijk zin in zoete drop en paprika chips maar het is enorm goed te doen!
  -Zo je een ander ook het TimFit eiwitdieet aanraden? Ik doe al 3 weken niks anders..
  -Wat vond/vind je van de begeleiding via de mail/telefonisch? Ik heb 1 keer gebeld over het gebruik van zout en kruiden op vlees en kreeg je persoonlijk aan de lijn! Was erg goed! Later ontving ik via de mail een aantal vetvrije recepten die ik uitgeprobeerd heb en als je me dan zou zien zou je zeggen dat het niet eens een dieet is maar puur Bourgondisch genieten is… ;-)
  -Jouw eigen extra opmerkingen: Jammer dat ik dit dieet niet ontdekt heb om op de markt te zetten! Het is toch fantastisch om zo’n product op de markt te zetten! Chapeau!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in