Zijn Eiwitshakes Goed voor (beginnende) Sporters?

Eiwitshakes, wel of niet nuttig voor (beginnende) sporters?

We kennen ze allemaal en hebben ze vast ook wel eens gebruikt, de eiwitshake of proteïne shake. Maar waarom gebruik je een shake? Heb je dit wel nodig of zijn het extra, overbodige calorieën terwijl je toch ook wilt afvallen? Of doe je gewoon mee aan de hype?

Waarom kiezen Sporters voor Eiwitten?

Het doel van een eiwitshake is niet zo moeilijk. Snel eiwitten binnen krijgen zonder al te veel moeite. De aanbevolen dagelijkse inname van eiwit voor gezonde volwassenen is 0,75 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht, of ongeveer 50 tot 65 gram eiwit per dag. Deze hoeveelheid krijg je normaal op een dag binnen, als je gezond en gevarieerd eet. Dat eiwitten zorgen voor een snel spierherstel dat weten we natuurlijk wel. Maar heb je er ook eens bij stil gestaan wat je nog meer binnen krijgt dan de eiwitten uit deze eiwitshakes?

Whey Eiwit Concentraat

Als het al onbewerkte eiwitten zijn want de op veel verpakkingen lees je “whey eiwit uit concentraat”en dit is een bewerkte vorm. Als sporter wil je graag een mooi en gezond lichaam maar de suikers en chemische zoete toevoegingen zorgen er juist voor dat je

eiwitmolecuul eiwitshake

lichaam weer extra insuline gaat aan maken en je weer honger krijgt. Daarnaast is het kwaliteitsverschil zo ontzettend groot. Lees meer over de verschillende Whey Shakes in het artikel afvallen met shakes.

Tegenwoordig wil iedere sporter een eiwitshake, zowel de kleine beurs als de grote en daar speelt de marketing weer goed op in. Je hebt goedkope en duurdere varianten. Maar hoe goedkoper hoe slechter. Vaak komt het uit het buitenland waar ze het niet zo nauw met de regels nemen in de bio industrie, denk aan hormonen en antibiotica. En dat wil je absoluut niet binnen krijgen.

Kies voor de Juiste Eiwitten

In principe heb je als beginnende sporter geen extra eiwitshakes nodig. De juiste eiwitten haal je gemakkelijk uit je sportvoeding, denk aan: noten, ei, vlees, vis, peulvruchten, zaden, pitten, granen. Wil je toch per se na je training een eiwitshake nemen, kijk dan eens tussen de plantaardige varianten. Deze bevatten vrijwel geen ongezonde toevoegingen. Echter wel de juiste aminozuren. Wel bevatten deze minder eiwitten dan de industriële eiwitshakes maar hebben wel een voedzamer effect.

Afvallen met Eiwitshakes

Om af te vallen zijn eiwitshakes ook niet echt geschikt. De meesten nemen deze shake na een training maar passen de rest van het dagelijks schema niet aan met als gevolg dat je extra calorieën binnen krijgt. Je neemt dus in principe een extra tussendoortje. Wil je toch per se een eiwitshake nemen, laat dan een tussendoortje weg. Ga vooral bij jezelf na of je het nodig hebt en gebruik als stelregel dat je onder een uur in principe geen eiwitshakes nodig hebt maar met normale voeding alles weer kunt aanvullen.

Conclusie

Laat je niet misleiden door de reclames die je beloven af te vallen door het gebruik van een eiwitshake. Als je je schema niet verder aanpast zul je uiteindelijk niet afvallen maar aankomen.

Sportieve Groet,

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in