Wist je dat een tekort aan eiwitten verschillende klachten kan opleveren zoals onder andere vermoeidheid?

Eiwitdieten zijn enorm populair. Prodimed, Sanaslank, Powerslim en Vitadis zijn niet alleen populair, maar ook effectief. Maar wist je dat eiwitten voor nog veel meer zaken zorgen? Tienduizenden Nederlanders hebben vaak zonder het zelf te weten gezondheidsklachten die te wijten zijn aan eiwittekort. Ze leven gezond, bewust. Ze bewegen, nemen voldoende rust en zitten lekker in hun vel. Complimenten! Maar er is één voedingscomponent die veel Nederlanders te weinig binnen krijgen. En het is heel waarschijnlijk dat jij hier ook bij hoort. Neem even de tijd om dit artikel te lezen, want een tekort aan eiwitten kan je lichaam veel schade toebrengen.

Het Gevaar van Eiwittekort

Een tekort aan eiwitten resulteert in het volgende:

 • Een slechtere huid
 • Dunner haar of haaruitval
 • Slechte nagels
 • Spierafbraak
 • Slaapstoornissen
 • Sterk verminderde weerstand
 • Lusteloosheid en op den duur zelfs depressie
 • Weinig energie

Iedere dag, iedere minuut, iedere seconde zelfs vervullen eiwitten een centrale rol in ons leven. Eiwitten regelen of, hoe en wanneer een cel vervangen wordt. Een cel, die zelf ook weer eiwitten bevat. Eiwitten helpen bij het verwerken van informatie, maar ook van voedsel. Eiwitten zijn de bouwstoffen voor enzymen en hormonen.

Eiwitten regelen eigenlijk in ons lichaam. Zonder eiwitten zouden we niet kunnen overleven. Als we te weinig vet eten, dan kunnen we dit compenseren met koolhydraten. Het omgekeerde is ook het geval. Dit is natuurlijk geen ideale situatie, maar het kan wel. Voor eiwitten geldt dit niet. Een tekort aan eiwitten kan je gezondheid vernietigen. Ons lichaam breekt eiwitten af tot aminozuren. Uit deze aminozuren maakt ons lichaam weer nieuwe eiwitten. Een aantal daarvan kan het lichaam zelf aanmaken, maar een aantal ook niet. Deze moeten dus uit onze voeding komen anders kan het lichaam haar taken niet goed uitvoeren.

Eiwit Overschot

Het is dus essentieel om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Een eiwittekort kan serieuze klachten genereren. Maar hoeveel moet je dan aan eiwitten tot je nemen per dag. Ruwweg wordt deze formule gegeven. Aantal gram eiwitten per dag = 0.8 X Lichaamsgewicht. Als je 70kg weegt heb je dus minimaal 56 gram eiwitten nodig. Dit is een ruwe formule en het is verstandiger om hier (iets boven te gaan zitten). Een overschot aan eiwitten kan namelijk geen kwaad. Je wordt er in principe niet dikker van. Alleen als je veel te veel eiwitten eet kan je er iets van aankomen. Maar dit is alleen het geval in hele extreme situaties.

Aangezien veel mensen te weinig eiwitten eten zou ik je adviseren om ernaar te streven om 1.2 gram eiwitten per kilo lichaamsgewicht te eten. Minimaal. Zou kan je eventuele tekorten terugdringen en vermijd je de risico’s van een eiwittekort!

8 Reacties

 1. ‘Patat boer’ is discriminerend. Veel chinezen zijn een snackbar begonnen in Nederland. Ik hoorde een Chinees zeggen dat Nederlanders alleen patat lusten en geen eigen gerechten kennen….Slaat natuurlijk helemaal de plank mis en is erg discriminerend. Hoe denkt jou Chinese familie daarover?

 2. Ik, man 58 jaar, ben zonder aanwijsbare reden in 4 jaar afgevallen van 96 naar 81 kg. Ik heb spillebenen en -armen, mijn huid floddert en verschrompelt en scheurt als behang. Ik slaap tot wel 13 uur per etmaal en kan max. 3 uur per dag actief zijn.

  Er zijn foto’s en een MRI van mijn buik- en borst gemaakt. Alles schoon.

  10 Jaar geleden ben ik erg ziek geweest (hart) en ben toen in 3 maanden ziekenhuisverblijf afgevallen van 96 naar 75 kg.

  Wie geeft advies

  • Vit B12 tekort?? nalaten kijken bij de huisarts! Kunt ook zelf experimenteren met deze vitamine gewoon bij apotheek goed merk halen met hoge dosis 1000mcg. Je merkt vanzelf al binnen 2 a 3 dagen resultaat.
   Grtjes A.

 3. Vooral mensen met zware darmoperaties, stoma’s , breuken en colectomie enz. hebben na zo’n opereatie véél meer eiwitten nodig . Met ’n stukje vlees of kaas kom je er niet. Helaas hebben de meeste darmpatienten ook nog koemelkeiwitintolerantie. Zuivel vormt overmatig slijm in de darm. Ook neusbijholtes en voorhoofdsholtes kunnen opspelen door zuivel. Als je dan geen zuivel mag moet je extra opletten met voeding. Meer vlees, pinda’s, veel vis, soja(voor wie t kan verdragen) geitenkaas(de enige kaas die de darm en t darmslijmvlies niet beïnvloedt)extra vlees, amandelmeel verwerkt tot pap of brood, eieren enz. Je zit ook nog met de verschillende bloedgroepen, de O bloedgroepen moeten vlees eten( ik was 16 jaar lang vegetarier, –uit principe–nooit moeten doen ) Ik zoek me alles op, al 25 jaar. De laatste jaren met bijna 30 operatie’s dreven me tot wanhoop, ook doordat je uitgeput kunt raken door eiwittekort. Logisch ben je misselijk na narcoses en contrastmiddelen. Mijn tip ; zorg ervoor dat je veel eiwitten binnenkrijgt ! Dan gaat herstellen veel sneller.

 4. Hallo Sanne,
  Mijn huidige gewicht is 71.5 kilo, ik zou graag 65 kilo willen wegen.
  Ik heb geprobeerd gezonder eten en beter nadenken wat je eet, minder brood maar bv suikervrije crackers, groene smoothies als ontbijt. Als ik eenmaal goed op weg ben, lukt het wel. Het meeste moeite heb ik met het vasthouden van het streefgewicht. Ik heb een druk gezin, een baan en volg een studie en de valkuilen liggen overal op de loer. Hoe makkelijk is het om ipv verse groente klaar te maken bv de Chinees te bellen.

  Dank je wel voor de informatie over eiwitten. Ik erken een aantal klachten en ga je advies zeker opvolgen.

  Met vriendelijke groet,
  Esther

  • Beste,Esther
   Ik wens je een goede gezondheid temeer omdat je een gezin hebt.
   Maar je opmerking over´even snel naar de chinees gaan´vind ik
   discriminerend,naar het chinees eten cultuur.
   Wel kun je je weinig tijd voor goed eetpatroon uit drukken in te vaak fast food eetpatroon.
   Of te vaak de ´patat boer´om de hoek bezoeken oplossing voor je tijd gebrek.
   Dat komt neutraler over voor de lezer….toch?
   Nee…ik ben geen chinees maar m`n kleinkids en hun moeder wel…
   vriendelijk groet
   Hélène

  • ‘Patat boer’ is discriminerend. Veel chinezen zijn een snackbar begonnen in Nederland. Ik hoorde een Chinees zeggen dat Nederlanders alleen patat lusten en geen eigen gerechten kennen….Slaat natuurlijk helemaal de plank mis en is erg discriminerend. Hoe denkt jou Chinese familie daarover?

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in