TV kijken is slecht voor je gewicht

Eindelijk heb ik weer eens tijd voor een column voor vetvrij. Ben je al helemaal klaar voor het komende EK? Oranje shirtje gestreken, vlaggetjes opgehangen, en lekkere dingen in huis gehaald om voor de buis op te knabbelen? Ok, tijdens de wedstrijden van het Nederlands elftal mag je wat mij betreft een uitzondering maken, maar na het EK adviseer ik je om niet zo veel TV te kijken. Want wist je dat TV kijken slecht is voor je gewicht? Niet alleen om de lekkere hapjes en drankjes maar als je serieus wil wilt afvallen, zul je op je dieet moeten letten en meer moeten bewegen. Zeker dat laatste is niet altijd makkelijk in te bouwen in een vaak al druk dagrooster. Als je het niet gewend bent, valt het niet mee om iedere dag een uur uit te trekken voor een bezoek aan de sportschool. We gaan hier niet beweren dat sporten geen noodzaak is als je met succes en blijvend wilt afvallen. Het tegendeel: probeer minimaal twee tot drie keer per week intensief te sporten!

Tuinieren

Maar er zijn ook een aantal eenvoudige maatregelen die je kunt treffen om van jouw poging tot afvallen een succes te maken. Een belangrijke tip is om minder televisie te kijken. Je verbrandt niet alleen nauwelijks calorieën als je televisie kijkt; onderzoek heeft aangetoond dat mensen die gemiddeld meer dan drie uur per dag voor de buis hangen, gemiddeld tot wel 500 extra kilocalorieën per dag wegwerken! De televisie blijkt uit te nodigen tot overmatig snacken en drinken. Bepaal hoeveel uur per dag je televisie kijkt en neem je voor dit minimaal een uur minder te doen. Plan daarvoor in de plaats een activiteit in waarbij je calorieën verbrandt: een actief computerspel waarbij je beweegt, een uurtje tuinieren, een extra wandeling met de hond of bijvoorbeeld een uurtjes sporten.

Pak de trap

Vervang daarnaast zoveel mogelijk activiteiten waarbij je geen of nauwelijks inspanning levert door activiteiten waarbij je flink in beweging bent. Neem de trap in plaats van de lift, ga op de fiets in plaats van met de auto, loop met de hond een stukje verder dan je gewend bent en in een hoger tempo: er zijn tal van mogelijkheden die je helpen met afvallen en die je weinig of geen tijd kosten.

Meer columns

Wist je dat ik regelmatig een column schrijf voor deze website. Een overzicht van al mijn columns, en de columns van mijn collega’s kun je op deze pagina vinden.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in