Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Elektronische spiertrainers flauwekul

Elektronische spiertrainers flauwekul

Een atletische look ontwikkelen met zogenaamde elektronische spiertrainers is een illusie. Zonder inspanning lukt het niet.

Elektronische spiertrainers bestaan doorgaans uit een band die je rond je buik of een andere spiergroep bevestigt en die door zwakke elektrische pulsen de spieren doet samentrekken. Volgens professor Pierre Lievens, voorzitter van de vakgroep Motorische revalidatie en kinesitherapie aan de VUB zijn deze commerciële toestellen nutteloos, tenzij in het kader van revalidatie of als beperkte aanvulling bij trainingen. Met elektrostimulatie kunnen spieren nog geprikkeld worden om achteruitgang tegen te gaan. Dan kan zich voordoen wanneer iemand (tijdelijk) verlamd is. Verlamming is een zenuwaandoening die in bepaalde gevallen omkeerbaar is. Tot die tijd kunnen verlamde spieren met elektrostimulatie worden onderhouden.

Lievens in Bodytalk: “Uit onderzoek is gebleken dat er pulsen nodig zijn van 10 milliseconden om een spier optimaal te laten samentrekken. De commerciële apparaten werken met pulsen van enkele microseconden (enkele miljoensten van een seconde), veel te kort dus om echt effect te hebben. Je traint toch ook niet met een gewicht van 100 gram?”

“Elektrostimulatie kan dus nooit, zoals de producenten van elektronische spiertrainers voorspiegelen, klassieke training vervangen,” zegt professor Marc Van Leemputte van het departement Biomedische kinesiologie (faculteit Bewegings- en revalidatiewetenschappen) aan de K.U.Leuven. “Om tot noemenswaardige spierontwikkeling te komen, moet de intensiteit van de stimulatie zo hoog zijn dat ze erg pijnlijk wordt, met bovendien het risico op huidverbranding ter hoogte van de elektroden.” Commerciële toestellen zullen nooit met een onaangename intensiteit werken, en bijgevolg is het vergroten van de spieromvang een illusie.

Dat de elektronische spiertrainers je bovendien in een recordtempo zouden doen afslanken, is ook puur bedrog. In Amerika werden in het verleden al producenten van dergelijke toestellen voor de rechter gedaagd door de Federal Trade Commission (een organisatie die consumentenbelangen verdedigt) omdat ze valse beloftes doen.

bron: knack.be

Geen reacties

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987