Dr. Frank Dieet – Voordelen en Nadelen

Het dr. Frank Dieet is erg populair. Ruim 200.000 Nederlanders volgen op dit moment het eiwitrijke en koolhydraatarme dieet van de Twentse internist Frank van Berkum. Inmiddels zijn de eerste ervaringen van mensen die het dr. Frank Dieet volgen of hebben gevolgd bekend. Het resultaat is veelal positief, het dr. Frank dieet is dus een effectief dieet. Zoals ieder dieet kent ook het dr. Frank Dieet voor en nadelen. Naar aanleiding van ervaringen van gebruikers hebben we de voordelen en nadelen van het dr. Frank Dieet voor je op een rij gezet.

Voordelen dr. Frank Dieet

 • Het is een gratis dieet.
 • Je krijgt 5 weken lang ‘persoonlijke’ begeleiding via email.
 • Je valt inderdaad minimaal 1 kilo per week af.
 • Door het resultaat blijf je gemotiveerd.
 • Het dr. Frank boek staat vol met lekkere verantwoorde recepten.
 • Door de eiwitten voor een verzadigd gevoel en is het goed vol te houden.
 • Nauwelijks last van spierafbraak. Hierdoor blijft je stofwisseling op peil.

Bestel het dr. Frank boek bij bol·com

Nadelen dr. Frank Dieet

 • Het is een bewerkelijk dieet, veel voorbereiding en boodschappen doen.
 • Het is eenzijdig en kan daarom op lange termijn moeilijk vol te houden zijn.
 • Eiwitpreparaten zoals (dure) shakes zijn niet verplicht maar worden wel aanbevolen.
 • Fruit is verboden tijdens het dieet. Hierdoor krijg je weinig vitamines en mineralen.
 • Koolhydraten zijn verboden, dus geen brood, aardappelen, pasta etc.
 • Je kunt last van hoofdpijn krijgen.
 • Je kunt last krijgen van een slechte adem. (bijwerking van ieder eiwitdieet)

Prof. Dr. Martijn B. Katan heeft het Dieet van dr. Frank onderzocht

Prof. Dr. Martijn B. Katan is is een Nederlands hoogleraar in de voedingsleer aan de Vrije Universiteit Amsterdam en schrijver van een populair wetenschappelijk boek over voeding. Het onderzoek van Katan is gericht op de relatie tussen voedingsstoffen en de effecten ervan op het hart. Katan maakte daar naam door zijn onderzoek naar cholesterol en transvetzuren. Ook het dr. Frank dieet is onlangs onder de loep genomen door Prof. Dr. Martijn B. Katan.

* Luister hier naar het resultaat van het onderzoek van Katan:
[audio:2010-02-08-BNR-Het-dieet-van-Dr-Frank-onderzocht.mp3]

** Dr Frank van Berkum is een internist die een nieuw afvaldieet heeft ontwikkeld. Dat dieet bevat veel eiwit. Dat is tegen de honger, en tegen verlies aan spieren. Spierverlies is een probleem bij afvallen.

Dr Frank schijnt een aardige man te zijn, en als internist weet hij natuurlijk veel over vetzucht. Maar de vraag is of zijn dieet beter werkt dan andere diëten. De Universiteit van Maastricht heeft dat nu samen met Dr Frank onderzocht.[1]

Ze hebben bijna 140 patiënten een jaar lang op dieet gezet; de helft kreeg een afvaldieet met een normale hoeveelheid eiwit en de andere helft met heel veel eiwit. De eerste drie maanden moesten ze allemaal hongeren: ze mochten maar één derde van hun gebruikelijke calorieën hebben. Daardoor vielen ze fors af. De volgende 9 maanden kregen ze twee derde van hun normale calorieën. Toen begonnen ze weer aan te komen, maar na een jaar waren ze gemiddeld nog steeds 10 kg afgevallen.

Het extra eiwit leek echter niet veel te doen. De patiënten die een gewone hoeveelheid eiwit hadden gehad waren 9 kg afgevallen en die heel veel eiwit kregen 11 kg.[2] Op het hoog-eiwitdieet waren ze dus 2 kilo meer afgevallen, maar dat kwam vooral doordat ze meer spierweefsel verloren. Dat was heel onverwacht, en hoe het kan is niet duidelijk. Maar voorlopig lijkt het hoog eiwit dieet niet beter dan willekeurig welk dieet. Dat eiwit is ook erg duur, één pot van bijna een pond kost €39,50. Dat eiwit kost inkoop een paar euro per pond,[3] dus er zit een winst van 1000% op. Dat geld kunnen patiënten beter in hun zak houden.

Hoe het verder is gegaan met de deelnemers toen het onderzoek voorbij was is niet bekend. Maar ik vrees dat de meesten intussen weer hun oude gewicht terughebben. Zo gaat dat helaas.

[1] Soenen S. Efficacy of macronutrients on targeting obesity and beyond. Proefschrift. Maastricht, 2010. http://arno.unimaas.nl/show.cgi?fid=17470 , Chapters 8 and 9.

[2] Soenen S. Efficacy of macronutrients on targeting obesity and beyond. Proefschrift. Maastricht, 2010. http://arno.unimaas.nl/show.cgi?fid=17470 , Table 9.2.

Het gemiddelde gewichtsverlies op de diëten met een normale hoeveelheid eiwit (diëten SPNC en SPLC) was -9.0 kg, en op de hoog-eiwitdiëten (diëten SSPLC en SSPNC) -11.4 kg. Het verschil in gewichtsverlies van 2.4 kg bestond uit 1.4 kg vetvrije massa (spieren en organen) en 1.3 kg vetmassa.

[3] http://wholesalesupplementstore.com/nlargepowder.html 10 pound of whey protein for $53.79. Dat komt overeen met $ 5.22 = €3.84 per 440 g . Het betreft hier een Amerikaanse firma die supplementen aan consumenten verkoopt; bij een kaasfabriek zou de prijs waarschijnlijk nog lager zijn. Het wei-eiwit dat gebruikt wordt in vermageringsdiëten is een afvalproduct van de kaasfabricage.

Toegevoegd 1 maart 2010:

De bulkprijs van wei-eiwit is 28 eurocent per 454 gram http://future.aae.wisc.edu/data/monthly_values/by_area/20?year=2010

Jouw ervaring met het dr. Frank Dieet

We zijn benieuwd naar jouw ervaring met het dr. Frank Dieet. Reageren kan hier, lees hier de ervaringen met het dr. Frank dieet van anderen, of bezoek het dr. Frank forum.

* bron: BNR / mkatan.nl
** bron en meer informatie over Prof. Dr. Martijn B. Katan: mkatan.nl

4 Reacties

 1. Heb je bij deze gratis lessen ook het boek nodig .!! Ik woon in Frankrijk dus de vraag word het ook hierheen opgestuurd als ik besluitvhet te kopen ik wil eerst zien wat dit dieet in houd niet dat ik weer een boek op de plank heb Sonja bakker dokter Frank mayo dieet

  Ik wil afvallen maar ik heb geen zin in onsje van dit plakje van dat en de rest ligt in de koelkast
  Is dit het zelde als het Byond dieet

 2. Er staan bij nadelen/voordelen van dr Franks dieet.
  Dat eiwitshakes duur zijn, bij bodyenfitshop kost een ton afslankeiwit van 2000 gram 34,90.
  Daar krijg je een shakebeker gratis bij.
  Je kunt ook smaakjes uitproberen 24 shakes voor 17 euro.
  Daar zitten 6 verschillende smaken bij.
  Probeer het gewoon, ontbijt en lunch.
  Werkt als een speer.
  Sucses.

 3. Ik wil reageren op het artikel voor- en nadelen Dr.Frank dieet.
  Mijn vriend en ik doen nu 3 weken het dieet. En het bevalt ons prima. Inderdaad in het begin (de 1e week) had ik een raar gevoel in mijn mond, slechte adem. Ik had snel door dat wat extra vitaminen geen kwaad kan en heb dus bij de reformwinkel vitaminepillen gekocht. Geen last meer gehad. Het eten is zeer gevarieerd en lekker. Ik heb nog nooit zoveel groenten in welke periode dan ook in mijn leven gegeten als in de afgelopen 3 weken. Verder is mijn lliefde voor koken weer aangewakkerd. Ik houd van kruiden en experimenteer daarmee. De recepten zie ik als basis en de rest is van mijzelf. En we vallen nog steeds minimaal een kilo per week af. Toen ik hieraan begon, wist ik dat het discipline en doorzettingsvermogen zou vergen. Vanaf dag 1 zijn we er vol voor gegaan. Voorbereidingen treffen horen erbij. Maar dat is commitment. Dus de nadelen zijn makkelijk te verhelpen door creativiteit, wat extra vitaminen (goede vitaminenpillen) en commitment.
  Met vriendelijke groet,

  Ayries

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in