Eten met aandacht

Eten met aandacht is altijd goed. Voor iedereen, ongeacht of je wilt afvallen. Wanneer je gedachtenloos voedsel naar binnen werkt, rijst al snel de vraag, heb ik al gegeten. Veel mensen eten zomaar, ze lopen langs een bakker en krijgen trek. Logisch want al die geuren triggeren, dat is nou eenmaal zo. Er wordt een saucijzenbroodje gekocht, en al lopend gegeten. Etalages worden bekeken, het papiertje wordt weggegooid en je hebt niet in de gaten gehad dat je iets genuttigd heb. Van het saucijzenbroodje heb je dorst gekregen, dus ergens iets te drinken kopen. Een lunchroom binnen voor een glas cola en je ziet een broodje kroket, wat natuurlijk best eens lekker kan zijn, dus die bestel je er ook maar bij. Je eet het snel op, want je wilt eigenlijk niet dat mensen zien dat jij het broodje zit te eten. Na het eten ga je op weg om die leuke broek te passen, die je had gezien in de etalage. Je neemt twee broeken mee naar de paskamer, in verschillende maten. Één maat is je werkelijke maat, de andere broek heeft de door jouw begeerde maat. Eerst pas je de broek met de door jouw begeerde maat, tja, te klein. Het zweet breekt je uit en je krijgt de broek ternauwernood uit. Je hangt hem op de hanger en je pakt de andere broek, de juiste maat. Maar de lol is er al vanaf. Teleurgesteld hang je beide broeken weg en loopt de winkel uit. Om je te troosten koop je een ijsje en je eet het op terwijl je nog na loopt te denken over het broekenpas debacle. Thuis aangekomen bak je patat en frikandellen en die eet je al mokkend op voor de tv. ’s Avonds neem je een besluit, je gaat weer afvallen, poging 1000. Pakt het boekje van één of andere dieetgoeroe erbij, die trouwens altijd lachend op de omslag staan en uitstralen dat het allemaal makkelijk is zolang je maar doet wat er geschreven staat. En je begint, niet de dag erop, want je hebt de benodigde boodschappen niet in huis. Dus je gaat boodschappen halen en je start, met frisse moed. Op naar de door jou zo gewenste kledingmaat.

avondeten

En zo gaat het bij veel mensen. Dat weet ik, omdat ik dat lees, het wordt me verteld. Vaak zeg ik, eet het dan niet, of zorg dat je eet voordat je naar de stad gaat. En wanneer je toch wilt snacken, doe het dan bewust. Ga op een bankje zitten en eet het met smaak en bewust op. Je zult merken dat je er meer van geniet. Dat geldt gewoon voor alles. Alles wat je eet en drinkt, doe het met volle aandacht. Soms denk ik weleens bij mezelf, dat door het schuldgevoel je alles opkropt, en dat je daardoor dikker wordt. Mijn verstand zegt dat het niet zo is, maar soms is doodgewoon niet alles te verklaren.

Voor diegene die op zoek zijn naar een gezond eetpatroon heb ik weer een dagmenu gemaakt. Het helpt je om de juiste keuzen te maken.

Eet,leef en geniet bewust.

Ontbijt

Maak een smoothie van
150 ml magere yoghurt
1 banaan
3 eetlepels havermout
halve rode grapefruit
1 eetlepel oranjebloesemwater
Tussendoor
1 boterham
1x halvarine
1 plak ontbijtkoek
4 ongezwavelde gedroogde abrikozen

Lunch

150 ml magere yoghurt aangevuld met
1 eetlepel gebroken lijnzaad
1 eetlepel tarwekiemen
2 plakken verse ananas
2 dadels
2 hele gepelde walnoten
Tussendoor
150 ml karnemelk
1 appel
2x knackebrood besmeerd met
halvarine
1 plak kaas

Diner

4 opscheplepels bloemkool gekookt
4 kleine of 2 grote aardappelen
1 stuk rundervink
1 eetlepel vloeibare bak&braad
1 ui gesnipperd
1 stuk tomaat

Bereiding

Braad de rundervink aan en haal hem uit de pan. Voeg dan de gesnipperde ui erbij en laat even aanfruiten. Dan kan de in stukjes gesneden tomaat erbij en de aanbaksels losroeren. Leg dan de rundervink weer terug in de pan, wat kookvocht van de aardappelen erbij en laat zachtjes gaar sudderen. Wanneer het opraakt, voeg dan wat water erbij, want je wilt toch een lekkere jus hebben. Het aardappelkookvocht, bind de jus ook een beetje.

Tussendoor

150 ml magere chocoladevla
100 gram frambozen
1 koekje allerhande

Elisabeth©

2 Reacties

  1. @Juud,

    Deze lunch is zeker lekker wanneer het warm is. Om de 4 uur dip voor te zijn, is het raadzaam om het middagtussendoortje rond 3 uur te eten, uiterlijk ½ 4.

    Veel plezier met het dagmenu, succes en bedankt voor je reactie.

    Fijn weekend,
    Elisabeth

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in