‘Extreem Afvallen is Mogelijk’

Leer over voeding, bewegen en een gezonde leefstijl

“Dag, het was weer gezellig” Ik zwaai mijn bezoek uit, het vel onder mijn arm zwaait nog volop als mijn bezoek de straat al uit is. Ik draai me om en loop naar binnen. Wat een bende kunnen 4 kinderen aanrichten in 3 uurtjes tijd. Overal speelgoed en papier….. Ik kijk naar de salontafel.

biefstuk

Vijf bakjes met chips en nootjes en een bord waarop nog 3 afgekoelde bitterballen liggen. Bij het opruimen eet ik de laatste nootjes uit de bakjes, en ach, die 3 afgekoelde bitterballen eet ik voor het gemak ook nog maar even op. Het was weer minimaal 3 cm gezellig. Ja, inderdaad, cm, vooral op mijn heupen, maar het zou me niets verbazen als de chips en de bitterballen overal blijven hangen. Aan de kipfilets, bij het gezwaai aan de voordeur te merken in elk geval dus ook daar. En eigenlijk wil ik niet weten waar nog meer….

De Grens is Bereikt!

Toen ik die avond onder de douche uit kwam, stond ik me voor de spiegel af te drogen. Oke, 32 jaar, 127 kilo. De grenzen op de weegschaal heb ik al een aantal keren verlegd. Oke, als ik maar niet boven de 90 kom, niet boven de 100, de 110, de 120, en nu naderde ik de 130 kilo.

Snoep en Chocolade

Ik vind eten gewoon lekker. Als ik weer eens ergens een boek bestel waarin me gouden bergen worden beloofd wat betreft afvallen begin ik met goede moed. Om vervolgens minimaal 3 kilo zwaarder te zijn als ik het boek eenmaal uit heb. En uit pure frustratie gooi ik er maar weer een chocolade reep tegenaan, want het blijkt wel weer, het heeft (weer) geen zin!

Tot ik ruim een jaar geleden vond dat de knop om moest. Ik was inmiddels moeder van een prachtige dochter en moest er niet aan denken dat zij later gepest zou worden vanwege die dikke moeder. Of dat ik niet mee zou kunnen in de achtbaan omdat die stang voor me niet dicht zou kunnen. Of dat ik al moe op de bank zou ploffen voor Josje van K3 ook maar een noot gezongen had. Nee, ik wil een leuke moeder zijn die mee kan doen, en die een voorbeeld is voor haar eigen kind!

Want hoe kan ik zeggen dat ze geen snoepje mag als ik ondertussen de halve zak naar binnen werk? Hoe kan ik haar zeggen om gezond te eten als ik er zelf uit zie als iemand die elke dag teveel en verkeerd eet?

Personal Trainer

Ik ben gaan trainen bij een personal trainer. Heel decadent ja. Maar ik zal alle vooroordelen maar meteen laten verdwijnen: ik woon niet in het Gooi, mijn man heeft geen vreselijk goede baan, ik heb geen erfenis van een vage oudtante en mijn ouders moeten ook hard werken voor hun geld. Dus nee, ik heb zelf moeten sparen om een trainer te kunnen betalen. Me realiserend dat als ik niets zou doen, ik op den duur meer geld kwijt zou zijn aan ziektekosten.

Bloed, Zweet en Biefstuk

Ik ben gaan trainen, na een tijdje samen met mijn trainer een facebook pagina begonnen voor mensen die ook hun leefstijl aan het veranderen zijn. Overal vind je boeken over wat gezond is en wat niet. Maar nergens staat hoe het voelt. Nergens staat hoe moeilijk het is om die paarse koe door je beeld te zien lopen in de reclame van een film en dan braaf je komkommer op te eten en de chocolade te laten liggen. Nergens staat hoe frustrerend het is als je onwijs je best doet en de weegschaal een steeds grotere vijand wordt.

Omdat wij vonden dat juist het mentale aspect van afvallen veel te weinig aandacht krijgt zijn we “Afvallen? Bloed, zweet en biefstuk” begonnen.

Tijdens het bedenken van hoe dit eruit zou moeten zien, hadden we nooit bedacht dat we zoveel mensen zouden kunnen bereiken. Dat zoveel mensen herkenning zouden vinden in mijn verhalen en discipline en motivatie zouden kunnen vinden in de tips en artikelen van mijn trainer.

42 kilo Afgevallen

Ik denk dat ik mijn blogs open schrijf, ik schrijf over de dingen die ik mee maak; met betrekking tot het veranderen van je leefstijl. Inmiddels ben ik 42 kilo kwijt, ik sport 2 of 3 keer per week, doe thuis mijn oefeningen en ik mag wel zeggen dat mijn leven er compleet anders uit ziet dan een jaar geleden. Het kan dus wel!

Ik vraag me nog steeds vaak af waarom al die dieet boeken zo weinig rekening houden met emoties en gevoelens. Natuurlijk weet ik ook wel dat het niet handig is om s`avonds een zak chips leeg te eten. Maar waarom stop ik dan pas als ik de bodem heb gezien?

Seks

Of waarom seks zoveel anders is als je tevreden met jezelf kunt zijn. Want hoe anders is het als je tevreden met jezelf kunt zijn, ipv dat de lamp meteen uit moet en je vervolgens als een speer de dekens tot net boven je neus op trekt omdat je bang bent dat je partner die ene zwemband kan zien? Of dat je nog geen been de lucht in durft te gooien omdat het vet van je bovenbeen dan zo naar beneden valt en je daar met name zelf mee geconfronteerd wordt! Nou, geloof me, als er 1 moment is dat ik niet met vet geconfronteerd wil worden is het wel tussen de lakens…

Trots

Of hoe moeilijk het is om niet te gaan snoepen als je niet lekker in je vel zit. Want volgens mij doen vrouwen dat nou eenmaal graag. Zichzelf verliezen in eten, of vergeten door eten! Ik hoor zoveel reacties van mensen terug die het herkennen! En ik denk dat herkenning en inzicht nog steeds de eerste stappen zijn naar een spiegelbeeld waar je tevreden over kunt zijn!

Ik ben er trots op dat we inmiddels een platform hebben gecreëerd voor mensen die aan hun persoonlijke doelen willen werken…. Mensen die willen afvallen, die strakker willen worden en gezonder willen leven! Trots op het feit dat ze elkaar steunen en dat we op die manier samen doelen bereiken!

You’re welcome! Change your lifestyle!

Veel liefs,

Helma van der Linden

facebook: Afvallen? Bloed, zweet en biefstuk
B-Art in Training: gezondmetbart.nl

7 Reacties

 1. Hallo Helma,

  Allereerst mijn respect voor je open manier van schrijven en het feit dat je zoveel bent afgevallen.
  Ik kwam hier terecht omdat ik zelf ook columns schrijf op vetvrij. Je schrijft hierboven o.a.:

  “Ik vraag me nog steeds vaak af waarom al die dieet boeken zo weinig rekening houden met emoties en gevoelens. Natuurlijk weet ik ook wel dat het niet handig is om s`avonds een zak chips leeg te eten. Maar waarom stop ik dan pas als ik de bodem heb gezien?”

  Ik heb me dat lang geleden ook afgevraagd en daarom besloten om een aantal jaren geleden een boek te schrijven waarin ik specifiek aandacht besteed aan o.a. de mentale en emotionele kant van overgewicht en afvallen. Om (nog) meer mensen met mijn visie kennis te laten maken, hebben we hier een prijsvraag uitgeschreven, gekoppeld aan een blog van mij, waarbij de lezer kans maakt op het winnen van mijn boek “RE(d)T je gewicht”. Misschien voor jou en/of je lezers ook interessant om mijn blog: ‘Waarom populaire diëten niet blijvend werken’ te lezen en leuk om kans te maken op het winnen van mijn boek. Hoe dan ook, ik vind het geweldig wat je bereikt hebt en daarmee zoveel mensen inspireert. En uiteraard heb ik je FB-pagina ‘geliked’ ;-)
  Mocht ik je ergens mee kunnen helpen of heb je vragen, stel ze gerust!

  Voor de geïnteresseerden hierbij de link naar mijn blog hier op deze site:
  https://vetvrij.com/waarom-populaire-dieten-niet-blijvend-werken.html

  Vriendelijke groet,
  Yvonne van den Hout

 2. hoi helma,

  ik wil even laten weten dat ik super veel respect heb voor je doorzettingsvermogen en wat je hebt bereikt. door het lezen van jouw verhaal is bij mij de knop ook om en ga ik er helemaal voor. dank je wel en ik zal je facebook volgen.

  bar

  • Bedankt voor je compliment! Leuk te lezen dat ik eraan bij kan dragen dat ook bij jou de knop om is! Ik wens je heel veel succes met het werken aan je persoonlijke doelen, en misschien tot ziens op de blog pagina!
   Veel liefs,
   Helma

 3. zoooo moeilijk je weet het allemaal maar……..ik ben gisteren echt begonnen geen verjaardagen voorlopig, geen Koninginnedag, geen excuses meer. Ik heb geen pers. trainer maar een ex vriend van mijn oudste dochter is body builder en trainer bij ons op de sportschool, ook mijn dochter heeft cios gedaan en is lid van dezelfde sportschool dus genoeg support. Ook ik heb het probleem waarom niet 1 bitterbal maar de schaal leeg ( vr ) eten, gelukkig ben ik wel één van de weinige vrouwen die geen chocolade lust ben meer van het hartige grrrrrrrrr ik hoop met jullie steun 10 kg af te vallen. Ben zoveel aangekomen doordat ik vorige jaar 2 knie protheses heb gekregen dus niet kon sporten, daarvoor min 4 x per week, en hetzelfde of zelfs meer ben gaan eten.

  • Hallo Tessa,
   Ik zag je al langs komen op de fb pagina! Leuk dat je mee komt lezen. Wat goed dat je weer de motivatie hebt gevonden om de draad weer op te pakken! Respect daarvoor.
   Hoop dat we je op de de fb pagina kunnen helpen om het vol te houden en je doelen te bereiken!
   Heel veel succes!
   Liefs Helma

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in