Home Dieet, Voeding, Gezondheid, Sport Fabels en feiten over afvallen

Fabels en feiten over afvallen

Er bestaan nogal wat fabels, denkfouten en daarop gebaseerde overtuigingen over eten, lijnen en overgewicht. Misschien herken je er een aantal.

Fabel

Bij lichamelijke honger is het goed om niet te eten, omdat je lichaam dan vet verbrandt.
Feit: honger is het signaal van je lichaam, waarmee het aangeeft dat er een tekort aan brandstof dreigt te ontstaan. Daarom zal je stofwisseling juist vertragen om energie te besparen.

Fabel

Het koud hebben tijdens een dieet is een goed teken, omdat je lichaam dan vet verbrandt.
Feit: wanneer je lijnt krijg je te weinig calorieën binnen waardoor je lichaam heel zuinig met die energie omgaat. Voor het verwarmen van je lichaam is dus gewoon te weinig brandstof aanwezig, waardoor je het koud krijgt.

Fabel

Als je na 20.00 uur ‘s avonds eet, worden er geen calorieën meer verbrand.

Feit

Je lichaam verbrandt dag en nacht calorieën. Bovendien zouden de mensen in de landen rond de Middellandse zee dan allemaal (te) dik moeten zijn. Zij eten altijd pas zo tussen 20.00 uur en 22.30 uur ’s avonds.

Fabel

Als ik niet precies de dieetvoorschriften volg, verlies ik de controle over mijn eetgedrag en eet dan veel te veel.

Feit

Juist door het volgen van een dieet word je afhankelijk gemaakt van wat anderen je voorschrijven. Hierdoor leg je de controle over je eetgedrag bij anderen in plaats van bij jezelf.

Fabel

Alleen dikke mensen krijgen cellulite.

Feit

Ook slanke vrouwen kunnen hier last van hebben. Cellulite ofwel sinaasappelhuid is het gevolg van het slapper worden van het onderhuidse bindweefsel waardoor putjes ontstaan. Oorzaken: o.a. erfelijke en hormonale factoren, slechte doorbloeding en te weinig spiermassa.
(Cellulite wordt vaak verward met cellulitis, dit laatste is echter een ontsteking van het onderhuidse bindweefsel).

Meer Fabels en Feiten over afvallen

Meer van dit soort Fabels en Feiten vind je in mijn boek: RE(d)T je gewicht, een realistische kijk op en aanpak van overgewicht.

Groetjes, Yvonne
www.redtjegewicht.nl

4 Reacties

 1. 14-04-2013
  Wat is het universitair-wetenschappelijke bewijs van uw stelling, dat “diëten niet werken” zoals u in uw laatste bijdrage aan http://www.vetvrij.nl heeft geschreven. Misschien kunt u alsnog aan
  bron-vermelding doen? – Het is natuurlijk ook mogelijk dat u hoogstpersoonlijk zo´n belangrijk onderzoek heeft verricht onder een heel grote groep mensen, welke heeft geresulteerd in uw overtuiging. Het lijkt me waardevol, wanneer u persoonlijk aan de lezers kunt uitleggen, hoe u aan uw visie bent gekomen. Met vriendelijke groet van Margo Nicolai (Lagos, Portugal)

 2. Ik ben een vrouw van bijna 40. Op mijn 33ste ging ik al in de overgang. Sindsdien heb ik problemen met mijn gewicht en ben ik zo’n 15 kilo aangekomen. Ondanks dat ik redelijk goed op let met wat ik eet en drink. Ook sport ik minstens 2x per week. Heel frustrerend. Ik ben nu met het ei-dieet begonnen als een jumpstart. Enige tips voor mij om in ieder geval 10 kg eraf te krijgen?

  • Hallo Jessje,

   Sorry dat ik wat later reageer.

   Wat naar voor je dat je al zo vroeg in de overgang bent gekomen, dat lijkt me heel lastig.

   Je vraag of ik tips voor je heb om zo’n 10 kg af te vallen, kan ik niet zomaar beantwoorden.
   Afvallen is nl iets heel persoonlijks en hangt af van veel factoren, iets wat veel vrouwen zich niet altijd realiseren.
   Ik zou je in ieder geval af willen raden om een dieet te gaan volgen, want op termijn heeft dat helaas geen blijvend effect. Je zegt al goed op je eten te letten en te sporten, dat klinkt goed. Zo lang je in ieder geval niet te weinig eet is dat prima.

   Binnenkort schrijf ik een artikel over ‘Waarom diëten niet werken’ voor deze site. Ik hoop dat ook jij daar iets aan zult hebben.

   Vriendelijke groet,
   Yvonne

 3. Ook Yvonne houdt en lezing tijdens het event.
  Meldt je nu aan voor het love your lijf event
  Een kaartje kost 17.50 een tweede kaartje 12.50
  Neem je nu een abonnement op Elisabeth’sMagazine krijg je op je eerste kaartje 1 euro korting.

  Er is ook een informatiemarkt. Je kunt hier ook een tafel huren als je dit wilt. Stuur me een berichtje voor meer informatie.

  Groetjes
  Elisabeth van der Ark

  (Gebruik het woord ‘vetvrij’ en profiteer van 1 euro pp. korting voor bezoekers van vetvrij.com)

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in

We zoeken 5000 personen die gratis afslankproducten willen testen. Meld je aan.

Gratis Afslank

Producten Testen

15987