Fabels over biologische voeding

Samen met lokaal geteelde en seizoensgroenten, is biovoedsel een ware hype. Beter voor de gezondheid, beter voor het milieu, beter voor alles en iedereen. Maar is dat wel zo? Het Amerikaanse Marie Claire ontdekte dat er zes misverstanden bestaan rond biologisch voedsel.

Fabel 1: Bio is altijd beter voor het milieu

Biologisch voedsel wordt geteeld zonder pesticiden of chemicaliën, en vervuilen zo de aarde en het grondwater niet. Dat klopt, maar daardoor ligt de opbrengst wel veel lager, waardoor er meer grond nodig is of nog meer mensen in de Derde Wereld zullen sterven door ondervoeding.

Dennis Avery van het Hudson Institute’s Center for Global Food Issues heeft berekend dat de landbouw met hoge opbrengst 24 miljoen vierkante kilometer aan bossen heeft bespaard. Als de volledige wereldbevolking op biolandbouw zou overschakelen, dan zou nog eens 16 miljoen vierkante kilometer moeten wijken om landbouwgrond van te maken.

Fabel 2: Biovoeding bevat meer voedingsstoffen

Moeilijk te zeggen omdat de onderzoeken geen uitsluitsel geven. Belangrijker voor het aantal voedingsstoffen in groenten en fruit is hoe lang je ze al hebt. Hoe verser, hoe beter, want na verloop van tijd ‘verdwijnen’ vitamines gewoon uit voedsel. Maak je je zorgen over de voedingsstoffen in je voeding, koop en kook dan zo vers mogelijk.

Fabel 3: Bio is lekkerder

Over smaken valt niet te twisten maar ook uit blind onderzoek is nog geen verschil naar boven gekomen. Wat hier wel telt, is of je (verse) lokaal geteelde, seizoensgroenten en – fruit koopt. Belgische aardbeien zijn in mei per definitie lekkerder dan geïmporteerde in december, die lange tijd bevroren werden om ze te kunnen transporteren.

Fabel 4: Je hoeft biovoeding niet te wassen

Alle voeding die uit de grond komt, heeft potentieel blootgestaan aan bacteriën zoals E. coli. Onder stromend water afspoelen, is nog steeds de beste optie.

Fabel 5: Je steunt kleine of eco-bedrijven

Bio is big business geworden, zelfs in die mate dat biovoeding soms geïmporteerd wordt om aan de vraag te voldoen. Die CO2-kilometers zijn nochtans niet echt ‘eco’ of ‘bio’. Kleine bedrijven worden ook uit de markt geconcurreerd door de grote die alles opkopen aan dumpingprijzen, die zo laag liggen dat de bioboer niet kan overleven.

Fabel 6: Bio is beter

Biogroenten en -vlees misschien wel, maar biokoekjes of biolimonade is net zo slecht als gewone koekjes of gewone limonade.

OPGELET:
‘Biologisch’ betekent dat het product voor minstens 95 procent bestaat uit biologisch geteelde producten. ‘Gemaakt met bioproducten’ betekent dat er slechts 70 procent van de producten biologisch gekweekt werd.

Een hondenleven

Is er dan niets aan biovoeding ‘beter’ dan aan ‘gewone’ voeding? Toch wel. Biologische producten zijn vaak op een humanere manier gemaakt. Dieren bijvoorbeeld krijgen meer ruimte en ander voedsel, waardoor ze een minder gestresseerd leven leiden.

Het risico op ziektes zoals de gekkekoeienziekte, dat is ontstaan doordat dieren dierlijk voedsel kregen, wordt ook nihil. Tot slot: zoals eerder gezegd is bio ondertussen big business. Dat heeft als voordeel voor de consument dat het gemakkelijker wordt om biologisch te eten.

bron: sinfos

5 Reacties

 1. Eens, dit tegengeluid mag een keer aandacht krijgen. In de vleesveesector is bijvoorbeeld bekend dat veel biologisch vlees uit het buitenland wordt gehaald. Oost Europa, maar ook veel uit Latijns Amerika. Kleine ondernemers kunnen niet op tegen de prijzen van dit vlees. Er zijn genoeg goede vleesproducenten, biologisch en niet biologisch, maar staar je niet blind op dit keurmerk. Wees kritisch op de herkomst en productiewijze van voedsel en vraag door. Dit gaat vaak beter bij de lokale ondernemer dan in de supermarkt. Biologisch / Eko stelt inderdaad eisen, maar zijn deze eisen ook gelijk aan wat de consument belangrijk vindt?

 2. Wat een slecht artikel , slechte beargumentering heel verl zaken achterwegen gelaten niet volledig frustrerend slecht.
  Jammer dat iedereen alles op internet kan knallen en sommige mensen alles geloven.

 3. Dit bericht komt mij over alsof het komt van een grote vis die ligt te spartelen in vervuild water. De feiten zijn er en die kan je niet met kinderachtige voorbeelden van tafel vegen gewoon omdat je bang bent dat je omzet weldra wordt afgesnoept door gezondere bedrijven.
  Je mag zoveel mogelijk voorbeelden naar voor brengen waarom bio zogezegd niet bio is, maar als je gaat kijken naar de niet bio bedrijven dan bemerk je al gauw dat de vervuiling daar minstens 10x hoger ligt.

 4. Zo is het een biologische gekte net als het herstellen van de natuur door middel van grote olie lekkende machines (jammer dat ik er geen foto van heb gemaakt ik ben geen natuur gek en woon in de bossen bende) om ongeveer de 100 jaar worden de ideeen weer verandert naar een ander plan. laat de Natuur zijn gang toch gaan.

  ik zag vandaag een advertentie van de c1000 Biologische vlees á 500 gram 4.48 euro en het zelfde vlees soort 1 kilo 4.49 euro dus Biologische een keer zo veel.

  Ga zo door C1000 met de kilo knallers de andere liefhebbers kopen maar Biologische.

 5. Fabel 1 Dennis Avery: het argument dat biologische landbouw er voor zorgt dat er meer mensen van de honger zullen sterven is een erg manke en bovendien niet waar. Een oorzaak van honger is de woestijnvorming die ontstaat door monocultuur en uitgeputte landbouwgronden. Ook de klimaatveranderingen met enorme droogte in India en China, die het gevolg zijn van de vervuiling van onze aarde, lucht en water. Tevens is de verdeling van voedsel op Aarde heel onrechtvaardig en inhumaan, waar bijv. cruiseschepen, supermarkten en cateringbedrijven containers met eten weggooien. Naast het opeisen van de oogst van een 3e wereldland, waarmee de schulden worden “betaald”. Dan mogen de boeren van dat land hun product gratis aanleveren en hetzelfde product in de winkel betalen. Hier in Nederland verdubbelt het aantal kinderen met metabool syndroom (overgewicht en diabetes) elke 10 jaar, vanaf 1965. Cumulatief! Er is meer dan voldoende eten op aarde, we moeten de aarde weer een kans geven om een oogst voort te brengen die herhaalbaar is: simpelweg duurzaam landbouw praktiseren en in Nederland zou veel weiland veranderd kunnen worden in landbouwgrond. De hoeveelheid energie die een koe nodig heeft om melk te produceren is enorm, minder vlees eten zou onze gezondheid niet eens schaden. Rond de 50 gram per dag is al voldoende. En er zijn bovendien vele soorten vegetarische producten, tegenwoordig, zowel in de reguliere supermarkt als in de natuurvoedingswinkel. Biologisch voedsel is vitale voeding, omdat het langer op het land staat neemt het meer voedingstoffen op en zon.
  Maar dat het niet zou kunnen voorzien aan de behoefte betwijfel ik zeer!

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in