Is Brood Gezond of Ongezond?

Steeds vaker krijgen we in de praktijk vragen over het wel of niet eten van brood met name bij het ontbijt en de lunch. Vragen als: ‘is brood nog wel gezond om te eten’, kun je niet beter kiezen voor speltbrood in plaats van volkorenbrood’ komen bijna wekelijks voor. Dit komt voor een groot deel, doordat koolhydraatarme diëten populair zijn op dit moment. Er zijn veel alternatieven voor brood. Brood is al jarenlang de belangrijkste koolhydraatbron in Nederland en dat komt hiermee in kwaad daglicht te staan. Is dat nu terecht of onterecht? Voor het Gewoonetendieet in ieder geval reden genoeg om over het onderwerp brood een eettip te schirjven! Hieronder worden de drie meest voorkomende fabels over brood met feiten toegelicht. Mocht je na het lezen van deze eettip nog vragen hebben, dan horen wij dat natuurlijk graag!

Is brood een dikmaker?

Steeds vaker vertellen mensen in onze praktijk, dat ze zijn gestopt, of in ieder geval zijn gaan minderen met het eten van brood. In een snee brood zit 3,3 gr eiwit, 19,5 gr koolhydraat en 1,2 gr vet. Eiwit, vet en koolhydraten leveren alle drie energie aan je lichaam. Een snee tarwebrood levert je lichaam 106 kcal aan energie. Als je meer energie eet dan je nodig hebt, dan slaat je lichaam dit op in vet. Het maakt niet uit of deze energie uit eiwit, vet of koolhydraat komt. Een volwassen vrouw heeft gemiddeld 2100 kcal aan energie nodig. De aanbevolen hoeveelheid van 5 sneetjes brood levert dan rond de 500 kcal aan energie. Dat is een kwart van de hoeveelheid energie, die je per dag nodig hebt.

Conclusie: Je wordt je niet dik van het eten van brood, maar je wordt dik van meer energie eten, dan dat je nodig hebt.

Product GI
Rozijnen 53
Wit tarwebrood 70
Havermoutpap 45
Volkoren tarwebrood 39
Havervlokken 39

Snelle stijging bloedsuiker?

Het lichaam heeft energie nodig. Brood levert energie in de vorm van meervoudige koolhydraten, oftewel langzame suikers. De glycemische index (GI) is een graadmeter van de snelheid van de stijging van het bloedsuiker na het eten. De hoogste score is 100. Dit is de score van het snelste koolhydraat “glucose”. Een snel koolhydraat heeft een glycemische index van 70 of hoger. Een langzaam koolhydraat heeft een glycemische index van 55 of lager. De tabel hiernaast geeft een aantal voorbeelden. Als regel kun je aanhouden, hoe grover en donkerder het brood hoe langzamer het wordt opgenomen in het lichaam en hoe langzamer dus je bloedsuikerspiegel stijgt.

Conclusie: Afhankelijk van het brood is het een langzaam, medium of snel koolhydraat.

Darmklachten?

In de praktijk bij het gewoonetendieet zien we nu veel cliënten binnenkomen, die zijn overgestapt op glutenvrij brood of speltbrood. De reden die wordt aangegeven is dat ander brood darmklachten zou geven. Logisch nadenkend is het op zijn minst vreemd, dat Nederlanders nu ineens allergisch zouden zijn voor brood. Een product dat al eeuwen zonder klachten gegeten wordt. Waarom zou brood dan in een maatschappij waarin er zoveel nieuw kunstmatig voedsel in de schappen ligt, de darmklachten veroorzaken. Een onderzoek waard.. Mensen die allergisch zijn voor gluten, kunnen darmklachten krijgen van brood met gluten erin. Diverse soorten graan en dus soorten brood bevatten gluten. Voor deze mensen is er glutenvrij brood. Naar schatting is slechts 1 op de 100 Nederlanders intolerant voor gluten. Speltbrood is niet glutenvrij.

Conclusie: Enkel bij de 1% die allergisch is voor gluten, zou brood met gluten darmklachten veroorzaken.

Het advies vanuit het gewoonetendieet blijft: eet minimaal 50 % van je energie uit koolhydraten. Brood is hierin een lekker, gezond product waar eindeloos mee te variëren valt.

Gezonde Groeten,

irma

Namens alle gewoonetendieet consulenten
www.gewoonetendieet.nl

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in