Feiten en Fabels over Voeding

Er zijn veel Feiten en Fabels over Voeding en Gezondheid. Geertje van der Meer heeft er een aantal voor je op een rij gezet.

Fabel: Alleen met bewegen val je goed af

Bij afvallen is aanpassen van het eetpatroon van groot belang. Bewegen ondersteunt het afslankproces en dan vooral om het gewicht op peil te houden. Alleen bewegen is niet voldoende om het gewicht te verbeteren. Als u veel beweegt veranderd uw lichaamssamenstelling wat betreft uw hoeveelheid vet en spieren.

Feit: Bewegen beïnvloed het cholesterolgehalte in het bloed

Er zijn twee soorten cholesterol, het ‘goede’ en het ‘slechte’ cholesterol. Wanneer u een te hoog ‘slecht’ cholesterol in het bloed heeft dan vernauwen de bloedvaten. Door beweging gaat het ‘goede’ cholesterol omhoog en dat is goed omdat daardoor de kans op hart- en vaatziekten kleiner wordt.

Fabel: Het schuimlaagje wordt veroorzaakt door het toevoegen van dierlijk vet

Er wordt soms beweerd dat het schuim op een kopje senseokoffie ontstaat doordat er varkensvet aan de koffie is toegevoegd. Het crèmelaagje is echter gewoon een laagje geblazen belletjes dat ontstaat doordat een klein straaltje koffie met hoge snelheid in een gepatenteerde schuimkamer wordt gesproeid met een aantal pennetjes erin. Doordat de koffie tussen deze pennetjes doorschiet komt er lucht in de koffie. Vervolgens loopt de koffie het kopje in, en het laatste restje, dat nog zo’n 15 seconden nadrupt, zorgt voor het crèmelaagje.

Feit: Kant- en klaarmaaltijden bevatten meestal te weinig groenten

Daarom is het belangrijk de hoeveelheid groenten aan te vullen bijvoorbeeld met een salade of andere rauwkost

Fabel: Door het drinken van Senseo-koffie stijgt het cholesterolgehalte in het bloed

Koffiebonen bevatten vet, het zogenaamde koffievet. Dit vet wordt met het hete water uit de bonen geëxtraheerd en komt als kleine vetdruppeltjes in de koffie terecht. Cafestol en kahweol zijn zulke vetten. Beide stoffen behoren tot de zogenoemde terpenoïden. Normale koffiefilters houden deze twee verbindingen tegen. Maar omdat koffiepadfilters dunner zijn (0,061 millimeter) dan normale filters (0,104 millimeter), was er twijfel of zij de verbindingen ook zouden tegenhouden. Uit onderzoek, van onder andere voedingshoogleraar Katan, blijkt dat zij dit wel doen. Behalve de dikte van het filter hangt dit namelijk ook samen met de mate waarin met onderdruk gewerkt wordt. Bij koffiezetten in een Senseo-apparaat wordt niet veel druk opgebouwd en daardoor belanden weinig cholesterolverhogende stoffen in de koffie. Onderzocht werden de koffiepads van Douwe Egberts, Albert Heijn, Edah en Super de Boer. De onderzoekers hebben hierover gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Bron: Wikipedia

Feit: Spierweefsel wordt opgebouwd en goed onderhouden door beweging

Bewegen is belangrijk! Door bewegen wordt spierweefsel opgebouwd en onderhouden. Spierweefsel gebruikt energie. Meer spierweefsel betekend dus een snellere stofwisseling.

Geertje van der Meer

2 Reacties

 1. Hallo,
  Ik heb een vraag over koffie.
  s’Morgens drink ik 3 kopjes koffie(filterkoffie) , na het warm eten een kop senseo en om 8 uur nog 1 of 2 koppen senseo. Mijn vraag is of het ongezond is.
  Bij.voorbaat dank.
  Antje.

  • Nee dat is niet erg gezond het zijn er te veel.De gezonde stof die er in koffie zit werkt op deze manier niet meer.
   Neem twee kopjes in de ochtend en twee kopjes in de avond dan ben je een beetje op de goede weg.

   groetjes Bea

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in