Fietsen voor fitheid en beloning

Wij willen de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen verbeteren, legt Ruben van den Hamsvoort van het Mobiliteitssteunpunt uit. „We stimuleren werknemers om op de fiets naar het werk te komen. De verkeersdrukte neemt toe. Als mensen de auto laten staan, ontlasten ze het verkeer. Bovendien is fietsen gezond.”

De Europese Unie financiert het project. De EU wil ervaring opdoen met de aanpak van bereikbaarheid van bedrijventerreinen. „Wij zoeken uit of dit project een succes is.”

 

Het Mobiliteitssteunpunt Ede bestaat sinds 2005. Het is een samenwerkingsverband tussen de provincie Gelderland, de gemeente Ede en het Edese bedrijfsleven. Doelstelling ervan is het stimuleren van duurzaam vervoer. Daarnaast wil het steunpunt ervoor zorgen dat bedrijven ook in de toekomst goed bereikbaar blijven.

Het steunpunt beloont gedurende een maand de medewerkers die fietsend naar hun werk gaan. Per afgelegde kilometer krijgen ze 10 cent. Op elk rijwiel komt een soort chip. In het fietsenhok is een scanner bevestigd, die registreert wanneer iemand naar binnen rijdt.

Gerben Boltjes, werkzaam bij Tanatex en medeorganisator van het project, fietst elke dag van Ede naar Renkum. Hij vindt de beloning leuk. „We sparen het geld op voor een goed doel. Als het bevalt, blijven we de fietsende medewerkers belonen. Goed bewegen heeft veel voordelen De werknemer heeft meer energie. Daardoor is het ziekteverzuim lager.”

Irene Nienhuis uit Ede van Johannus Orgelbouw heeft de test al achter de rug. „Ik fiets elke dag naar mijn werk. Het is makkelijker dan met de auto. En ik vind het lekker, ’s ochtends.” Nienhuis kreeg ook een voedingsadvies, op de koop toe. „Als je om 16.00 uur trek hebt, kun je beter een boterham dan een banaan nemen, zeiden ze me.”

In deze tijd wordt mensen het bewegen ontnomen, aldus Jack de Fluiter van Active Living. „Het begint ’s ochtends al, als de tanden gepoetst worden met een elektrische borstel. Roltrappen brengen ons naar boven of beneden en deuren vliegen voor ons open. Daarom is het goed om op te letten dat je in beweging blijft. Was de auto bijvoorbeeld met de hand of loop even naar je collega toe in plaats van hem te bellen.”

Het fietsen in de bus lijkt Paul Wierenga, administratief medewerker van Tanatex, gemakkelijk af te gaan. Maar als hij praat, verraadt zijn gehijg dat het hem wel degelijk energie kost. Wierenga woont slechts 2 kilometer van zijn werk. Drie van de vijf dagen gaat hij op zijn stalen ros. „Dan rijd ik met mijn vrouw mee. Anders pak ik uit gemakzucht vaak de auto.” Als hij klaar is op de hometrainer, wordt de uitslag bekeken. Zijn conditie is slecht. Optimistisch zegt hij: „Ik heb me net ingeschreven voor de sportschool. Mijn streven is om daar twee keer per week te gaan sporten. Dan gaat mijn conditie vast weer vooruit.”

bron: morgenster / vromada

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in