Fitness en Dieet helpen NIET bij Afvallen

Waarom fitness en het volgen van een klassiek dieet je niet kunnen helpen afslanken.

Je leest het goed…

Wanneer je succesvol en blijvend wil afslanken moet je juist stoppen met je uit te sloven in een fitnesscenter. Dat had je misschien niet verwacht maar toch is het zo.

 

Ik sta er echter nog 100% achter en zal je dus even uitleggen waarom dit ook zo is.

Dit artikel zou veel te lang worden om het hele rapport met je door te nemen of je de hele wetenschappelijke uitleg erachter te doen, dus zal ik het je op een bondige manier uitleggen.

4

Trouwens , indien fitnessen DE oplossing zou zijn, waarom zijn er dan nog zoveel dikke mensen en waarom stopt meer dan 85% van de mensen met fitnessen binnen de drie eerste maanden? En waarom zijn er dan ook een aantal fitnessers die, zelfs na maanden of jaren nog altijd te dik zijn?

Laat me beginnen met het je uit te leggen aan de hand van een mailtje dat ik ontvangen heb;

Vraag van Martine

Dit was een vraag van Martine. Zij was 1 van mijn testpersonen voor de lancering van Het Mentale Dieet Plan :

Vraag van Martine :

Beste Katja,

Met verbazing lees ik in Het Mentale Dieet Plan dat je me adviseert om te stoppen met fitnessen. Op zich vind ik dit zeer eigenaardig want je hoort en leest meestal dat dit juist de enige manier is om af te slanken.

Nu, ik weet uit eigen ervaring dat dit inderdaad niet zo is want ik fitness nu al meer dan anderhalf jaar en toch val ik geen gram af. Ook heb ik al minstens 4 verschillende diëten geprobeerd en ik denk ook niet dat ik ongezond eet, buiten nu en dan eens zondigen of zo, en toch blijven die kilo’s maar terugkomen en geraak ik niet op een gewicht waarbij ik me goed in m’n vel zou voelen.

Ik hoop dus echt dat jouw Mentale Dieet Plan me nu zal leren waarom het telkens verkeerd gaat en hoe ik dit kan vermijden.

Mijn vraag is nu, of ik dan gewoon met fitnessen moet stoppen of toch nu en dan mag blijven fitnessen?

Dank je.

Martine V.

Groot-Bijgaarden “

Inderdaad een wijd verspreidde gedachten die mensen nog steeds hebben. Let op, je hoort me niet zeggen dat fitness ongezond voor je zou zijn hé, ik zeg enkel dat het niet de manier is om succesvol en blijvend af te slanken.
Ik denk dat je het met me eens bent dat dit voor vele mensen een daadwerkelijk probleem is.

Wanneer ik naar mezelf kijk, merk ik identiek hetzelfde : ik heb ongeveer ieder dieetboek in huis gehaald, video’s, fitness abonnementen waar ik het meestal snel voor bekeken hield, ja, zelfs de fitness coach van de Wii heb ik in huis gehaald!

Resultaat?

Noppens! ( wel leuk trouwens, die Wii coach ;-)

Enfin, het is te zeggen. Nu en dan viel ik in het begin wel eens enkele kilo’s af, maar die kwamen er daarna weer eens zo snel bij,herkenbaar?

Nu wil ik niet beweren dat sporten an sich ongezond is.

Versta me niet verkeerd. ( Wanneer je dagelijks anderhalf uurtje op een rustige manier aan sport kan doen, kan dit uiteraard goed zijn voor zowel je gezondheid als je conditie.

Ik zeg alleen dat kort en hevig fitnessen of sporten geen goed middel zijn om af te slanken.

Ik heb ‘aan den lijve’ ondervonden dat je perfect kan afvallen zonder ook maar 1 keer te fitnessen! Bovendien hebben de meeste mensen geen anderhalf uur per dag om met sport en fitness bezig te zijn, dus geven ze het mentaal na enkele dagen of weken op.

Herkenbaar?! Hoe komt dit dan? Het antwoord is werkelijk heel eenvoudig…

Het enige wat hevig fitnessen en sporten doet in je lichaam is……SUIKER verbranden.

En dus geen vet.

Persoonlijke Begeleiding

Wil je met spieroefeningen aan de slag, dan heb je persoonlijke begeleiding nodig van mensen die werkelijk weten waarover ze spreken en die je kunnen vertellen welke spiergroepen je best kan versterken.

Bovendien krijg je hierdoor achteraf zo’n honger opstoot dat je de meeste verbrandde suiker weer onmiddellijk opslaat waardoor je weer even ver staat.

Meer dien je hier niet achter te zoeken.

Bovendien is het belangrijk dat bij alles wat je doet, je dit mentaal eerst inziet, begrijpt en aanvaardt. Pas dan zal je dit ook blijvend willen blijven doen.

Daar is het hele Mentale Dieet Plan op gebouwd : je alleen dingen laten doen die je zelf makkelijk wil blijven doen, zonder dat het extra inspanning van je vraagt! Het Turbo Actie Plan is hierop een uitzondering omdat dit een kort en strikt programma is voor drastische eerste resultaten die je net mentaal een boost geven om verder te gaan met het aanpassen van je eet- en levensgewoonten.

Ben je akkoord met me dat dit waarschijnlijk beter zou werken voor jou? Inderdaad, voor mij was dit ook zo! en dit is zo voor de meeste mensen. Van zodra je iets gaat doen dat te veel afwijkt van je dagelijks patroon, hou je het niet vol en geef je het vrij snel op.

Zoals ik je al verteld heb is het dus niet nodig om hevig te gaan sporten om af te slanken. Hevig sporten is nu eenmaal niet de beste manier om je vetpercentage te doen dalen.

Uiteraard verbruiken deze activiteiten energie maar niet zoveel als de meeste mensen denken…

Wanneer je een half uur hevig gaat fietsen of spinnen, heb je enig idee hoeveel calorieën je verbrandt…nauwelijks 500kcal.

Om dus 2kg lichaamsvet kwijt te raken moet je dus waanzinnig lang gaan spinnen. Voor veel mensen is het trouwens ook slecht voor hun hart.

Je dient dus een andere plan te vinden om sneller energie en vet te verbranden.

Een plan dat constant meer vet verbrandt, wat je ook doet. Kan je je voorstellen hoe het zou zijn indien je zelfs vet zou kunnen verbranden terwijl je slaapt?

Zou dat niet fantastisch zijn?! Welnu, ik heb goed nieuws voor je…

Wat verbrandt het meeste energie in je lichaam?

Je hart? Je lever? Maag? Je huid? Je ledematen…?

…inderdaad, je spieren.

Hoe groter je spiermassa (en hoe meer je je spieren laat werken) hoe meer vet en energie je zal verbranden.

Je spieren zijn dus altijd vet aan het verbranden voor jou, de hele dag door wat je ook aan het doen bent. Dus ook wanneer je slaapt!

Wanneer je dus je vetgehalte wil doen dalen moet je er dus voor zorgen dat je spiermassa zo groot mogelijk wordt en blijft.

Vet en Spieren

Er zijn slechts 2 manieren om dit te bereiken :

1) bepaalde spierversterkende oefeningen* doen.

2) De juiste voeding voor je spieren eten.

Dus hevig sporten en cardio training zitten hier NIET in! Goede spieroefeningen zijn bv. wandelen, zwemmen, fietsen en yoga.

Zoals je merkt zijn dit rustige oefeningen waarbij je hartslag maximaal 20% hoger is dan wanneer je hartslag in rust is. Dat is het geheim om via spieroefeningen vet te verbranden.

De beste manier echter, is door het juiste voedsel te eten.

Voedsel dat je spieren voedt zodat je spieren meer vet gaan verbranden, zelf wanneer je niets aan het doen bent!

En hier schuilt dan het probleem van de meeste diëten die er op de markt zijn.

Welk dieet je ook volgt, je ‘hongert’ je lichaam op een bepaalde wijze uit waardoor je spiermassa juist daalt!

Hierdoor kunnen je spieren dus minder vet verbranden met als gevolg dat je dus niet afslankt. ( Je verliest tijdelijk wat water maar daar blijft het bij. Wanneer je stopt met je ‘dieet’ vliegen de kilo’s er zo weer bij.

Herkenbaar?

Welke voedselsoorten je wel dient te eten beschrijf ik in Het Mentale Dieet Plan.

Dat zou ons hier te ver leiden. Eigenlijk mag je zo goed als alles eten, het hangt vooral van de juiste volgorde af, en wanneer je het eet!

Wanneer je de tips uit de coaching opvolgt en je past vervolgens de 7 simpele stappen toe van het Mentale Dieet Plan, dan heb je gegarandeerd resultaat. Dat weet ik gewoon.

En jij weet dit binnenkort ook, want je zal het zelf ervaren.

Op voorwaarde dat je actieonderneemt. Dat is iets wat alleen jij kan bepalen. Heb je nog niets ondernomen, dan heb je ook nog geen resultaat. Zo simpel is dit.

Ziezo, ik hoop dat je nu beter begrijpt waarom fitness, hevig sporten en het volgen van een klassiek dieet, je niet kunnen helpen wanneer je succesvol en blijvend wil afslanken.

Wil je op lange termijn afslanken zal je op een andere manier moeten gaan kijken naar je eetgewoonten en zal je jezelf dienen te ‘herprogrammeren’ om automatisch het beste te gaan doen voor jouw lichaam.

Met vriendelijke groeten,

 

katja

katja2

Mental Coach en Auteur van Het Mentale Dieet Plan.
www.HetMentaleDieetPlan.com

12 Reacties

 1. Meer spiermassa verbrand ook meer energie. En te snel afvallen moet je ook verkomen want voor je het weet heb je een buikwandcorrectie nodig

 2. Ik ben blij dat er hier voornamelijk reacties zijn van mensen die een beetje nadenken en wél kennis van zaken hebben (Narinder, Petra, Bas, Marlies). Zoals eerder gezegd, dit stukje is tenenkrommend. Er zijn zoveel wanhopige mensen die zo enorm graag willen afvallen dat ze elke gelegenheid aangrijpen om weer iets nieuws op te pakken. Het zoveelste verkooppraatje verpakt in een ander jasje. En wat klinkt er nu beter dan dat je al die vermoeiende sporten niet meer hóeft te doen??

  Sporten, op de juiste manier, op vetverbrandingsniveau, werkt juist prima. Mijn eigen ervaring is dat het moeilijk was om er aan te beginnen, omdat het nu eenmaal niet fijn is met een te zwaar lichaam te gaan wandelen, of op een crosstrainer te klimmen, om maar een voorbeeld te noemen.
  En nee, ik had ook de eerstvolgende dagen echt geen zin om er aan te beginnen. Maar na niet al te lange tijd merkte ik dat ik mentaal steeds beter in mijn vel ging zitten en dát is misschien nog wel het allerbelangrijkste om je doel te bereiken. Sporten doet iets met je, het motiveert, vermindert de zoete trek en het hongergevoel. Mits je het goed doet.

  Dus ajb lezers, laat je niet verleiden tot iets waarmee je nog verder van huis komt!

 3. Ten eerste, ik hoop dat uw artikel als grap bedoeld is. Ik laat mensen in hun waarde, maar nu voel ik me als voedingscoach verplicht om hier iets over te zeggen zodat mensen deze onzin niet gaan geloven. U doet uzelf overkomen alsof u de mensheid wil helpen om in dit geval, af te vallen en gezond te leven. Wat u echter doet, is zo veel onzin vertellen dat mensen niet meer weten wat ze moeten doen. “Fitness is slecht? Diëten is slecht? Wat moet ik dan doen?! Dan moet ik haar plan maar volgen, want dat is dan nog de enige manier.” Dit is het effect wat u wilt creëren. Uw argument: “85% van de mensen die fitnessen stoppen binnen de eerste drie maanden. Er zijn ook fitnessers die na maanden/jaren nog dik zijn.” MENSEN ONTHOUD: Fitness en diëten zijn MIDDELEN die je kunt gebruiken om af te vallen. Net als een tandenborstel een MIDDEL is om jouw tanden te poetsen. Maar als jij niet de discipline hebt om elke dag jouw tanden te poetsen, schrijf je dan ook een artikel ’tandenborstels zijn NIET goed om gezonde tanden te krijgen!’ ?! Vervolgens, U, Katja Callens kreeg (zegt u) de vraag van een van uw testpersonen over fitness, waarbij u haar adviseerde om te stoppen met fitnessen omdat het toch niet werkt. Als u Engels docent zou zijn en de vraag van uw student kreeg: “mevrouw, hoe zeg je ‘appel’ in het Spaans?”, dan zegt u uit uw onwetendheid: “houd je maar bij Engels, want met Spaans kom je toch nergens.” U zegt dat hoe meer spier je hebt, hoe meer vet je verbrandt en dus moet je spierverstevigende oefeningen doen zoals wandelen, zwemmen en fietsen. Deze activiteiten hebben een NIHIL effect op de spieren. Zie Rippetoe, M., Kilgore, L., & Bradford, S. E. (2006). Practical programming for strength training. Aasgaard Company. Waarom geeft u advies dat niet werkt? Ik zal uitleggen waarom. Er is een revolutie momenteel in Nederland gaande. De voeding en gezondheid industrie staat tot op heden in babyschoenen. Verschillende andere partijen en ik doen ons best om mensen te laten inzien dat je niet meer hoeft te lopen, maar dat je de auto kunt nemen. U bevindt zich echter nog in de loop-tijdperk, u weet niet beter, dus kan ik het u ook niet kwalijk nemen. Maar omdat u zich niet ontwikkelt, houdt u al uw volgers hiermee ook tegen en dat is niet eerlijk tegenover hen. Dit wordt perfect geïllustreerd door uw opmerking: “Het enige wat hevig fitnessen en sporten doet in je lichaam is……SUIKER verbranden. En dus geen vet.” Als u dit zegt, dan weet u blijkbaar niet wat het proces van afvallen is, dus dat zal ik voor de mensen die dit lezen uitleggen. Wanneer jouw lichaam meer energie inneemt dan dat het verbruikt, zal je aankomen (energieoverschot). Als jouw lichaam meer energie verbruikt dan dat het inneemt, zal je afvallen (energietekort). Het maakt niet uit wat voor sport/beweging je doet, als je maar genoeg energie verbrandt om in een staat van ENERGIETEKORT te komen. ZO simpel is het! VERVOLGENS: “Om 2kg lichaamsvet kwijt te raken moet je dus waanzinnig lang gaan spinnen. Voor veel mensen is het trouwens ook slecht voor hun hart.” Dit soort uitspraken doen mij werkelijk pijn. Pijn, omdat er mensen zijn die dit als waarheid aannemen en u gaan geloven. DE WAARHEID IS: als je overgewicht hebt, is dit het resultaat van maanden/jaren lang een leefstijl te leven die hiervoor heeft gezorgd. Draai de rollen om en bekijk het vanuit jouw lichaam. Is het eerlijk ten opzichte van jouw lichaam dat je verwacht dat al dat gewicht er binnen enkele weken of maanden afgaat? Als laatste: NIETS wat u zegt is wetenschappelijk onderbouwd. U zegt weleens: “uit wetenschappelijk onderzoek blijkt…” Maar waarom vermijd u altijd de bronnen te vermelden? MENSEN, wees niet bang om kritisch te zijn en vraag naar bronnen zodat je een geloofwaardig persoon tegenover je hebt! Ik wil u bedanken Katja Callens, want u motiveert mij weer opnieuw om de Nederlandse bevolking te informeren over voeding en gezondheid door middel van WETENSCHAPPENLIJK onderzoek.

  De groeten,

  Narinder Doerga

 4. Tenenkrommend dit… Afvallen heeft gewoon te maken met een negatieve energiebalans. Als je gewoon leert wat je in je mik duwt, gezond sport en niet zo loopt te zeuren lukt het ook gewoon. Niet sporten omdat je het niet volhoudt is niet het probleem van sporten, maar van de mensen die geen doorzettingsvermogen hebben. Daarnaast is sporten voor nog veel meer andere dingen goed, waaronder cognitieve functies.
  Begrijp me niet verkeerd, elke methode die mensen gezond kan laten afvallen is goed, maar je verkoopt hier echt onzin met je marketingpraatje.

 5. Met verbazing heb ik je stukje gelezen! Alsof je met bijv. wandelen spieren opbouwt. Wat een klinkklare onzin. Zelf ben ik een groot voorstander van fitness, gecombineerd met cardio, dit afhankelijk van je persoonlijke doelstelling. Met de juiste voeding en fitness bouw je het snelst spieren op en bijvoorbeeld door middel van Small Group Training hou je er plezier in! Voeding-bewegen-fitness en er vooral plezier in houden om naar je uiteindelijke doelstelling toe te werken! Dáár draait het om!

 6. Ik fitness 2 keer per week om mooi op gewicht te blijven. Ik ben 6 jaar geleden gestopt met roken en geen gram bijgekomen. Ik pas nog steeds in mijn trouwpakje van bijna 40 jaar geleden:)

 7. Volgens mij zorgen bepaalde fitness oefeningen voor spieropbouw waardoor je zelf aankomt in plaats van afvalt. Ik fitness wel maar doe uitsluitend oefeningen die zorgen voor het verbeteren van mijn conditie. Is dit te combineren met het mentale dieet plan?

  • Hallo Lisanne,

   Dank je voor je vraag. Inderdaad, bepaalde fitness oefeningen kunnen ‘spieropbouwend’ werken en dit is positief omdat meer spieren meer vet verbranden. En je hebt inderdaad helemaal gelijk dat je daardoor aanvankelijk gewicht bij komt. Dit zorgt er bij de meeset fitnessers immers voor dat ze ontmoedigd geraken en er mee stoppen, naast het feit dat de meeste mensen geen spierversterkende oefeningen doen.

   Wanneer je aan fitness doet om je conditie in orde te houden dan is dit prima hé. Ik denk dan vooral aan lichtere oefeningen, of gewoon wandelen, fietsen en zwemmen zijn hier ideaal voor.

   Je kan dit prima combineren met het MDP omdat het MDP, ( op de TURBO-fase uitgezonderd) je aan de hand van de mentale coaching die je per mail ontvangt leert op een andere manier naar je eetgewoonten te kijken.

   Op deze manier ga je na verloop van tijd de juiste dingen eten en bereiden die je dichter bij jouw doel helpen geraken. Daar zorgen de eenvoudige mentale oefeningen voor.

   Zo “mag” je bv. chocolade eten ( niet aan te raden in de eerste weken als je echt serieus wil afslanken natuurlijk ) en je zal automatisch de juiste keuze gaan leren maken naar gelang hetgeen jij echt wil, en dus gaan er momenten zijn dat je wel chocolade “mag” eten ( met het MDP mag je in principe alles eten) maar je gaat op bepaalde momenten geen chocolade WILLEN eten. Hierdoor voelt het dus ook niet aan als ‘lijnen’ waardoor je het als natuurlijk en normaal ervaart.

   Ziezo Lisanne, ik hoop dat je hiermee een beetje een antwoord hebt op je vraag hé.

   Groetes en succes ermee.

   Katja Callens

   P.S. Momenteel hebben we trouwens een leuke wedstrijd lopen waarbij je het MDP pakket gewoon kan winnen. Kijk maar even hier op de site van vetvrij.com waar de banner staat ;-)

  • Dank u voor het uitgebreide antwoord Katja. Ik wil uw plan bestellen maar geraak niet op het bestelformulier. Ligt dit aan mijn computer?

   Lisanne

REAGEER / AANMELDEN GRATIS TESTEN

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in