Dokter Frank van Berkum te gast bij Pauw & Witteman

Het Dokter Frank Dieet dat ook wel het ‘1 kilo per week dieet’ of ‘Telegraafdieet’ wordt genoemd is gebaseerd op een combinatie van een eiwitdieet en een koolhydraatarm dieet. Het dr. Frank dieet is ontwikkeld door de aan het ziekenhuisgroep Twente (ZGT) verbonden internist Frank van Berkum. Zijn dieet is in korte tijd enorm populair geworden. Sinds het begin van dit jaar staat er vrijwel dagelijks een oproep van dr. Frank in de Telegraaf. Frank van Berkum daagt iedereen met overgewicht uit om mee te doen met ‘de grootste afvalrace ooit’. Vanavond doet dr. Frank van Berkum zijn verhaal bij het TV duo Pauw & Witteman.

Dokter van Berkum over het dr. Frank Dieet

Aan tafel bij Pauw en Witteman verteld dr. Frank over zijn dieet: Het is moeilijk om op gewicht te blijven doordat de verleidingen van het leven zo zwaar op je drukken dat je voor de bijl gaat en langzaam maar zeker 10 tot 15 kilo aankomt. Mensen met langdurig overgewicht  hebben een verhoogde kans op bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, diabetes en zelfs kanker. Het dr. Frank dieet is bedoeld om  deze klachten voor te zijn. Het dieet is ontstaan vanuit een patiënt van Dr. van Berkum met suikerziekte. Deze patiënt kreeg een dieet voorgeschreven en na een week was de bloedsuikerspiegel weer normaal.

Obesogene samenleving

We leven tegenwoordig in een obesogene samenleving. Veel mensen proppen hun eten naar binnen. Bij feestjes maar ook in winkelstraten worden we continu verleid omdat eten overal in overvloed aanwezig is. Overgewicht komt omdat we over de juiste chromosomen beschikken om dik te worden in combinatie met de eerdergenoemde invloed van de samenleving. Niet iedereen heeft evenveel aanleg om dik te worden, dit is afhankelijk van je chromosomen. Deze chromosomen zijn genetisch bepaald en krijg je automatisch van je ouders. Toch ben je vaak zelf ook schuldig aan overgewicht, door te veel en te vaak te eten. Vooral met verkeerde voeding gaan veel mensen de mist in.

Bestel het dr. Frank boek bij bol·com

Slank met dokter Frank
Slank met dokter Frank
Berkum, F. van

Energiedense voeding

Energiedense voeding is een kleine hoeveelheid voeding die veel energie bevat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hamburger. Steeds vaker kunnen we de verleiding niet weerstaan en pakken een ‘snelle hap’ waardoor we ongemerkt afglijden naar een onverantwoord eetpatroon waardoor overgewicht de vrije loop krijgt.

Jouw ervaring met het dr. Frank Dieet

Wat is jouw ervaring met het ‘Gezond slank met dr. Frank Dieet’ ? Ben jij overtuigd van de filosofie van Dokter Frank van Berkum over eiwitten en koolhydraten? Volg jij het dr. Frank dieet, ga je het volgen of heb je het dieet gevolgd? Bezoek dan het dr. Frank topic op ons forum. Geef hier jouw mening over het dieet of lees hier de ervaringen van anderen.

Overgewicht Epidemie

Het is algemeen bekend dat we te weinig bewegen. Door weinig te bewegen krijgt ons lichaam niet de kans om calorieën te verbranden. In combinatie met het nuttigen van te veel en verkeerde voeding krijgen we de epidemie die we overgewicht noemen.

Eiwitten

De kliniek Previtas van ziekenhuisgroep Twente heeft gedurende een jaar 330 mensen gevolgd die vier verschillende diëten volgden waaronder het ADH Dieet (Alles De Helft) en een dieet dat gebaseerd is op meer eiwitten en minder koolhydraten. Al na drie maanden had de ‘eiwit groep’ vier kilo meer gewichtsverlies terwijl ze evenveel energie tot zich namen en lichaamsbeweging hadden. Dit geeft aan dat je door het aanpassen van je voedingspatroon overgewicht kan verliezen.

10 kilo in 10 weken

Door een eiwitrijk en koolhydraatarm dieet kan je in tien weken tien kilo afvallen. Ben je eenmaal op je streefgewicht volstaat het eten van eiwitten om op gewicht te blijven. Je hebt volgens dr. Frank met dit dieet dus geen ‘jojo-effect’ Dit komt omdat eiwitten verzadigend werken en je spiermassa verhogen.

Over Dokter Frank van Berkum *

Internist Frank van Berkum behandelt al bijna dertig jaar patiënten. Een groot deel van de aandoeningen die hij tegenkomt heeft te maken met overgewicht. Daarom behandelt hij sinds de jaren ’80 ook juist dit overgewicht en niet alleen de aandoeningen die hierdoor veroorzaakt worden.

Om mensen met overgewicht te helpen met afvallen heeft Frank van Berkum het dr. Frank-dieet ontwikkeld. Dit eiwitrijke en koolhydraatarme dieet werd een groot succes en deze week werd het eerste kookboek voor het dieet uitgebracht: Gezond slank met dr. Frank.

Uitzending Gemist *

Bekijk hieronder de uitzending van dr. Frank bij Pauw & Witteman

* bron: website vara

5 Reacties

  1. Ach het is eigenlijk hetzelfde als Dr. Atkins zijn levensstijl, en ik geloof er zeker in maar denk dat deze man er financieel beter van wil worden door een ander zijn idee. Dr. Atkins heeft dit allemaal al uitgezocht en heeft al tal van publicaties verkocht met hetzelfde motto.

  2. Ik zag dokter frank van berkum laatst bij editie nl. heb hem in het verleden gezien in het twente borg ziekenhuis in almelo. Hij komt sympathiek over. Ik heb zijn dieet niet nodig maar mocht het ooit zover komen dan ga ik zeker voor het dr. frank dieet.

  3. Ik zou me graag nog aanmelden voor het dr. Frank dieet.
    Kan dat nog…. en zo ja, hoe doe ik dat?
    Bedankt alvast,
    A. Eeraerts

  4. Het lijkt me een uiterst capabele man, die Dr. van Berkum. Hij past een eenvoudige theorie toe die in de praktijk blijkt te werken. Ik ben ervan overtuigd dat het koolhydraatarme en eiwitrijke dieet van deze man werkt, maar ben benieuwd of je niet aankomt als je weer koolhydraten gaat nuttigen. Ik neem aan dat ook dit eiwitrijke dieet wordt ondersteund door proteineshakes en andere eiwitrijke producten? Deze man zal toch ook zijn geld moeten verdienen.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in