Is Fruit Gezond of een Dikmaker?

Regelmatig hoor ik dat mensen weinig fruit eten omdat ze denken dat er veel suiker inzit. Het gevaar dat fruit slecht voor je is, en dat je er dik van wordt is ons echter aangepraat. Je kunt niet alle soorten suikers over één kam scheren, want er zitten enorme verschillen tussen verschillende soorten suikers.

Sterker nog, we hebben koolhydraten (en dus suikers) nodig. Het lichaam zet de koolhydraten om in glucose. Dit is de belangrijkste brandstof voor ons lichaam en onze hersenen. Je spieren zitten vol met glucose zodat je kunt bewegen. In je lever zitten suikers zodat je de nacht door kunt komen.

Fruitsuikers

De koolhydraten die in fruit zitten hebben we dus gewoon nodig. Het gaat er alleen om wat voor soort koolhydraten je eet. Witte suikers hebben geen enkel voordeel voor je lichaam. Ook maisstroop en glucose fructosesiroop zijn echte slechte jongens. Deze beroven je lichaam van vitaminen en mineralen, kunnen een nadelig effect hebben op de lever en zorgen voor schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Maar dat is zeker NIET het geval bij het fruit. gezond fruit en sportvoeding

Het grappige is dat er veel mensen zijn die fruit vermijden en vervolgens een stuk chocolade eten met 72%. En dan denken ze ook nog dat het gezond is! In dat stukje chocolade zitten een hele hoop geraffineerde witte suikers en allerlei slechte vetten. Dat kun je van een stuk fruit niet zeggen.

Voedingsvezels

Fruit bevat vezels en dat zorgt ervoor dat de suikers in het fruit niet meteen je bloedbaan invliegen. De vezels vertraging de vertering namelijk. Natuurlijk levert fruit energie en als je niet voldoende beweegt kan deze energie omgezet worden in vet. Daarvoor moet je wel bizar veel fruit eten of heel lui zijn.

Intolerantie

Verder hebben sommige mensen last van een fructose intolerantie. Hierdoor zwelt hun buik op van het eten van fruit. Dat is balen, maar het fruit is niet de schuldige van dit probleem. Er is iets anders aan de hand. Je lichaam maakt de enzymen die de fructose moeten afbreken niet meer aan.

Dit is vaak herkenbaar aan andere problemen, zoals prikkelbare darmen of andere andere darmproblemen. Hun spijsvertering werkt niet goed en dan kan fruit inderdaad verkeerd vallen

Voedingswaarde van fruit

De voedingswaarde van fruit is enorm, bijvoorbeeld door de grote hoeveelheid anti-oxidanten. Het is zonde om deze voordelen niet te gebruiken omdat je een koolhydraatarm dieet volgt. Er wordt wel eens gezegd dat fruit kanker voedt, maar dat betwijfel ik eerlijk gezegd, zeker zolang je er normaal van eet. In fruit zitten namelijk veel kankerwerende stoffen.

Ik adviseer wel altijd om geen gedroogd fruit te eten en ook om geen fruitsappen te drinken. In fruitsappen zitten namelijk geen vezels meer, dus als je een glas sap neemt, dan schiet je suikerspiegel omhoog. Ook moet je natuurlijk geen kilo’s fruit eten. Een kommetje fruit iedere is prima en zelfs super gezond. Zeker als je ook nog eens kiest voor de kleine vruchtjes die het gezondst zijn: blauwe bessen en frambozen.

Gezondheidsvoordelen

Fruit heeft een kalmerend effect op de bijnieren en verstrekt het endocriene systeem en je hersenen. Er zijn ook fruit soorten die virussen en bacteriën doden zoals bananen, wilde bosbessen en appels. Bovendien zullen de vezels in fruit je darmen schoon schrapen.

Ook je lever heeft veel baat bij fruit. De lever kan door fruit NIET vervetten. Dit kan wel als je veel glucose-fructose hebt gehad in je leven

Deze suiker komt onder andere voor in frisdranken en snoep (en heel veel andere producten). Vaak wordt gedacht dat alcohol de lever kan vervetten maar dat kan dus ook door glucose-fructose, dat bijvoorbeeld in frisdranken zitten. Deze fructose uit frisdranken is compleet anders dan de fructose die in fruit zit. Toch worden deze suikers vaak met elkaar verward.

Schommelingen in je suikerwaarden

Verder is het onzin dat je van fruit schommelingen in de suikerspiegel krijgt. Deze schommelingen worden veroorzaakt door een slechte lever en door de nu zo populaire eiwitrijke diëten. Deze diëten kunnen de lever belasten waardoor je lichaam moeite heeft om de glucose op te slaan. Hierdoor kunnen suikerspiegelschommelingen ontstaan. Maar dit gebeurt even goed als je snelle suikers eet en drinkt, en daarom moet je dus ook oppassen voor fruitsap. afvallen met fruit

Fruit in zijn normale vorm is niet de boosdoener. Fruit beschermt de lever juist. Het beste is om fruit te eten uit je omgeving dat je het liefst ook nog zelf plukt. In dat geval zitten er bacteriën op waar je darmen blij van worden en die de spijsverteringen verbeteren.

Wanneer geen fruit eten

Natuurlijk adviseer ik mensen in mijn consulten wel eens om een tijdje te gaan fruit mijden. Dan is er echter wel echt iets aan de hand dat eerst opgelost moet worden voordat deze mensen weer kunnen profiteren van de vele voordelen van fruit. Vaak het dit te maken met darmklachten, zwakke darmflora en slechte aanmaak van enzymen. Door complete rust op voedingsgebied en met een goede voedingsplan kun je deze problemen verhelpen, waardoor zij weer kunnen genieten van heerlijk fruit.

Een handige tip

Tot slot nog een tip: in de winter moet je er wel rekening mee houden dat bepaalde zuidvruchten ons lichaam verkoelen. Ben je een kouwelijk type, neem dan niet teveel zuidvruchten zoals bananen, sinaasappels of kiwi’s. Je kunt ook voor balans zorgen door verwarmende kruiden te eten of door veel warm te eten.

Gezonde Groeten,

irene

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in