Fytinezuur, wat is dat eigenlijk?

Even technisch, wat is fytinezuur?

Fytinezuur is een reservefosfaat wat in zaden voorkomt en het is een verbinding met 6 fosfaatgropeen, zie afbeelding (die van Wikipedia afkomt) Fosfaat is een stof die een jonge plant nodig heeft om te groeien. Om dit fosfaatvrij te krijgen uit het fytinezuur wordt er tijdens het kiemproces fytase gevormd. Dit is een enzym wat in staat is om fytinezuur af te breken. Hieruit onstaat dan onder andere fosfaat.

Fytinezuur is een van de antinutrienten die we kennen. Wat is een antinutrient en hoe werk dat dan? Een antinutrient kan ervoor zorgen dat bepaalde stoffen (mineralen of vitamines) niet of niet goed kunnen worden opgenomen waardoor je gemakkelijk tekorten kunt krijgen. Fytinezuur kan heel goed mineralen aan zich binden, waardoor je tekorten aan bepaalde mineralen kunt krijgen als je veel voeding voeding eet wat rijk is aan fytinezuur. Doordat fytinezuur namelijk mineralen zoals calcium, zink, magnesium en ijzer aan zich bindt, kunnen deze mineralen niet meer door de darmwand worden opgenomen.

In welke producten komt Fytinezuur voor?

Fytinezuur zit in bonen, granen, noten en zaden. Door deze producten langere tijd te weken of te koken wordt fytinezuur afgebroken en wordt het minder werkzaam waardoor de mineralen wel weer opgenomen kunnen worden. Tegenwoordig wordt het meeste brood en vooral het brood dat je in de supermarkt koopt, gebakken met het rijsmiddel gist. Gist is een soort suiker wat fytinezuur niet kan afbreken. Zuurdesem, een ander rijsmiddel is hiertoe wel in staat. Daarnaast moet brood wat met behulp van desem gerezen wordt, langer rijzen waardoor het fytinezuur veel minder werkzaam wordt. Voor bonen geldt hetzelfde. Eet bij voorkeur zelf gekookte bonen die je een nacht laat weken en dan goed gaar laat koken. Noten kun je ook weken voordat je deze eet. fytinezuur

Een beetje fytinezuur is niet erg, mits je maar voldoende groenten en fruit eet om je mineralen binnen te krijgen. En daar zit een probleem, want uit onderzoeken blijkt dat maar zeer weinig Nederlanders aan de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit komt.

Het nadeel van tekorten aan mineralen en vitamines is dat je allerlei (vage) klachten kunt krijgen die niet met (bloed)onderzoek zichtbaar worden.

Fytinezuur Tekort Voorkomen

  • Eet zuurdesembrood (natuurvoedingswinkel)
  • Eet afwisselend, zo voorkom je dat je veel dezelfde (toxische) stoffen binnen krijgt
  • Week je noten of rooster ze (beide manieren maken dat fytinezuur minder actief wordt)
  • Zorg ervoor dat je voldoende groenten en fruit eet
  • Hierdoor zorg je ervoor dat je veel vitamines en mineralen binnenkrijgt
  • Kook je granen (en dus ook rijst) goed gaar en dat is niet in 10 minuten
  • Week eventueel ook je muesli (is het ook meteen beter opneembaar)

Mijd je granen niet, je hebt ze echt nodig!

Groeten,

irma kromhout

website: online-voedingsadvies.nl

1 reactie

  1. Hoi, het is wel belangrijk dat je geen geroosterde noten koopt, deze zijn bijna altijd geroosterd op hoge temperaturen en er wordt gebruik gemaakt van verkeerde plantaardige oliën. Beter is dus om ze zelf te roosteren in de oven op de laagste stand, met de deur nog open. Zo blijven alle goede vetzuren bewaard en worden ze niet ranzig. Daarna kun je ze een tijdje bewaren in de koelkast.

REAGEER OP DIT BERICHT

Vul een reactie in ajb
Vul hier je naam in